Да се опростят еднократно всички публични задължения на вероизповеданията, натрупани

...
Да се опростят еднократно всички публични задължения на вероизповеданията, натрупани
Коментари Харесай

ДПС и ГЕРБ предлагат да се опростят натрупаните данъчни задължения на вероизповеданията

Да се опростят еднократно всички обществени отговорности на вероизповеданията, насъбрани до 31 декември 2018 година Това е заложено в законопроекта за изменение на Закона за вероизповеданията.

Вносители на законопроекта са ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Промените плануват да бъдат опростени главниците, наред с лихвите и разноските по тях. В претекстовете на законопроекта вносителите сбито са декларирали, че предлагането е " за осъществяване на задачите на финансирането посредством целева дотация за настоящи разноски на вероизповеданията ".

От ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират още заплатите на свещенослужителите и чиновниците на религиозните институции да се обвържат с тези на учителите, като възнагражденията на свещенослужителите да не могат да надвишават тези на учителите. Това изключва лицата в управителните органи на вероизповеданията, чиито заплати могат да се изплащат за сметка на държавната дотация за настоящи разноски. От 1 януари тази година минималната учителска заплата е в размер 920 лева

Тези оферти идват единствено месец, откакто редица противоречиви промени в Закона за вероизповеданията бяха приети в последния работен ден на Народното събрание за предходната година. Тогавашните оферти също бяха импортирани от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ и предизвикаха недоразумение между ГЕРБ и съдружния им сътрудник - " Обединени патриоти ", които даже напуснаха пленарната зала по време на дебатите.

Според предложените промени годишно ще се отделят средства от държавния бюджет за финансирането на българските православни църковни общини освен в границите на България, само че и в в чужбина, като средствата ще се разпределят от Дирекция " Вероизповедания " на Министерския съвет. 

Законът, който вкара държавната дотация за вероизповеданията, бе признат след гласуването на Бюджет 2019 година В резултат на това, въпросните разноски не бяха планувани в него и затова в законопроекта си Цветанов и Карадайъ оферират тазгодишната държавна дотация към вероизповеданията да бъде изплатена от бюджета на Министерския съвет за 2019 година

С препоръчаните промени също по този начин средства от държавната дотация ще могат да се изразходват за цели отвън настоящите разноски единствено след погашение на всички заплати и хонорари на свещенослужителите и чиновниците на религиозните институции.

Законопроектът бе импортиран дни, откакто министър председателят Бойко Борисов разгласи, че патриархът " персонално го е помолил " парите, планувани за Българската православна черква, да бъдат преведени по-рано от плануваното. В резултат на това Министерският съвет незабавно отпусна спомагателни 5 млн. лева за Дирекция " Вероизповедания ", които са планувани за погашение заплати на свещеници в дребни обитаеми места.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР