Да се повиши минималното обезщетение за безработица, решиха единодушно депутатите

...
Да се повиши минималното обезщетение за безработица, решиха единодушно депутатите
Коментари Харесай

Вдигнаха осезаемо обезщетението за безработица

Да се увеличи минималното обезщетение за безработица, взеха решение единомислещо депутатите на първо четене. Вместо досегашните 9 лева дневно, компенсацията става 12 лева от 1 октомври, а нарастването ще засегне над 30 000 души. Предвижда се още срокът за приемане на парично обезщетение да се увеличи от 4 на 7 месеца.

Промяната ще важи за компенсациите, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто период не е изминал към 1 октомври. Новата наредба ще се отрази позитивно на сред 13 000 и 15 000 души приблизително на месец в интервала от 1 октомври до 31 декември 2020 година

Двете ограничения са част от пакета социално-икономически ограничения на държавното управление по отношение на зародилата обстановка заради разпространяването на COVID-19, посредством които се цели обезпечаване на поддръжка на безработните лица в изискванията на пандемия. Те ще костват на бюджета за 2020 година спомагателни 14 млн. лева

Макар да поддържаха нарастването, от опозицията настояха то да бъде по-щедро. Депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обявиха, че предлаганата минимална сума от 12 лева дневно е извънредно незадоволителна. И предложиха тя да бъде вдигната на най-малко 17 лева " Какво вършим сега и това ли е съответното обезщетение? Хората са нестабилни на работните си места и ние им предлагаме сума надалеч под прага на бедността ", сподели Надя Клисурска от Българска социалистическа партия, представена от NOVA.

" Сега в случай, че минималната работна заплата е 610 лева, този размер, в случай че съблюдаваме общия принцип, би трябвало да бъде 17,40 лева А следващата година в случай че приемем, че ще е 650 лева този най-малък размер ще бъде 18, 60 лева, с цел да дава отговор на член 4 и да бъде 60% от минималното заплащане ", сподели ръководителят на обществената комисия Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

От ръководещите обаче дадоха отговор, че работят внимателно поради неизвестностите към ковид. " Не знаем по какъв начин ще се развие тази пандемия, в това число и в България ", сподели Калин Поповски от " Обединени патриоти ".

Не без спор беше призната и актуализацията на бюджета на Здравната каса. С нея лечебните заведения ще получат 75 млн.лв. за покриване на неизплатени задължения. " С опрощение не с 2, с 3 ръце да гласувате за тази корекция в бюджета на касата, този цирк няма да се промени, защото от дълго време споделям, че самият метод на финансиране е циничен ", сподели Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.

" 75 млн. лева се разплащат към лечебните заведения. Когато казвате, че се работи на парче, аз не мога да се съглася, тъй като виждате, че клиничните пътеки сега ще бъдат увеличени, в това число за ковид ", съобщи Лъчезар Иванов от ГЕРБ.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР