Да се научи дрон да лети бързо и безопасно не

...
Да се научи дрон да лети бързо и безопасно не
Коментари Харесай

MIT разработва виртуален полигон за тренировка на дронове

Да се научи дрон да лети бързо и безвредно не е по никакъв начин лесна задача. Обикновено би трябвало да създадете комплициран сюжет с действителни трудности , а даже единствено една акцидент може да се окаже доста скъпа. Затова и Технологичният институ в Мичиган (MIT) основава система, при която дроновете облитат мислени обекти - виртуална тестова площадка, наречена Flight Googles, която симулира кондензиран пейзаж за дроновете в безвредната среда на празна стая. Моушън кепчър камерите (специализирана технология за снимане на движения), конфигурирани в стаята, наблюдават ориентацията на дрона и оказват помощ на системата да изпраща реалистични, персонализирани виртуални изображения към дрона, като по този метод го залъгва, че лети в препълнена от обекти среда.

Прочетете още: NASA ще прати хеликоптер на Марс през 2020-а

За задачата безпилотният уред би трябвало да е екипиран с мощен вграден компютър, камера и инерционен измервателен сензор в горната си част, само че в последна сметка самобитният полигон е в действителност ефикасен, защото машината може да практикува на практика колкото е належащо, преди да бъде употребена за нещо действително. Разбира се, резултатите към момента не са съвършени, защото за момента дроновете изпитват усложнения в 6 от общо 119 случая, когато са пробвани в действителна среда, след предварителни тренировки.

Въпреки че сигурността тук явно е доста значима, подготвителната среда на MIT в последна сметка се концентрира върху скоростта, а екипът се въодушевяват от надпреварите с дронове, при които водачите постоянно имат единствено няколко секунди, с цел да избегнат конфликт със свои сътрудници или непредвидени трудности. Приложенията на системата обаче стигат надалеч оттатък скоростта. Изследователите считат, че този виртуален полигон ще помогне на дроновете да се научат да летят в действителни условия сред здания и хора с висока скорост. Това би могло да бъде потребно за всичко - от избавителни задачи до такива на бойното поле. А не на последно място, и за надпревари, при които хората ще могат да следят от близко, без да има риск за тях.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР