Дългогодишният министър-председател на Нидерландия Марк Рюте е най-вероятният следващ генерален

...
Дългогодишният министър-председател на Нидерландия Марк Рюте е най-вероятният следващ генерален
Коментари Харесай

Марк Рюте все по-близо да оглави НАТО след подкрепа от САЩ и Великобритания

Дългогодишният министър-председател на Нидерландия Марк Рюте е най-вероятният идващ общоприет секретар на НАТО, откакто е съумял да контракти поддръжката на близо 2-3 от страните в Алианса, измежду които Съединени американски щати и Англия.

Според западни медии нидерланският министър председател в оставка има мощна поддръжка от американския президент Джо Байдън.

„ Президентът Байдън изрично поддържа кандидатурата на министър-председателя Рюте за идващ общоприет секретар на НАТО “, съобщи пред Ройтерс американският източник.

Освен това от английското външно министерство също показаха поддръжка за Рюте, акцентирайки, че той е уважавана фигура в Алианса и има съществени качества в областта на защитата и сигурността, както и човек, който ще подсигурява, че съюзът ще остане мощен и подготвен за защита.

Рюте съобщи предходната година интереса си да оглави военния съюз. Той е считан за любимец за заемането на поста, откакто Столтенберг се отдръпна през октомври тази година след десетилетие като началник на военния съюз, показва Българска телеграфна агенция.

Най-дълго управлявалият нидерландски министър председател разгласи ненадейно през юли отдръпването си от политиката, само че сподели, че ще остане на поста, до момента в който текат договарянията за съставяне на държавно управление след парламентарните избори, които бяха създадени на 22 ноември.

Мандатът на Йенс Столтенберг бе продължен през юли предходната година за четвърти път, защото съюзът реши да остави опитния водач отпред, вместо да опита да се споразумее за негов правоприемник в миг, когато войната на Русия против Украйна бушува на границата с НАТО. Другото име, спрягано за поста, беше това на датския министър председател Мете Фрeдериксен, която обаче публично съобщи, че в случай че получи предложение за НАТО, ще го отклони. Твърди се, че интерес към позицията е имала и естонският министър председател Кая Калас, която е измежду най-изявените поддръжници на помощта за Киев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР