Дългоочакваното предложение на ЕК за директива за борба с насилието

...
Дългоочакваното предложение на ЕК за директива за борба с насилието
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев: Евродирективата за борба с насилието над жени може да бъде приета до края на 2023 г.

Дългоочакваното предложение на Европейска комисия за инструкция за битка с насилието над дами и домашното принуждение  беше показано в четвъртък  на взаимно съвещание на двете отраслови комисии в Екологичен потенциал – Комисията по правата на дамите и равенството сред половете и Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи. Това заяви евродепутатът от ЕНП /ГЕРБ Емил Радев, който беше посетител  на полемиката " Насилие над дами и девойки – предварителна защита и противопоставяне “, проведена от Даниела Димова, член на НИС на ЖГЕРБ и Йорданка Проданова, регионален координатор.  

По думите на Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал, законодателната самодейност има за цел да в профил пропуските в отбраната и достъпа до правораздаване на жертвите на принуждение в целия Европейски Съюз.

" Нуждаем се от решение, което да бъде направено в къси периоди и на европейско равнище, тъй че насилниците да не могат да се скрият зад една или друга пълномощия ", разяснява българският евродепутат, като напомни, че огромна част от актуалните провокации са с трансграничен темперамент. Радев добави, че Екологичен потенциал има упоритостта новите правила да бъдат признати още тази година.

" Постигането на прогрес в битката против насилието изисква сложна работа – законодателна, институционална, само че и социална целенасочена поддръжка, координирани политики с дейното присъединяване на неправителствения бранш. Така се подсигурява необятна гама от съответни и профилирани ограничения на всички стадии от битката с насилието – от предварителната защита до наказателното гонене ", безапелационен бе евродепутатът.

В рамките на полемиката беше представена стряскаща статистика, съгласно която всяка трета жена в света е претърпяла физическо или полово принуждение. Тревожни са данните и за Европа – проучване на Агенцията на Европейски Съюз за главните права демонстрира, че към 50 дами губят живота си от домашно принуждение всяка седмица, а 75% от дамите са претърпели полов тормоз в професионална среда. Расте и насилието онлайн. Въпреки неналичието на публични данни за действителните мащаби на казуса, изследване на Европейския институт за тъждество сред половете сочи, че COVID-пандемията е довела до увеличение освен на разпространяването, само че и на интензивността на насилието над дами в Европейски Съюз. Отчетено бе, че целенасочена поддръжка е нужна и за групи със характерни потребности или изложени на риск, в това число дами, бягащи от военни спорове.

Варна е измежду най-хубавите образци в страната за сложни ограничения в отбрана на жертвите на принуждение. Това е първата община, която освен разчита на страната, само че и обезпечава съществено локално финансиране в поддръжка на потърпевшите от принуждение, уточни Анна Николова, шеф на Фондация " SOS – фамилии  в риск ", която беше особено поканена във форума на ЖГЕРБ-Варна.

В удостоверение на казаното общинският консултант от групата на ГЕРБ и ръководител на Социалната комисия в локалния парламент Милена Димова направи обзор на активността на Кризисните центрове за потърпевши дами и деца от принуждение, на Центъра за социална поддръжка " По-добро бъдеще “, Социалния център за интеграция, както и на всички обществени услуги, които предлага Община Варна  за поддръжка, консултантации, психическа помощ, обезпечаване на работа.

В началото на  дискусията дамите - участници в нея бяха приветствани за самодейността от Екатерина  Йорданова, ръководител на ЖГЕРБ  с думите " България се нуждае от доста любов в този момент, да я дадем тази любов! “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР