Сирил Рамафоса положи клетва за втори мандат, съобщава Ройтерс. По време

...
Сирил Рамафоса положи клетва за втори мандат, съобщава Ройтерс.
По време
Коментари Харесай

Рамафоса положи клетва за втори мандат като президент на ЮАР

Сирил Рамафоса постави клетва за втори мандат, оповестява " Ройтерс ".

По време на ръководството му неговият Африкански народен конгрес (АНК) ще споделя властта с други партии, откакто на народна власт.

Бивше освободително придвижване, АНК пристигна на власт под управлението на Нелсън Мандела на изборите през 1994 година, които белязаха края на апартейда и дълго време беше несломим, само че загуби своя искра, откакто ръководи в години на крах.

След парламентарните избори на 29 май, на които никоя партия не завоюва болшинство , стана ясно, че Рамафоса ще оглави държавно управление на националното единение с пет други партии, в това число най-големия противник на АНК - подкрепящия бизнеса Демократичен алианс (ДА).

Инвеститорите приветстваха включването на ДА, който желае да подтиква растежа посредством структурни промени и рационална фискална политика, само че анализаторите показват, че острите идеологически разделения сред партиите могат да създадат държавното управление несигурно.
 Рамафоса е избран отново за президент на Южна Африка
Рамафоса е избран отново за президент на Южна Африка

Спечели гласуването с огромно болшинство

Точно преди изборите Рамафоса подписа законопроект за националното здравно обезпечаване, който съгласно прокуратурата може да срине към този момент скърцащата здравна система. Не е ясно какво ще се случи с този закон при новото държавно управление.

Прокуратурата се застъпва за унищожаване на водещата стратегия за икономическо овластяване на чернокожите на АНК , заявявайки, че тя не е проработила - мощно противоречива тематика в страна, бореща се с големи неравенства, някои наследени от апартейда.

Африкански държавни глави и високопоставени персони от Куба - исторически другар на АНК, се събраха пред постройките на Съюза в Претория - седалище на южноафриканското държавно управление, с цел да участват на встъпването в служба на Рамафоса.

Рамафоса към момента не е оповестил състава на новото си държавно управление , което ще бъде контрактувано с членовете на новия съюз.

" Президентът не желае страната да минава през нескончаем интервал на неустановеност " и консултациите ще продължат даже късно през днешния ден, уточни неговият представител Винсент Магвеня.

АНК остава най-голямата партия след изборите на 29 май със 159 от 400 места в Националното заседание. Тя обаче загуби милиони гласове спрямо предходните избори през 2019 година Делът на гласовете на ДА остана постоянен и тя разполага с 87 места.

Гласоподавателите наказаха ANC за високи равнища на беднотия, неравноправие и безработица, ширеща се престъпност, непрекъснати спирания на тока и корупция в партийните редици.
 Правителство на националното единение ще ръководи в ЮАР
Правителство на националното единение ще ръководи в ЮАР

В ръководещата коалиция влизат Демократичният алианс, Африканският народен конгрес и Партията на свободата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР