Да си спомним за загиналите български военнослужещи в базата ни

...
Да си спомним за загиналите български военнослужещи в базата ни
Коментари Харесай

Да си спомним за загиналите в базата ни в Кербала

Да си спомним за починалите български военнослужещи в базата ни в Кербала!

Днес се навършват 17 години от атентата през 2003 година, когато след самоубийствената офанзива с камион-бомба починаха петима български военни, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени.

Кървавият атентат лиши живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски претендент Антон Петров, офицерски претендент Иван Инджов и офицерски претендент Свилен Киров.

На 27 декември 2003 година, в 12.45 часа локално време (11.45 часа българско време) цистерна се взривява наоколо до оградата на регион № " 1 " (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява наоколо до оградата. Причинява огромни опустошения в лагера, разрушена е и постройката на щаба на батальона. Бойците от регион " Индия " са евакуирани в различен регион.

Ранените - 27 военнослужещи, пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.

" Обадиха се, че на другия ден тръгваме по неотложност със аероплан ", напомни си ген. Венцислав Мутачийски, който през днешния ден се имунизира. Тогава той оперира раненитe от Кербала, избавя много животи след атентата, сбъднат от талибаните.

И до през днешния ден се сеща по какъв начин са летели по черните пътища с над 100 километра в час. Просто по този начин шансът да те уцели РПГ е по-малък.

" Бях дежурен и пристигна вътрешна информация за атентата ", напомни си и доцент Димо Димов, вторият имунизиран във ВМА.

За целия интервал на присъединяване в интервенцията в Ирак - от 22 август 2003 година до края на 2008 година, Република България е взела участие с 11 контингента с обща бройка 3 367 души, напомня Българска национална телевизия. За издръжката, превоза и оборудването на българските контингенти за интервала на интервенцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лева Жертвите, които дадохме в хода на интервенцията са 13.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР