Да се удвои минималната заплата до 15 долара на час,

...
Да се удвои минималната заплата до 15 долара на час,
Коментари Харесай

Лявата революция на Джо Байдън

Да се удвои минималната заплата до 15 $ на час, с цел да се извадят милиони американци от бедността. Това е амбициозното предложение на новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън, което към този момент е на бюрото на законодателите. То може да се трансформира в обществена гражданска война за най-бедните в една страна с крещящи социално-икономически неравенства, осведоми Франс прес.

Предложението е част от лана на Байдън на стойност 1,9 трилиона $.

Наред с други неща, като чекове за по 1400 $ тласъци за американците и 130 милиарда $ за подкрепяне на учебните заведения да отворят още веднъж.

Байдън твърди, че всеки, който има работа на цялостен работен ден, не би трябвало да живее в беднотия, повтаряйки по този метод постулатите на Демократическата партия.

Още преди пандемията федералната минимална заплата от 7,25 $ на час не можеше да бъде оправдана от икономическа и морална позиция, сподели демократът от щата Вирджиния Боби Скот, представяйки проектозакона.

Минималната ставка не се е променяла и на йота от 24 юли 2009 година.

Когато работиш 40 часа седмично в най-богатата страна в света, не би трябвало да живееш в беднотия, означи сенаторът от Върмонт, който е вносител на плана и се надява да убеди скептиците.

Икономическият спад, провокиран от пандемията, засегна най-много дребните компании, по-специално от ресторантьорския бранш, които не гледат с положително око на предлагането.

Мярката ще докара до непреодолими разноски за доста заведения, които няма да имат различен избор с изключение на да съкратят повече чиновници или да затворят дефинитивно.

Новият министър на финансите Джанет Йелън съобщи от своя страна, че увеличението на минималната заплата ще разреши на десетки милиони американци да излязат от бедността, създавайки благоприятни условия за безчет дребни компании в страната.

Добър или неприятен е този ход за стопанската система? От дълго време се води яростен спор измежду икономистите и въпросът към момента не е решен, защото икономическата действителност не е същата, в случай че работиш в Ню Йорк (многобройни благоприятни условия, по-висока цена на живота) и в Мисисипи (по-малко благоприятни условия за работа и по-евтин живот), отбелязва Агенция Франс Прес.

Някои републиканци поддържат увеличението на минималната заплата, само че са не и с 15 $ на час. Те предизвестяват, че сходно нарастване може да докара до загуба на работни места.

Умерените републиканци, като сенатор Лиса Мурковски от Аляска и конгресменът Том Рийд от Ню Йорк приканиха Байдън да отдели повишението на минималната заплата от договарянията по Коронавирус проекта и да се оправи с тази задача настрана.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР