Да спасим почвата, призовава Садгуру и за целта създаде движение

...
Да спасим почвата, призовава Садгуру и за целта създаде движение
Коментари Харесай

Как отпадъкът става полезен продукт

Да спасим почвата, приканва Садгуру и за задачата сътвори придвижване по целия свят. Но българското Министерство на околната среда и водите като че ли остава глухо за този апел. Ето защо…

Atlas Agro Science е компания, която се е заела да оползотворява отпадъка от пречиствателните станции. Екипът намира метод да обеззарази утайката, да я обогати и да направи биостимулант за растения. Затова не споделят, че рециклират отпадъка, а че го надциклират в кръговото му потребление. Привлекли са двама учени от Тракийския университет, подготвени да способстват за опазването на околната среда.
Бариерата
Този стартъп би могъл бързо да се разрасне, само че към този момент 7 година пред екипа стои една съществена административна спънка поради остарялото законодателство. Биостимулантът не може да бъде регистриран за аграрни цели в Българската организацията по сигурност на храните, защото липсва процедура, обвързвана с модифицирана наслойка. Тя се води като боклук, който може единствено да се депонира. От държавната администрация се чака да сътвори правила, които разрешават утайката да се утилизира. Това може да стане с акт на екоминистерството. „ Други иноватори също биха могли да намерят приложение на промишлените утайки за най-различни цели. Светът е огромен, опциите на хората да основават нововъведения са необятни “, споделя Николай Минков, съосновател и финансов шеф на компанията.
Мисия
Atlas Agro Science работи със лични средства на запалянковците, които са я основали, употребява и финансиране по разнообразни европейски стратегии. Но заради административната преграда създавания от тях артикул може за е единствено за задачите на озеленяването. Доста от общинските администрации го употребяват, с цел да е по-зелена градската среда. Те са удовлетворени, че българска компания е направила подобен артикул. Засега Atlas Agro Science не съумява да се самоиздържа поради огромната административна спънка, която попречва нейното разгръщане. Компанията обаче остава жива поради това, че всеки от основните фигури в екипа има различен бизнес, който разрешава да поддържат това свое скъпо „ занимание “, превърнато в задача.
Произведено в България
На този стадий Atlas Agro преработва единствено част от утайката на пречиствателната станция на Стара Загора, като за 7 година са оползотворили към 50 т и са произвели над 20 т биостимулант. Когато регулациите им разрешат да са на пазара за земеделска продукция, тогава ще пристигна новата епоха в тяхното развиване. България е страна членка на Европейски Съюз, по тази причина тази българска компания не може да продава зад граница продукта си за земеделието, в случай че за такива цели няма регистрация у нас. Не желаят да се записват в друга страна от Европейски Съюз, с цел да може продуктът да остава български. Технологията се патентова, употребява се и от отбрана като потребен модел за превръщането на утайката в екопродукт. Полученият концентрат се разрежда с вода при третирането на растенията, с цел да се ускори тяхната имунна система. Цената му е прекомерно привлекателна и към този момент е най-ниската за сходен артикул, при надалеч по-високи индикатори.

Трудностите пред Atlas Agro Science са доста, само че е мощно желанието на екипа да продължи напред в своята задача. Затова Николай Минков приканва: „ Нека да не сме единствено потребители, а да сме визионери в превръщането на Земята в чиста планета “.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР