Да се предприемат мерки за осигуряване на ликвидни средства за

...
Да се предприемат мерки за осигуряване на ликвидни средства за
Коментари Харесай

Хотелиери и ресторантьори искат нова кредитна ваканция

Да се подхващат ограничения за обезпечаване на ликвидни средства за туристическия бизнес и в допълнение отлагане на заплащанията върху остарели заеми, оферират от (БХРА) по време на поредицата от срещи с представители на политическите сили, претенденти за 45-то Народно заседание, оповестиха от организацията.

Според БХРА в този момент банките в България смятат туристическия бранш за рисков и макар рекомендациите на Европейската централна банка, не отпускат нови заеми за туристическия бранш, а старите заеми са разсрочени за период от най-много една година, която изтича напролет за множеството хотелиери, съобщи БНР.

Според анализите на международни специалисти обаче ще продължи най-малко четири - пет години, като възобновяване на бранша ще стартира чак през 2023 година Затова от БХРА оферират банките да предоговорят заемите, като се обезпечат 5-годишни гратисни интервали и припомнят, че огромна част от хотелската база е издигната и реконструирана с заеми.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Няма никакви туристи. Проточили са се безкрайни редици от прочие..

През март 2020 година заемите в България бяха разсрочениза интервал от 6 месеца до 1 година, като при втората вълна от края на есента се одобри

Според БХРА мораториумът върху заемите не е задоволителна мярка. През миналата година не е имало никакъв туристически бизнес и на процедура хотелиерите нямат доходи, от които да погасяват отговорностите, които би трябвало да се обслужват след май 2021 година

Кредитите би трябвало да се обслужват съгласно опциите на всяка една от фирмите-кредитополучатели, безапелационни са от БХРА.

От асоциацията упорстват да се дават заеми за оборотни средства в размер до 500 000 евро, както и за потребителски заеми за заетите в туризма.

Държавата би трябвало да подсигурява пред банките рисковете в туристическия бранш, уверени са от БХРА и предизвестяват, че в случай че това не се случи, за началото на летния туристически сезон, огромна част от хотелиерите може и да не оцелеят.

По информация на асоциацията сега хотелският бизнес по морето е доста затънал и стартът на летния сезон ще е доста сложен. Между 2 и 12 стаи в градските хотели са били заети по време на пандемията.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР