Да притежаваш и караш електрически автомобил, може да бъде много

...
Да притежаваш и караш електрически автомобил, може да бъде много
Коментари Харесай

Евтиния! 6 лева до морето с електрически автомобил

Да притежаваш и караш електромобил, може да бъде доста преференциално. Управниците дават обещание на притежателите им всевъзможни благини - нулеви налози, гратис паркиране в синя зона, на ниска цена зареждане. Те обаче някак си не могат да намерят известност в България.

Докато Европа и светът не престават да подтикват този сегмент и да са все по-смели в проектите си за електрификация на превоза, у нас към този момент изоставаме​ главно поради неналичието на държавни дотации. А електрическият автомобил си остават за нашенеца непростим разкош, написа " Марица ".

Броят на електрическите коли в България се усилва впечатляващо като движение, измерено в проценти, само че прекомерно алегорично като действителна численост. За предходната година растежът на записаните леки коли на ток (нови и употребявани) е повече от 63%, само че в действителност става дума за общо 748 автомобила (при малко над 455 бройки за миналата 2019 г.), демонстрират данните на " Пътна полиция ". За същото време броят на записаните леки коли с мотори на всички типове гориво е съвсем 191 хиляди

Същото е ситуацията и за първите пет месеца на тази година, през които има записани 368 коли на ток, при повече от 86 000, получили БГ номер за родните пътища.Така към днешна дата на електричество в България се придвижват 2301 от общо над 2.8 млн. леки коли, или едвам 0.08% от всички регистрирани коли.

И това е по този начин, макар че поради цената на тока в България употребата на електрически автомобил излиза най-евтино измежду всички страни от Европейски Съюз, а намаляването на въглеродните излъчвания от превоза е един от основните цели на водещата европейска политика сега - Европейският зелен пакт.

Ако вземем модел на ток междинен клас, със междинен разход 16 киловатчаса на 100 километра, и той се зарежда от елементарен контакт на нощна цена, изминаването им би коствало 2.11 лв., което значи, че пътят до морето ще ни излезе към 6 лв.. Дори при зареждане през деня, разходът би бил 3.66 лева./100 км.

За съпоставяне, с дизелов автомобил от същия модел със междинен разход към 5 на 100, изминаването на това разстояние би коствало най-малко 10 лв. и 30 лв. до морето. Според данните на едно от последните изследвания по тематиката употреба на автомобил в другите страни от Европейски Съюз в България изминаването на 16 хиляди км годишно на ток би коствало колкото два резервоара бензин - 176 евро.

В идващите най-евтини страни в Евросъюза - Естония и Румъния, цената е 210 евро, а в Дания - страната с най-скъп ток - 530 евро. Големият проблем в страната ни обаче остава неналичието на дотации за физическите лица, които желаят да закупят електрически автомобил.

Проучване на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) демонстрира, че единствено пет от всички страни в Европейския съюз не оферират дотации при придобиване на електрическо транспортно средство. България е част от този лист, което съгласно всички специалисти доста спъва пазара и на практика отстрани всевъзможни стопански изгоди, които в другите страни членки са сериозен тласък, написа Лупа.

В Румъния да вземем за пример управляващите отпускат 10 хиляди евро помощ при покупка на чист електрически автомобил и 4250 евро помощ за цялостен хибрид. Това е довело до скок на продажбите в страната с над 280% единствено през предходната година. Гръцкото държавно управление пък връща на купувача до 5500 евро от покупната цена за електрически автомобил, а за таксиметровите превозвачи на ток дотацията е до 8000 евро, плюс 2500 евро за бракувано остаряло транспортно средство. Румънската компания " Дачия " пък възнамерява да предложи на локалния пазар спомагателна отстъпка за новата си електрическа гама през 2022 година, която да направи електрическите модели на компанията по-евтини от тези на бензин.

Така се оказва, че при един и същи електрически автомобил с цена към 30 хиляди евро - и в България, и в Румъния, за 4 години лидерът в нашата страна ще спести към 4 хиляди евро, до момента в който в северната ни съседка тази спестовност ще бъде доста по-сериозна - над 13 хиляди евро. Така у нас автомобилът ще спести към 15% от цената на купувача си, а в Румъния - малко над 40 на 100, написа Флагман.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР