Да се създаде Национален фонд за съхранение на културно-историческото наследство

...
Да се създаде Национален фонд за съхранение на културно-историческото наследство
Коментари Харесай

Симеон Славчев, МИР: Да се създаде Национален фонд за съхранение на културно-историческото наследство |

Да се сътвори Национален фонд за предпазване на културно-историческото завещание на България – за това настоя ръководителят на Политическа партия МИР Симеон Славчев по време на своето посещаване във Велико Търново, където е лидер на листата за народни представители.

От великотърновци Славчев разбра, че издигнатият преди 185 години от занаятчия Колю Фичето храм " Свети Николай " се нуждае от 2.8 млн. лева за незабавен ремонт, защото е с доста градивни проблеми и е в спешно положение.

„ Храм " Свети Николай “ е освен един от знаците на Велико Търново, само че той е част от културно-историческото завещание на България. И макар че църковното настоятелство провежда дарителска акция и търси финансови механизми по европейските стратегии, е належащо страната да влезе в своята роля и посредством основаването на Национален фонд да може да помогне на всеки храм и на всеки монумент, които са част от културно-историческото и духовното завещание на България “. Това сподели ръководителят на Политическа партия МИР и лидер на листата на партията във Велико Търново.

Той пое ангажимент пред великотърновци, че като депутат ще работи за съхранението на всеки български храм и опазването на културно-историческото завещание на България, част от който е и храм " Св. Николай “ в старинния великотърновски квартал " Вароша ".

„ За политическа партия МИР основополагащи етични правила и полезности са моралът, нравствеността, християнските добродетели и гражданският национализъм – обичта и дългът към нацията, разбирана като общественост на всички български жители, само че също по този начин и като териториална еднаквост, език, природа и страна. Именно по тази причина освен ще работим за основаването на Национален фонд за предпазване на културно-историческото завещание на България, само че това ще бъде едно от първите ни оферти в Народното събрание “, сподели още Симеон Славчев.

Според Славчев Националният фонд за предпазване на културно-историческото завещание на България ще подсигурява, че всеки храм или монумент ще получи заслужено и обезпечено нужните му средства и че по този начин ще бъде избегната сегашната процедура всяко настоятелство или локална общественост да се избавя поединично и да няма гаранция от страна на страната, че ще бъде съхранен даденият исторически, нравствен или културен обект.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР