Дали 621 регистрирани антицигански прояви за една година са по-скоро

...
Дали 621 регистрирани антицигански прояви за една година са по-скоро
Коментари Харесай

Защото са роми: и в Германия се държат зле с тях

Дали 621 регистрирани антицигански прояви за една година са по-скоро доста или малко? Дали насилието против синти и роми пораства или понижава? Пълният отговор на тези въпроси се чака най-рано през 2024 година от Документационния център " Антициганизъм ". Но данните в последния годишен отчет на центъра дават бегла визия за това.   

Синтите и ромите са прието национално малцинство в Германия. Синтите живеят в Германия от 600 години, техният хипотетичен брой е сред 70 000 и 150 000. Германските роми, които са към 30 000, са пристигнали в страната през 19 век.

По време на националсоциализма синтите и ромите са подложени на редовно гонене и геноцид с цел да бъдат унищожени. Стотици хиляди от тях са избити. Затова спомените за насилието и дискриминирането и до през днешния ден са дълбока контузия, изключително в случай че прояви от подобен темперамент има от страна на държавните служби.

Някои случаи са от престъпната статистика

Всички случаи на дискриминация или принуждение се анонимизират. Много данни са предоставени директно от засегнатите, а други са от публични източници като статистиката за политически стимулираната престъпност на Федералната престъпна работа.

Сред тях, според годишния отчет на Документационния център " Антициганизъм ", единственият случай на прекалено принуждение е от немската провинция Заарланд: " От две преминаващи коли към група хора първо са били отправени антицигански обиди, след което срещу тях е стреляно с въздушна пушка. Има ранени ".

Тревожен растеж на десния екстремизъм

Докладът демонстрира ясно заплахите, произлизащи от възходящия шовинизъм и екстремизъм, който се показва в експанзия и принуждение против синтите и ромите, евреите и другите малцинства, отбелязва ръководителят на Централния съвет на немските синти и роми Романи Розе. Той показва и, че " в обществото към момента липсва схващане за типа на вероятните прояви на антициганизъм и за тяхното отражение ".

Тази форма на расизъм е " тъжно всекидневие освен по улиците, само че и в администрацията ", се споделя в отчета на Документационния център. Всеки пети случай касае държавната администрация: " Една от службите по труда изисква неколкократно едни и същи документи и удостоверения, за които засегнатото семейство не схваща за какво се изискват. Това даже води до преустановяване на получаваните обществени помощи, до момента в който съответните документи не били обезпечени. Майката споделя, че сътрудничката в службата по труда знаела, че хората са роми и по тази причина се отнасяла по този начин с тях ".

Над 620 случая на расизъм и антициганизъм са регистрирани за една година в ГерманияСнимка: Wolfgang Kumm/dpa/picture alliance

Къде стартира институционалната дискриминация?

Трудно е да се реши дали сходни случаи в Германия се дължат на предумисъл или не. Ето какво споделят по този мотив от Документационния център " Антициганизъм ": " На базата на обособените известия не всеки път е допустимо да се откри дали дискриминирането се базира на институционални практики и доколко самостоятелното деяние наподобява дискриминиращо ".

Но в един случай от 2021 година няма никакво подозрение във връзка с умишлената дискриминация, както и че става дума за нарушаване на настоящото право. Тогава в Южна Германия 11-годишен синти бил подложен на инспекция от полицията без мотив. Намереното у него малко сгъваемо ножче станало причина да му сложат белезници, да го вкарат принудително в дежурната кола и да го отведат в полицията.

На възрастта на момчето не било обърнато внимание, не му дали право да уведоми родителите си. След половинчасов разпит детето било освободено. Семейството внесло тъжба против съответните чиновници и през 2022 година спечелило делото - служителите на реда били наказани да платят санкция от 3600 евро за действието си.

Осми април е Международният ден на ромитеСнимка: Omer Messinger/Getty Images

Защо в отчета се приказва за роми?

" В нашия отчет тук-там използваме понятието " роми ". Това антициганско разбиране и до през днешния ден предизвиква доста тъга, принуждение и приказва за изолираност. Затова го използваме толкоз рядко, колкото е допустимо и извънредно в кавички ", показват създателите на отчета, обосновавайки своето решение. Самите синти и роми в никакъв случай не назовават себе си " роми ". Понятието е натоварено с предубеждения и расизъм, само че в същото време носи и сантиментални клишета.

" При доста от документираните от нас случаи понятието към момента се употребява и представянето на тези вербални антицигански прояви и набези за жалост не е изцяло допустимо без него ", изясняват от Документационния център, като дават съответен образец: " 12-годишна синти била наречена от своя съученичка " мръсна циганка " и била дърпана за косите из учебния двор. Панталоните ѝ се скъсали, коляното ѝ се разранило. Учителката отвърнала взор и след това споделила, че другото момиче не би трябвало да се държи по този начин. "

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР