Да защитим хората, заети в енергетиката, е каузаВярвам, че най-доброто

...
Да защитим хората, заети в енергетиката, е каузаВярвам, че най-доброто
Коментари Харесай

Здравен парк ще дава работа на 900 души

Да защитим хората, заети в енергетиката, е идея Вярвам, че най-хубавото следва, тъй като Стара Загора е жив град с млад дух,  споделя кметът Живко Тодоров в особено изявление за в. " СТАНДАРТ "
 

- Г-н Тодоров, Стара Загора е един от най-динамично разрастващите се градове у нас. Енергетиката е гръбнакът на стопанската система освен за района Ви. Какви са провокациите, които слага пред него Планът за възобновяване и развиване?
-->
- В " Реформа 10 " за декарбонизация на енергийния бранш, част от Плана за възобновяване и резистентност, за първи път тази година се появи период 2025 година като промеждутъчен регистриран интервал за понижаване на въглеродните излъчвания в електропроизводството с 40% по отношение на изходните равнища от 2019 година Крайният период за поетапно извеждане от употреба на всички мощности е 2038 година Точно поради тази идея през 2026 година минимум 12 хиляди работещи в комплекса ще би трябвало да бъдат трансферирани към други стопански браншове, т.е. съкратени от сегашните си работни места. До 2038 година се чака още 15 хиляди души да останат без работа заради прекъсване на потреблението на въглища. Това бе мотивът да обединим старания с кметовете на Раднево и Гълъбово. Изпратихме общо мнение до вицепремиера Атанас Пеканов и до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в което показваме противоречие - първо, с посочената 2026 година, която е неразбираемо по какъв начин е изчислена и определена като междинна дата за понижаване на производството на сила от въглища, както и с фрапантното съкращаване на работните места. От друга страна в самия План няма безусловно никаква конкретика - нито бюджет, нито план на финансовите разноски. Този метод на " пожелателни " фрази са единствено поредна заигравка с района ни, ориста на енергетиката и хиляди фамилии. Обявената дата - 2026 година, е безусловно нереалистична.

Необходими са ясни и съответни промени, с цел да има равномерен и логически преход към рационализация. За мен най-важно е да бъде предпазен ползата на старозагорци, както и енергийната сигурност на страната ни.

- Стара Загора дава поръчка за привлекателна бизнес дестинация. Наскоро стана ясно, че създадохте административни облекчения за вложителите. Какво друго е належащо за привличане на компании и производства?

- Индустриална зона " Загоре ", която създадохме равноправно с страната посредством " Национална компания индустриални зони " ЕАД, е с 90% напълнен потенциал. Последното капиталово желание е за план на стойност над 100 млн. лв., даващ работа на над 900 души, както и опцията да има в Стара Загора още едно съвременно лечебно заведение - здравен парк " Сърце и мозък ". В началото на месеца, компания от Литва закупи терен. Индустриалната зона обгръща 115 дка повърхност и е ориентирана най-вече към развиването на дребни и междинни предприятия, защото парцелите са с величина сред 5 и 15 дка. Заявените вложения, без последната, надвишават 40 млн. лв., а работните места, които са разкрити или следва да бъдат разкрити, са към 300. Амбицията е да бъдат добити нови терени, с което да се даде вероятност за развиване и на компании, търсещи по-големи площи. Насочили сме старания към придобиване на терена на бившето Летище. Там има промишлен капацитет, който трява да бъде употребен, изключително предвид на " Зелената договорка " и това, което следва като промяна в района ни. Тези 2200 дка би трябвало да се употребяват рационално за промишленост, която да разкрие работни места и да способства за развиването на стопанската система и обществената среда.

- Това е 3-тата година на 3-тия Ви кметски мандат. Кои са най-важните акценти от нея досега?

- През тази година завършихме цялостното възобновяване на няколко знакови за града ни обекти. Отвори порти обновеният ни Зоопарк, който е все по-привлекателно място за посещаване. Радва се на голям интерес. Обновява жителите си и следва напълно скоро да проработи и обучителният му център. Пазарът " Васил Шаханов " и разширението на прилежащата улица " Капитан Петко Войвода " способстваха за отделяне на натурален център за три от западните квартали на града ни - " Казански ", " Три чучура - север " и " Три чучура - юг ". Летният спектакъл бе ремонтиран изцяло за първи път от откриването му през 1959 година. Скейтпаркът, ситуиран в южната част на парк " Артилерийски ", е извънредно атрактивно оборудване за феновете на рисковите спортове. Подходящ за начинаещи и експерти. Съоръжението е над 800 кв. м. Изграждаме нова детска градина, с цел да има повече благоприятни условия за най-малките старозагорци в центъра на града. Основно ремонтирахме две от учебните заведения - СУ " Христо Ботев " и СУ " Васил Левски ". Поетапно се прави ободряване на учебни салони, на детски и спортни площадки. Предстои реновиране на дворни пространства от просветителната инфраструктура. Към момента в Стара Загора се извършва извънредно огромен ремонт на водопроводната и канализационната мрежи. След привършване на плана, който се осъществя от локалното ВиК сдружение, улиците, които бяха разкопани ще се асфалтират. Знам, че сега е извънредно неприятно за старозагорци и гостите на града, тъй като огромна част от уличната мрежа в централната градска част е заета от изкопни действия и тежка техника. Този ремонт бе наложащ и е за положително. За мен, като кмет, е най-важно да оставя след себе си един добре проведен и спретнат град. Този ремонт няма по какъв начин да се случи за ден или два. В хода на работа бяха разкрити извънредно забавни артефакти, които допускат основаване на нов музеен обект. Стара Загора е град с хилядолетна история и това бе доказано още един път. В източната част на града ни, до парк " Зелен чеп " занапред се разкриват още елементи от това културно-историческо благосъстояние.

- В навечерието на 5-ти октомври - Празника на града, какво е посланието Ви към старозагорци?

- Да бъдат здрави - те и техните фамилии, това е най-важното ми благопожелание към всички. Имаме невероятна история, имам вяра, че имаме перспективно настояще, а бъдещето зависи от нас. Пожелавам им да бъдат обединени от положителни дела, да бъдат съпричастни. Да подхождат с схващане. Вярвам, че най-хубавото следва, тъй като Стара Загора е жив град, с млад дух.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР