Да се определи такса при обмяна на големи суми левове

...
Да се определи такса при обмяна на големи суми левове
Коментари Харесай

НОВА СЕКИРА! Банките полудяха: Искат такса за обмяна в евро след 1 януари 2024-та

Да се дефинира такса при обмяна на огромни суми левове в евро, в случай че единната валута бъде призната у нас от 1 януари следващата година, оферират от асоциацията на банките в България в свое мнение до финансовото министерство.

Предложение
Предлагаме да се дефинира размер (брой банкноти/монети или оптималната сума), над който може да се желае възнаграждение на такса в планувания първичен шестмесечен интервал след замяната на лев с евро, пишат от асоциацията. Според тях би трябвало да има и предупреждение по отношение на обмяната поради скупчването на хора.

В мнението написа още, че с въвеждането на еврото всички налози и такси би трябвало да се правят в евро. Изключение ще се прави в интервала на двойното обращение на лв. и еврото за заплащания в брой, или един месец от датата на въвеждане на новите пари.

Плащане

Таксата, за която пишат банките в мнението си, е на правилото на общоприетата им процедура – когато се декларира огромна сума пари в брой, да има предизвествие, с цел да се обезпечи тя в банковия клон. И да се желае спомагателна такса над избран размер. Това заяви за „ Телеграф “ финансовият анализатор Иван Стойков от moite pari. В момента тази такса е друга, добави специалистът. Той посочи, че има 15-16 разнообразни цени. Има избран размер суми, които се теглят без такса, или с по-ниска, за по-големите и налогът е по-висок. Стойков посочи, че има значение също дали сумата е декларирана за приемане същия ден. По думите му все пак не е редно да има такса за обмяна на левове в евро, откакто се вкара единната валута, тъй като въпреки всичко българските пари, които циркулират в обращение, са обезпечени заради законовото условие за валутния ръб. За да бъдат подсигурени съответните наличия от евробанкноти и монети, това не би трябвало да съставлява проблем, тъй като има валутен запас, който би трябвало да бъде разполагаем, разяснява още специалистът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР