Да стане лева наш балкански(Патриотична песен)Добри Чинтулов е имал съвсем

...
Да стане лева наш балкански(Патриотична песен)Добри Чинтулов е имал съвсем
Коментари Харесай

Ще минем без еврото заради едната чест

Да стане лв. наш балкански

(Патриотична песен)

Добри Чинтулов е имал напълно друго поради, когато през 1840 г. е писал " Стани, стани левент балкански ". Днешните балкански юнаци, които паразитират върху патриотичните усеща в обществото, рипнаха да въздигат българския лев като поръчител на националния суверенитет. Симпатизанти на партия " Възраждане " приканват за референдум против влизането на България в еврозоната.  " ИТН " (ИТН) втора година слага под подозрение изгодата от европейската валута. БСП двусмислено стои в неопределена позиция, тъй като продължава да се раздира сред европейската ориентировка на страната и вродените си антизападни рефлекси, като упорства за още изследвания каква е изгодата и вредата от еврото.

Кой по-добре подсигурява ползите на българските жители:

личната страна или Европейски Съюз?

Патриотарите настръхват: Национални предатели се готвят да заменят лв. с евро! Лидерът на " Възраждане " отсече на 30 май, че неговата партия " ясно и изрично декларира политическа воля да спре проекта за въвеждане на еврото като публична валута в България ". Същия ден трима депутати от Има Такъв Народ да забавят приемането на , оповестен от държавното управление на 27 май. Те възприеха тактиката " Ако не можеш да спреш нещо, най-малко го отложи безкрайно! "

Противниците на еврото евентуално имат къса икономическа памет, тъй като мълчат какви провали на виталния стандарт на гражданите нанесе превзетата от клептокрацията страна чрез манипулации с националната валута през последните три десетилетия. Ако левът ги изпълва с горделивост, би трябвало да кажат кой лев имат поради: оня, който от 1000 лева се смали през 1999 година до 1 лева, или левът, който бе вързан за немската марка и надлежно за еврото посредством патерицата на валутния ръб и по този начин стабилизира финансовата система. 

Примерът с валутния ръб като външен избавител от незаконната хиперинфлация е явен, само че да забележим какво стана след неговото въвеждане. Кой еврозлосторник провокира банкрута през 2014 година на четвъртата по величина банка КТБ, за който Българска народна банка си затвори очите дружно с прокуратурата?  Единственият избавителен пояс за спестителите бе Фондът за гарантиране на влоговете в банките, основан под външен напън през 1999 година като продължение на политиката, стартирана с валутния ръб. Благодарение на европейските правила той бе задължен да изплати влоговете до 100 000 евро (а не 100 000 лева.) и по този начин бяха избавени от плячкосване дребните вложители в КТБ. Притежателите на дългогодишни жилищно-спестовни влогове в ДСК нямаха никаква отбрана през 90-те години и държавата продължава да ги подритва, като че ли са отговорни, че им е изгорила парите.

Какъв суверенитет символизира левът, 

откакто Българска народна банка, която толкоз доста се злепостави през годините на прехода, към този момент даже няма думата да каже каква е неговата стойност, тъй като е закрепена към еврото? Липсата на необятно доверие към централната държавна банка се илюстрира от неспособността на политиците да ѝ намерят нов шеф. Ако тя следваше строги правила и не се влияеше от друго, нямаше да има значение кой я ръководи. Името му даже нямаше да бъде необятно известно.

Патриотите мълчат за настоящата картина, само че може би черпят горделивост от някакво по-далечно минало на лв.. Проста информация в демонстрира, че " произходът на думата " лев " е същият като при румънската лея – през XVII век из румънските и българските земи попадат и се използват холандски талери (Leeuwendaalder или на немски Löwentaler/Löwenthaler) с изобразен на тях лъв. Те постоянно са наричани лъвове и по този начин името става нарицателно за пари. " Както българите, по този начин и румънците избират през XIX в. парите им да се споделят " лъв " (лев и проливам - leu). Според приетия през 1880 г. Закон за правото на резани монети в Княжеството левът има стойност, която е равна на... френския франк. Излиза, че още с появяването си две години след Освобождението българският лев се връзва за европейски теглич. И това ни минимум не смущава строителите на нова България, които се борят за нейното място на европейската карта за разлика от днешните лъжепатриоти, устремени да я изолират в горда самотност.

Според националния проект страната има намерение

да се причисли към еврозоната на 1 януари 2024 година

Но в реалност България участва всекидневно там от 2007 година - откакто върху европейската валута написа на български език " евро ". Европейският съюз нямаше да види основополагащия Лисабонски контракт, в случай че не се бе съгласил с България за вярно изписване на еврото на кирилица върху своите банкноти. Това беше първото българско несъгласие в Европейски Съюз, с което нашата страна извоюва самопризнание, че гласът ѝ се чува и че има място в решаването на паричните въпроси в Съюза. Борбата бе за една дума, само че с голямо значение. В еврозоната няма друга страна, която написа на кирилица. Надписът в действителност е отворената врата за България, която би трябвало да прекрачи прага ѝ. От нея зависи да не остане на изтривалката начело, където съперниците на еврото ѝ отреждат място.

Не единствено алегорично, а и действително българското общество за разлика от страната избра да бъде в еврозоната. Когато става дума за най-сериозни покупко-продажби, българите боравят с евро, макар че законът планува друго. При покупка и продажба на жилище всички считат за по-сигурно квадратния метър в евро, а не в левове. И страната не се визира, тъй като знае, че жителите имат съображение.

Остават 18 месеца до набелязаната национална цел - България да влезе в най-престижния клуб на Европа.

Точно в този момент не е моментът за разколебаване,

а за сериозна подготовка, тъй като приемането ѝ в него не е въпрос единствено на предпочитание, а би трябвало да заслужи самопризнание и от неговите членове. Нелепо е да се приказва за референдум дали желаеме, или не желаеме да възприемем еврото, тъй като тематиката е изчерпана още с ратификацията на Присъединителния контракт в Европейски Съюз, където ясно е записано, че България е призвана да стане член на еврозоната. Този контракт е утвърден от Народното събрание и от парламентите на другите страни в Европейски Съюз. Съгласно нашата конституция не предстои на преразглеждане, тъй като има приоритет над вътрешното законодателство. Ако бойкотираме еврозоната, ще би трябвало да се откажем и от участие в Европейски Съюз.

С трансформирането си в евро българският лев (лъв) ще се върне там, откъдето е пристигнал по нашите земи. Няма нищо срамно да ни води в Европа, с която имаме остарели цивилизационни връзки. Пробивът на кирилицата през 2007 година демонстрира както през IX-X в. къде е мястото на България. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР