Дали днес в парламента ще излъчат председател, вече звучи като

...
Дали днес в парламента ще излъчат председател, вече звучи като
Коментари Харесай

Петков отговори на скандален въпрос за Лена и изригна: Не сме стигнали дотам. Ще ме е срам, ако…

Дали през днешния ден в Народното събрание ще излъчат ръководител, към този момент звучи като въпрос с нараснала компликация поради обстановките и в предходния парламент. Още по-основен е въпроса ще има ли България устойчиво и постоянно държавно управление. На тези въпроси своя прочит тази заран в ефира на bTV даде Кирил Петков.
„ Това, което ние направихме на вчерашното съвещание, беше друго от предходния парламент. Не подадохме наш претендент, гласувахме въздържал се с концепцията, че ГЕРБ би трябвало да обезпечи болшинство за избиране на ръководител.
И видяхме, че това не се случи. Затова предложихме да има ротация – джентълменско съглашение, при което на всеки два месеца се прегласува ръководителя на Народното събрание. Но дали би трябвало да са тъкмо два месеца, е въпрос на полемика.
Предложихме друг метод, тъй като имаме едни проблеми, едни закони, които би трябвало да се одобряват, а ние дори сме закъснели. Такива неща като общоприети практики няма в ексцентрични времена. Не е обикновено да вървим пет пъти на избори, съобщи водачът на Политическа партия.
„ Много неща не са естествени в този миг. Затова зададохме и този вид. Много ни е значимо в законите за ПВУ правосъдната промяна, там, където би трябвало да има арбитър, да може да контролира и да има надзор върху основния прокурор. Отделно и другите закони чакат “, добави още Петков.
По отношение на влизането на България в Шенген, Петков е безапелационен – „ най-голямата покруса би било да ни отделят от Румъния. Като българин ще ме е извънредно позор, в случай че това се случи! “
Еврозоната е значима по две аргументи – европейския контрол на банките и валутният ръб, настоящ от години, добави съпредседателят на Политическа партия. И съобщи непосредствено: Не можем да си позволим да изгубим милиарди по Плана за възобновяване! Трябва да имаме кабинет с политическа поддръжка, всичко друго е мираж.
На въпрос дали през днешния ден Народно събрание ще излъчи ръководител, Петков отвърна по този начин:
„ Това не е толкоз значимо за днешния ден. Важното е имаме ли метод дружно да продължим за това, което зададохме през вчерашния ден. Нека забележим дали този модел на ротация има смисъл. Днес чакам да се излъчат двете работни групи, а идната седмица и ръководител – на оферти ротационен принцип, нищо, че е новаторско, звучи разумно.
Трябва да започваме да решаваме действителните проблеми, макар другите си визии. Не можем да мислим в обичайните рамки. Най-важното е целите, значими за България, да бъдат изведени напред. Не мога да си показва по какъв начин ще загубим, да вземем за пример, милиарди от ПВУ или ще бъдем отделени от Румъния за Шентген.
Още ме боли и, че закона за домашното принуждение от предишния парламент, още не е признат.
За край, на въпрос дали Политическа партия ще поддържат ГЕРБ за сформиране на ново държавно управление, Петков съобщи: „ Ние няма да подкрепим първи мандат, само че по тези политики, които изложих, всяко държавно управление ще знае, че може да има нашата поддръжка. Това е много ясна теза. Ако те извършват нашите цели, гласуваме „ ДА “, без значение от конюнктурата в Народното събрание.
Ние към този момент декларирахме, че този път ще се предложи повсеместен кабинет за гласоподаване, без значение какво се е случило, с цел да покажем, че никой не бяга от отговорност.
Не, нямаме ясни претенденти за министър председател, само че това в никакъв случай не ни е било водещо. Искаме да се вършат ясни и съответни стъпки за България.
Хората, които гласоподават за нас, би трябвало да знаят, че получават това, което ние споделяме – т.е., техния избор няма да се промени, тъй като ние сме създали в това време някакъв тактически ход. Готови сме да работим за общи законодателни цели и да, по тях ще подкрепим, без значение кое държавно управление ги предложи, което е друго от поддръжка към самото държавно управление.
А дали Лена Бориславова ще се кандидатира за кмет на столицата? Отговорът на Петков:
„ Подготовката за локалните избори изискват сериозна подготовка. Не, тя няма да бъде претендент за кмет на София. Нейната задача ще бъде структурирането на екипите и активността, която би трябвало да се случи. Засега имена няма да загатвам, не сме стигнали до такава степен, съобщи Петков. И добави още:
„ За София освен сме дружно с „ Демократична България “, само че желаеме да имаме общо предложение на един претендент и със „ Спаси София “. Демократичната ни общественост от тези две обединения и „ Спаси София “ ще работим дружно и претендентът ще бъде един “.
Преди три месеца самостоятелният общински консултант Борис Бонев сподели в предаването „ Лице в лице “, че предстоят диалози с Демократична България И Политическа партия за локалните избори. „ За нас е значимо да се разберем за цели, а претендентът за кмет да може да бие ГЕРБ на първи тур “, съобщи Бонев тогава.
На изборите на 2 април коалиция ПП-ДБ стана втора политическа мощ, като беше изпреварена от ГЕРБ-СДС, напомня Петков. „ Всеки има миг на отчаяние. Не мога да кажа, че някой то нас е бил благополучен с изборния резултат “, прибавя още той.
Много бих се надявам да не стигаме до нови избори. Ние ще поемем отговорност, в случай че имаме общо единодушие с ГЕРБ по законодателната самодейност, която да стартира. Във втория мандат ще сложим действителни министри за избор, в случай че се стигне до там “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР