Да се разкрият тайни на генома на злокачествени тумори, за

...
Да се разкрият тайни на генома на злокачествени тумори, за
Коментари Харесай

Учени изследваха тайни на генома на ракови образувания

Да се разкрият секрети на генома на злокачествени тумори, с цел да се води по-ефикасна битка с тях. Това е задачата на широкомащабен план, с чието няколкогодишно реализиране се заеха учени с вярата да бъдат създадени нови лечения, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Става въпрос за най-комплексните сходни проучвания, които са плод на съдействието на 1300 учени на четири континента и са базиране върху дешифриране на генома на над 2600 тумора, съответстващи на 38 типа рак.

Резултатите от проучването " Пан кансър проджект " са оповестени в сп. " Нейчър ". Макар да нямат съответно приложение в близко бъдеще, теоретичните изгоди са свързани с по-добро опознаване на разновидностите, които провокират размножаването на ракови кафези, с разкриване на изненадващо подобие сред разнообразни типове рак и на огромна вариабилност на туморите от един субект на различен.

" Натрупаните знания за еволюцията на тумори може да доведат до създаването на нови средства за по-ранно разкриване на рак ", съобщи един от ръководителите на проучването доктор Линкълн Стайн от института на Онтарио за онкологични проучвания. " Сред най-важните изводи е огромната вариабилност на злокачествените тумори - разясни Питър Кембъл от лондонския институт " Уелкъм Сангър ". - Най-фрапиращото изобретение е, че може да има разлика сред едно и също раково заболяване у двама пациенти. " Причината за това са многото вероятни генни разновидности, свързани с всеки израстък. Те може да зависят от фактори, свързани с метода на живот на пациента, като да вземем за пример дали пуши или не.

Освен това развиването на раковото заболяване може да стартира години преди диагностицирането му, от време на време още в детството. " Това демонстрира, че опцията за своевременна интервенция е по-голяма, в сравнение с се смяташе до момента ", разясни Кембъл.

Изследването разкри също, че от генетична позиция ракови болести, които засягат разнообразни елементи на организма, може да имат повече общи точки, в сравнение с се предполагаше до момента.

" При някои типове рак на гърдата и при рак на простатата разновидностите може да са сходни - означи Йоахим Вайшенфелд от университета в Копенхаген. - Това значи, че може да се приложи една и съща терапия на обиден от рак на простатата пациент и наранена от рак на гърдата пациентка. "

Всеки геном на израстък съдържа приблизително 4-5 разновидности, които може да са провокирали болестта. При 5 % от туморите не бе разпозната нито една разновидност. Следователно проучванията в тази област би трябвало да продължат. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР