Дългът ще е 7, а не 10 милиардаХазната е пълна230

...
Дългът ще е 7, а не 10 милиардаХазната е пълна230
Коментари Харесай

Менда Стоянова разобличи лъжите на Нинова

Дългът ще е 7, а не 10 милиарда Хазната е цялостна 230 компании за 2 дни са поискали мярката 60:40
Откровени неистини изрече водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Народното събрание. Няма по какъв начин да не избухнем в страсти. Дори и аз, като много спокоен човек, не устоях. Това съобщи в изявление за бТВ ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова. Коментарът й бе във връзка вчерашното изключително съвещание на Народното събрание за приемане на бюджетната актуализация поради пандемията и изключителното състояние. Стоянова разобличи и опроверга една по една лъжите на Българска социалистическа партия.

Обстановката в Народното събрание е доста изнервена, разяснява Стоянова. И съобщи: „ Нинова повтори тезата на президента, че стопанската система ще престане да работи дефинитивно, хората ще изпаднат в бедност и апетит, и би трябвало да спрем изключителното състояние. Тя повтори няколко пъти, че хазната е празна. Всичко това просто не е истина и няма по какъв начин човек да не реагира прочувствено. Дори и спокоен човек като мен ”.

За актуализацията на бюджета Менда Стоянова съобщи, че към 31 март салдото на бюджета е позитивно с 12 200 000 лева Не е празна хазната, само че с цел да продължи да работи, страната да извършва функционалностите си – здравна, обществена, просветителна система, система за сигурност, би трябвало да има доходи, сподели Стоянова. Но акцентира, че приходите в хазната ще понижават. Точно по тази причина е нужна актуализацията.

Специалистите чакат спад на БВР с към 3%. Толкова са и упованията на финансовия министър Владислав Горанов. По думите на Стоянова обаче една от най – мрачните прогнози е българската стопанска система да се свие с 6-7%. Към момента, обаче се приказва за стесняване от 3%, сподели националната представителка. И изясни, че 2,3 милиарда лева няма да постъпят като доходи в хазната. Това значи, че ще се появи недостиг, който да се покрие отнякъде и това е дългът.

Искаме нов дълг не от 10 милиарда, както твърди президента, а от малко над 7 милиарда При относително умерена прогноза от 3 % на спад на Брутния вътрешен артикул, единствено за увеличението на Фонд безработица отиват 3 500 000. Отделно спомагателна капитализация на Българската банка за развиване, изясни експертката. И съобщи: „ За България няма да бъде толкоз тежко задължение, тъй като в последните години водихме добра фискална политика и сме втори в Европа по най-нисък дълг. Този дълг ще нарасне с 30 % само че е невисок 18 милиарда Под 20 милиарда е. Вижте страни като Италия, Германия, които имат държавен дълг, клонящ към 100 %. Ще сме доста, доста надалеч от това ”.

„ За мярката 60/40 също се приказват небивалици. Само за два дни има регистрирани 230 компании. Мярката има за цел да поддържа тези бизнеси, в които са се търсили служащи, обучавали са ги “, сподели Стоянова. И напомни, че компаниите в България са към 300 000, само че половината от тях действително не работят. Според нея растежът на безработицата се усили доста, само че това се дължи и на българите, които са се върнали от чужбина и се записват на борсата.

Менда Стоянова бе безапелационна, че няма и грам подозрение в правилността удълженото изключителното състояние. „ Всеки ден виждам брифингите на щаба. Казаха, че държавното управление се крие зад някакъв действен щаб. Това са съществени хора, експерти, които всеки ден изясняват, че това, което става по света, не би трябвало да се случва и тук и трябват дисциплинираност и ограничавания ”, сподели националната представителка от ГЕРБ. И добави: „ Няма спор, че занапред се чака пикът на заразяването ”. По думите й въздържание би трябвало да продължи и по-късно да стартираме да се възвръщаме от рецесията.

Решението за замразяването на депутатските заплати персонално за мен е популистко, разяснява Менда Стоянова. Трябва да вземем ясно и изрично решение каква част от заплатата си желаеме да даряваме, добави тя. „ Парламентарната група на ГЕРБ подари 100 000 лв. на Министерство на здравеопазването. Сега парламентарната група ще вземе решение да даряваме половината от заплатите си, само че освен за дарителската сметка на Министерство на здравеопазването ", заяви Менда Стоянова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР