Да си креативен, не означава да бъдеш гениален в някаква

...
Да си креативен, не означава да бъдеш гениален в някаква
Коментари Харесай

Моите пет рецепти за креативност

Да си изобретателен, не значи да бъдеш талантлив в някаква насока; не се изисква гений или огромно изпитание, не би трябвало да посветиш живота си на някакво изкуство. За да си изобретателен, просто би трябвало да стимулираш сетивата и мисълта си.

Ето по какъв начин:

1. Води си бележки – под каквато и да е форма. Лепи си листчета по хладилника, драскай с маркер по огледалото, купи си бяла дъска и я използвай, води си. Избери два или три приятни за теб метода да изразяваш мислите си в писмена форма, и дано не остане ден без да си записал нещо, даже най-простичката си, само че занимателна концепция.

2. Прави всякакви неща с ръцете си! Няма значение какъв е резултатът, значимо е предизвикването. Поне един път в седмицата посвети 30 – 40 минути на това. Искаш да подариш подарък – опаковай го сам; има нещо счупено вкъщи – поправи го; нарисувай картичка или направи колаж, в случай че рисуването въобще не ти се удава. Направи си шапка от вестник и тавана. Имай поради, че апетитът идва с яденето; колкото повече неща изобретяваш, толкоз повече ще ти се желае да го правиш, което ме подсеща за различен образец – сготви нещо (особено в случай че за теб готвенето е предизвикателство, а не рутина)!

3. Разбий рутината! Всеки месец най-малко по два пъти прави нещо за пръв път! Може да посетиш нов град или нова страна, да идеш в някоя нова или музей, който още не си посетил/а. Пробвай ново занимание, даже да не ти хареса, даже да мислиш, че несъмнено няма да ти хареса! Осмели се да рискуваш, запознай се с нови изобретателни хора и обменете хрумвания.

4. Сънувай нескрито! Сънуването нескрито е прекарване, по време на което оставяш мислите си да се реят свободно. Понякога ще мислиш за наболял проблем, от време на време ще потъваш в детски мемоари, различен път в проекти за бъдещето или мечти. Наистина няма значение каква е посоката на мислите ти. Намери подобаващия за теб метод да го правиш. Аз го върша, когато пътувам в метрото – виждам през прозореца в тъмното и мисля за каквото ми пристигна на разум. Също по този начин го върша, когато си почивам на или се разхождам по плажа. Може да го правиш медитирайки или под душа. Може до момента в който четеш книга, да спираш и да мислиш за някое лично прекарване или фикция.

5. Води разговор с тялото си ! На първо време това значи да си физически деен, само че освен това. Обърни внимание на своите телесни чувства, на удоволствието, когато се храниш или когато правиш секс, пробвай се да го опишеш, да го пресъздадеш в схема, в думи или в мелодия. Не се замисляй дали е сполучлива, а дали показва задоволително тъкмо това, което си изпитал. Анализирай чувствата си в елементи, прави го даже когато възприятието е неприятно – когато изпитваш болежка или боледуваш., танците и спортът ще ти оказват помощ да отключиш творчеството си.

Ако опиташ всичко това едновременно, резултатът ще е обезпечен. Животът ти ще ти се вижда по-пъстър (и с право). Може да се избавиш от лека меланхолия и да прекараш по-пълноценно времето с околните си.

Мила Петкова

Мила Петкова e основателка, създател и редактор на уеб страницата за онлайн психология . Занимавала се e с европроекти в обществената сфера, разработвала e обучителни стратегии и тренинги. През 2010 година приключва магистратура по психоанализа в Испания и сега е докторант по психоанализа и философия на културата в Мадридския университет “Комплутенсе ”.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР