Да си представим, че сме родени много, много отдавна -

...
Да си представим, че сме родени много, много отдавна -
Коментари Харесай

За първи път у нас излиза книжка за хляба

Да си представим, че сме родени доста, доста от дълго време - преди 15 000 години.Без магазини за храна, без електричество, да не приказваме за хладилници. Имали сме единствено даровете на природата.

" Хлябът е храната, която сплотява всички хора. Заради нея човечеството е оживяло и до през днешния ден ". С тези думи ръководителят на УС на НБС на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева откри дискусионния конгрес, отдаден на справочник за постулати за хляба - " От зрънцето до хляба ".

Това е първата брошура за античната храна, която излиза у нас и е предопределена за дребните и огромни любознателни деца.

На форума бе обявена и една значима вест - имаме към този момент одобрен държавен стандарт за ръжен и ръжено-пшеничен самун. Така палитрата към този момент се обогатява до пет типа произвеждане.

На събитието участваха и зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева, както и ръководителят на Държавен фонд Земеделие Павлина Ангелова. Г-жа Кукушева подчерта, че този план е станал вероятен благодарение на двете институции.

" Тази брошура би трябвало да стигне до всяко дете на 16 години, щкоето учи в българско учебно заведение. Освен това друга съществена задача е всички публични поръчки да минават по действителните стандарти ", добави тя.

Една от значимите тематики на форума бяха непрекъснатите спекулации и психическия медиен тормоз върху хората, че хлябът е доста нездравословна храна. " Стигна се до такава степен хлябът надали не да бъде разгласен за отрова. Категорично декларирам, че при яденето му има място за хора с всички типове болести!

Целият християнски свят посреща деня с молитва за самун ", сподели доктор Светослав Ханджиев.

Криворазбраното надали не апокалиптично влияние на хляба върху здравето на хората бе коментирано и от известния диетолог д-р Ипократис Пападимитракос. " Всъщност и тук, като на други места, битката е против подправените нови за тази съществена храна за човечеството ", означи той.

Коментирано бе, че би трябвало и по-голяма просветителна просвета на потреблението. " Едва 16 % у нас схващат какво значи период на валидност на продукта. За съпоставяне този % да вземем за пример в Дания е 80 ", означиха участници във форума.  

" Ние издадохме тази брошура, с цел да могат децата да натрупат познания, до момента в който се забавляват. Да научат обстоятелства и данни какъв брой е потребен хлябът, да се научат да го обичат и ценят. А за какво не и да го основават ", сподели Мариана Кукушева.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР