Да се намали населението, да се контролират мислите му, да

...
Да се намали населението, да се контролират мислите му, да
Коментари Харесай

Краят на света: какво е трансхуманизъм и защо все повече хора се боят от него?


Да се понижи популацията, да се управляват мислите му, да се постановат джендър политики - от ден на ден конспирации към трансхуманизма набират известност. Какво съставлява това придвижване в действителност?

Идеолози от обкръжението на Владимир Путин употребяват това разбиране, то е известно и измежду съперници на ЛГБТ+ общността, както и хора с запаси към модерните технологии, езотерици, религиозни екстремисти, критици на капитализма или на придвижването за запазване на климата.

Особено в средите, които не имат вяра, че има пандемия от ковид, митът за трансхуманизма като международен скрит план сега набира все по-голяма известност, тъй като идеално се вписва в описа за така наречения " огромен рестарт "  и за " огромната замяна "  на популацията.

" Краят на човечеството ", провокиран от " глобалистите "

Да се понижи популацията, да се управляват мислите му, да се манипулира генният материал, да се постановат джендър политики, в човешките тела да се вграждат механически артикули, а разпоредбите да се постановат от изкуствения разсъдък, следен от елитите, което в последна сметка води до унищожаването на човешките полезности и правила - това е дистопията, която рисуват последователите на митовете за трансхуманизма. Главният редактор на дясно-популистката онлайн-телевизия AUF1 (абревиатура на немското " Алтернативна самостоятелна телевизия " ) приказва даже да " Края на човечеството ", провокиран от " глобалистите ". И категорично показва като флагман на този развой.

В своята книга " Homo Deus: Кратка история на бъдещето " Ювал Харари преглежда въпроса за надмогването на гибелта.

Понятието " трансхуманизъм "  съществува към този момент от десетилетия, само че наличието зад тази дума непрестанно се трансформира. По принцип трансхуманизмът разказва опита да се разширят границите на човешките благоприятни условия посредством потребление на технологии, т.е. - да се поеме надзор над еволюцията. Сред тези процедури са както баналните към този момент пейсмейкъри, по този начин и изкуственият разсъдък и генните операции. В края на дългия лист откриваме даже процедури, които се доближават до евгениката.

Страхът от " новия човек "

Психологът Себастиан Бартошек към този момент от години се занимава с теориите на заговора, със съответните легенди, в това число с тематиката за трансхуманизма. Той разяснява, че трансхуманизмът в действителност е мисълта за това какво е бъдещето на човешката природа. Пред ARD психологът изяснява: " Тези размисли са многолики и широкомащабни. Но в публичната полемика, изключително в обществените мрежи, от тях оцелява напълно малко: че трансхуманистите, видите ли, желали да надвият " настоящия човек ". "
Редакцията предлага
Според него обаче при множеството трансхуманисти въобще не става дума за това: " Но все пак пораждат страхове. Страхове, че ти като човек може да се окажеш незначителен, да те бракуват или да попаднеш под превъзходството на някакъв " нов човек ". " С други думи, става въпрос за тематика, която, от една страна, визира всички хора, от друга - не може да бъде разбрана от множеството и поражда страхове. " Към това би трябвало да прибавим и неколцина гръмогласни трансхуманисти, които в действителност обслужват клишетата ", казва Бартошек.

Политологът Ян Ратие от берлинския Център за мониторинг, разбори и тактики обръща внимание, че в тази ситуация си имаме работа с класическия дуализъм, който е в дъното на всяка тайна доктрина: " Изкуственото против естественото, което се схваща като Злото против Доброто ", споделя Ратие. Той прибавя, че се употребяват обичайни облици на врага, които адептите на заговорническите теории надлежно модернизират. В резултат от това действително съществуващи спорове се прекрояват с идеологическата ножица и надлежно се инструментализират.

Манипулативото схващане за " естествено " и " неестествено "

В рамките на този механизъм други публични спорове се вписват в по-големия съзаклятнически роман. Така мястото си в него намират както социалдарвинисти, по този начин и съперници на ЛГБТ+ и последователите на расистки идеологии. С две думи, те опълчват модерната " неестествена "  медицина против " естествения "  подбор, " естествената "  природна " двуполовост "  срещу " неестественото "  многообразие, " естествените "  етнически граници против " неестествената "  интеграция и разбъркване.

" Подобни разкази намират съидейници и измежду ", казва Ратие. В случая става дума както за опасенията им от генетични операции и от хипотетичните проекти за съкращаване на популацията посредством ваксини, по този начин и за. Опростеният роман за трансхуманизма звучи привлекателно и за редица обичайни религиозни течения, споделя политологът. Той добавя, че за някои хора даже абортите към този момент са " трансхуманизъм ".

Въпросните критици в действителност въобще не се занимават със същинските хрумвания на трансхуманизма. Ратие признава обаче, че има съображение тези хрумвания да се слагат под въпрос, тъй като " прекрачването на границите на човечеството може да докара както до очистване на неравенствата, по този начин и до тяхното задълбочаване. "

Този въпрос ще притегля от ден на ден интерес в идните години

Ратие не може да каже дали митовете към трансхуманизма ще завладеят полето на привърженици на тайни теории. Той счита, че към този момент тематиката се спряга най-много от елитите в тези среди, до момента в който останалите към момента се концентрират върху други конспирации: да вземем за пример против имунизациите.

На сходно мнение е психологът Бартошек: " Заговорническите теории неведнъж преливат една в друга, смесват се и се доразвиват. " Той допуска, че в този роман може да се влеят да вземем за пример небивалиците за отвлечени деца,. Преходът е елементарен: Отвличат ги, с цел да вършат опити с тях. Към обвиняванията против трансхуманизма могат да се прилепят и антикапиталистически или антисемитски претекстове, като се напомнят теориите за " малобройните елити, които управляват света ". Като нищо на дневен ред още веднъж могат да излязат даже летящите чинии, доколкото става дума за нови технологии, счита Бартошек.

Той предизвестява обаче, че полемиките към трансхуманизма би трябвало да се вземат насериозно. От една страна, защото технологиите в тази област в действителност набират скорост. Но от друга - защото научните среди не осведомят задоволително съществено обществеността, а това единствено подхранва теориите на заговора. " Въпросът за трансхуманизма във всички случаи ще придобива все по-голяма обществено-политическа значителност през идните години и десетилетия ", уверен е Бартошек.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР