Дългоочаваното финансиране според качеството в родното образование се отлага. Парите

...
Дългоочаваното финансиране според качеството в родното образование се отлага. Парите
Коментари Харесай

Училищата ще получават пари за качество чак след 3 г.

Дългоочаваното финансиране съгласно качеството в родното обучение се отсрочва . Парите за качество, които трябва да получават учебните заведения съгласно оценката от инспекцията им, остава чак за след 3 година Това планува план за промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, препоръчана от екипа на служебния образован министър проф. Николай Денков.

Новият учебен закон регламентира, че учебните заведения и детските градини следва да получават средства за развиване, като тук се включват с изключение на средства за подобряване на материалната база, за педагозите, за библиотечно обезпечаване и така нататък, и  " средства за повишение на качеството на образованието и просветителните резултати ". Парите следва да се дават на учебни заведения, които имат както високи, по този начин и ниски резултати - най-хубавите могат да ги употребяват за насърчаване на учители, по-слабите - за ограничения, повишаващи оценките на учениците.

Образователните резултати пък би трябвало да се дефинират по методология на МОН. Наредбата за финансирането споделя, че просветният министър би трябвало най-късно до 30 юни 2021 година да внесе в Министерски съвет промени в нея, свързани точно с одобряване на въпросната методология, по която учебните заведения да получават средства съгласно качеството. От МОН са разискали разнообразни разновидности, включващи оценка на добавената стойност на детските градини и учебните заведения при образованието на децата и оценката от осъщественото ревизиране на институциите от Националния инспекторат по образованието. За измерител на добавената стойност следва да се одобряват резултатите по български и по математика от външните оценявания в 4-и и 7-и клас и от матурите за 12-класниците, като се съпоставят тестванията на еднакъв випуск възпитаници в две разнообразни времеви точки от тяхното образование.

" Заради изключителната епидемиологична обстановка през 2020 година нямаше национално външно оценяване за образователната 2019/20 година за учениците в края на 4-и и 7-и клас.  Също по този начин, на сегашния стадий липсват самостоятелна единна оценъчна система, измерваща резултатите на децата в детските градини, както и нормативно регламентирано условие за оценка на степента на подготвеност на децата, постъпили в 1-и клас в учебните заведения и одобрена методика за осъществяването й ", показват от МОН. И допълват, че всички тези аргументи вършат невероятно създаването и използването на методология, оценяващи резултатите на обособените учебни заведения и градини, " което на процедура оставя отвън опцията да получават спомагателни средства за повишение на качеството на образованието и просветителните резултати съвсем половината от институциите " .

Затова оттова оферират отсрочване на тази методология за период от 3 години. " В този период следва да бъде създаден и нормативно регламентиран използван инструментариум за определяне на готовността на децата за постъпване в учебно заведение и на тази база ще бъде осъществена оценка на просветителните резултати на детските градини и началните учебни заведения, а също по този начин се чака да бъде приключен и един цялостен цикъл на ревизиране на просветителните институциите от Националния инспекторат по образованието ", показват от министерството.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР