Да се намери дори една оцеляла сграда в квартал Северна

...
Да се намери дори една оцеляла сграда в квартал Северна
Коментари Харесай

Лягаме си и се надяваме на сутринта таванът още да е там

Да се откри даже една оживяла постройка в квартал Северна Салтовка в Харков е съвсем невъзможна задача. Буквално всяка постройка носи следи от войната на Русия против Украйна. Има здания с разрушени един или два етажа, на други липсва цялостен вход. Въпреки това сред руините на в миналото мирната Северна Салтовка към момента има живот. Например пред блоковете можете да срещнете много локални поданици: те седят на пейки и разискват новините от фронта, хранят котки и кучета и с наслада посрещат публицисти, които, както споделят те, все по-рядко посещават този квартал на Харков.

Палатката като краткотраен заслон

Светлана Орехова седи на скамейка до една от потърпевшите здания. Тя живее в Северна Салтовка от повече от 30 години, има две деца, а до неотдавна се е радвала и на мечтания си дом. Сега краткотрайният заслон на дамата е палатка, в която спи дружно със брачна половинка и сина си. Жилището на семейство Орехови е разрушено от съветски снаряд, който попада в постройката на 5 април 2022 година - две от трите му стаи са изгорели.

Сега домът на фамилията безусловно се разпада. Въпреки това те на собствен риск прекарват по няколко часа дневно в жилището, където съхраняват движимостите си и подготвят храна. През нощта фамилията наложително се реалокира в палатка, тъй като се опасява да спи в жилището. " През деня можем да забележим дали таванът не се срутва, не се клати или нещо не пада. Искам да кажа, че можем да го видим и да излезем, да избягаме, само че през нощта нямаш надзор. Лежиш, отваряш очи и гледаш дали таванът към момента е там. Щом се стопли, отидохме да живеем в палатката ", споделя дамата.

Светланна Орехова и фамилията ѝ нощуват в палатка пред блокаСнимка: DW

Не всички щети се отстраняват

Апартаментът на Светлана Орехова се възвръща за сметка на града. Но единствено отчасти, оплаква се тя. Това включва двете изгорели стаи. Жената демонстрира пукнатини по тавана, които строителите са отказали да поправят. " Казаха, че няма да го създадат, тъй като нямат такова нещо в проекта. В проекта са включени единствено две от стаите. Също по този начин отхвърлиха да ремонтират спалнята и кухнята. Съжалявам, само че по какъв начин може да се ремонтира по този начин апартамент? Две стаи, в които всичко е напукано, се преустройват, а другата нямало потребност да се преустройва? Как е допустимо това? ", казва Светлана през сълзи. Тези и доста други въпроси жителката на Харков се пробва да зададе на локалните управляващи в продължение на съвсем година, само че, както споделя тя, всички те към момента остават без отговор.

Подобни истории от Северна Салтовка има безчет. Почти година и половина след съветската инвазия, мястото към момента е квартал-призрак. Колко от разрушените къщи ще бъдат ремонтирани не е известно. Не се знае и какъв брой време ще продължи възобновяване.

Домът на Татяна също е потърпевш при съветските офанзиви. Тя е пенсионерка, която няма нито родственици, при които да се реалокира краткотрайно, нито опция да се изтегля в различен град или страна. Вече повече от година тя живее в родната си Северна Салтовка и чака къщата ѝ да бъде ремонтирана. " Обещаха ни да възстановят всичко, кранът работи, даже подове са сложени, само че главните връзки още не са свързани, тъй като няма финансиране. Молим за помощ за жителите на нашата постройка, тъй като това е втората зима. Нямаме прозорци, отоплението не работи, нямаме вода, а половината блок е без газ ", споделя Татяна. Тоест в този момент в постройката, в която към този момент са се завърнали повече от 10 фамилии, има единствено електричество.

За отстраняването на вредите от съществено потърпевшите сглади е нужна експертиза, а тя лишава доста времеСнимка: DW

Няма пари за поправки

Местните управляващи не оповестяват каква ще бъде ориста на потърпевшите къщи в Северна Салтовка. Обясняват, че са нужни редица инспекции на всички здания. Повечето от тях лишават сред 90 и цели 120 дни. " Този развой няма по какъв начин да е бърз. Преди началото на войната никой тук не знаеше по какъв начин се реставрира постройка, която е била ударена от ракета или мина ", изяснява Евгений Пасенов, заместник-директор на Департамента по жилищно строителство и комунални услуги.

Въпреки това, даже и ремонтните действия да са почнали, няма гаранция, че те ще приключат скоро. От общината изясняват, че това се дължи на неналичието на средства, защото мащабът на вредите и финансовите благоприятни условия са несъразмерни. " Според нашите калкулации, в случай че постройките се възвръщат единствено със средства от градския бюджет, това ще отнеме десетилетия. Обемът на вредите и загубите доближава девет милиарда $. Но Харков въобще в никакъв случай не е разполагал с подобен бюджет, даже не е разполагал с 10 % от тази сума ", споделя Евгений Пасенов.

Андрей Дяков не желае да чака и възвръща жилището си със лични средства Снимка: DW

В момента в града са възобновени към двеста здания. Общият брой на потърпевшите къщи е към пет хиляди. Не е ясно с какви темпове ще продължи реставрацията. Местните управляващи към този момент са получили една дотация от Киев, с която са възобновени към 15 жилищни здания, поликлиника, учебни заведения и детски градини.

Ремонт за своя сметка  

При тези условия жителите на Северна Салтовка се притесняват, че ще би трябвало да чакат с години, с цел да бъдат възобновени домовете им. Затова хората към този момент стартират поправки за своя сметка. Например притежателят на четиристаен апартамент в един от жилищните блокове, Андрей Дяков, е почнал да ремонтира последователно жилището си още преди година. Мъжът решил да не чака помощ от страната. " Сумата за реституция няма да компенсира всички поправки, които би трябвало да се създадат. Сигурен съм в това на 100 % ", изяснява той. 

По-голямата част от жителите на Северна Салтовка обаче са пенсионери, които нямат опция да възстановят домовете си за своя сметка. Светлана Орехова живее с една пенсия. Затова тя към този момент се приготвя да посрещне есента... в палатка.

Още по тематиката - в нашата изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР