Да се разшири обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите

...
Да се разшири обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите
Коментари Харесай

Забраняват наргилетата на закрито. Били по-вредни от цигарите

Да се разшири обсегът на възбраната за тютюнопушене в закритите публични места и на някои открити публични места, като се регламентира и възбрана за пушене на произведения за водна лула, несъдържащи тютюн, планува план за промени в Закона за здравето.

Новите текстове са качени за публично разискване на уеб страницата strategy.bg през днешния ден.

Според вносителите потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични субстанции, които се срещат и в общоприетите цигари, само че при наргилето въглените, посредством които се разпалва сместа, ускоряват вредите за здравето. Горенето при наргилето е съпроводено с обособяване на въглероден диоксид, въглероден моноксид (при ненапълно изгаряне), азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици.

Пушенето на наргиле е обвързвано с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, устната празнина и зъбите. Вдишването на въглероден моноксид води до припадъци и при някои пушачи заради острата интоксикация – до понижаване на преноса на О2 от кръвта в клетките, нараснало кръвно налягане и увеличение размера на сърцето. При хроничните пушачи на наргиле по-често се развива обструктивна белодробна болест и периодонтит (възпаление на венците със загуба на зъбите), написа в обосновката на проектопромените.

Уточнява се и че за разлика от пушенето на цигара, при пушенето на наргиле доста е повишен рискът за здравето на потребителя, защото експозицията на организма на токсичната примес е доста по-голяма от експозицията при пушене на цигара – до няколко десетки пъти повече.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР