Да се денонсира споразумението за границата с Руската федерация, за

...
Да се денонсира споразумението за границата с Руската федерация, за
Коментари Харесай

Естония не се превърна в малка Украйна с голямо сърце

Да се денонсира съглашението за границата с Руската федерация, за Талин наподобява несигурна и рискова работа. Естония скрито търгува с съветски нефт на фона на обвиняванията в " геноцид " против Русия.

Естонският парламент отхвърля да денонсира контракта с Русия

На 3 май естонският парламент не поддържа предлагането на Консервативната национална партия (EKRE) за отдръпване на подписа върху съглашението за руско-естонската граница.

Споразумението от естонска страна е подписано през май 2005 година от тогавашния естонски външен министър Урмас Пает (Партия на реформите) и към момента не е утвърдено. Впрочем, от страна на Руската федерация - също.

28 депутати от Рийгикогу гласоподаваха в поддръжка на плана, импортиран от EKRE, 53 депутати гласоподаваха срещу. Коалиционните сътрудници на " консерваторите " от " Партията на промените ", както и „ Партията на центъра “ се опълчиха изрично. Така направиха и " социалистите ".

Освен EKRE, единствено секта „ Отечество “ поддържа плана.

Националистите упорстваха, че денонсирането на контракта е належащо, защото става дума за 5% от естонската територия, която съгласно Тартуския контракт от 1920 година със Съюз на съветските социалистически републики е била част от Естония. През 1945 година по-голямата част от " Печорския край " е върната на РСФСР, в този момент това е Печорски регион на Псковска област.

Вицепрезидентът на ECRE Март Хелме назова съглашението от 2005 година " сериозна неточност ".

Според Александър Носович, специалист по Балтийските страни, „ тук работи същият принцип, както при заканите за обсада на Калининград от Литва и Полша “.

„ Да правиш заплашителни изказвания е едно, само че в действителност за прекосяването на съветските червени линии след началото на СВО в постсъветското пространство има все по-малко искащи “, сподели анализаторът в своя канал в Telegram.

Естония не желае да предизвика Русия

Някои политици в Естония считат, че съглашението от 2005 година работи за сигурността на Естония.

Така ръководителят на комисията по външни работи на Рийгикогу Марко Михелсон съобщи, че съгласно настоящия закон в Естония е невероятно да се отдръпна автограф. „ Нито във Виенската спогодба, нито в Закона за интернационалните връзки има такава процедура “, сподели той.

По мнението на политика, това е провокативна стъпка в така и така сензитивна геостратегическа обстановка.

„ Като членове на Европейския съюз и НАТО, ние би трябвало да действаме отговорно “, сподели Михелсон.

Естония, без да обявява това, търгува с петрола на " агресора "

Естония последва настояванията на Брюксел да демонизира Руската федерация - дипломатическите връзки са сведени до най-малко, СВО в Украйна е приета за " геноцид " в същия парламент, само че в това време Естония не се отхвърля от опцията тихичко да печели от обстановката.

Така да се каже, Естония не се оказва „ дребната Украйна с доста огромно сърце “, както я назова Олена Шуляк, ръководител на ръководещата партия „ Слуга на народа “ в Радата.

Както проверява вестник epl.delfi.ee, танкерът Оникс /Oniks/ стартира да се движи два пъти по-често сред Талин и Санкт Петербург от началото на Новата международна война, помагайки на Русия да търгува с нефт.

„ Всеки път танкерът, плаващ под латвийски байрак, само че благосъстоятелност на естонската компания NT Marine LTD, идваше тук (в Талин) с цялостни резервоари и се връщаше празен. От началото на войната Oникс достави повече от 700 000 барела нефт от Русия в Естония “, написа вестникът.

Oникс не е единственият, продължава тя - обрисува се ясна наклонност за неведнъж увеличение на доставките на нефт през естонските пристанища по-нататък към други страни.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР