Да празнуваш рожден ден на 29 февруари е европейското първенство

...
Да празнуваш рожден ден на 29 февруари е европейското първенство
Коментари Харесай

Жена роди 3 пъти на 29.02

Да празнуваш рожден ден на 29 февруари е европейското състезание по футбол или лятната олимпиада - би трябвало да го чакаш цели 4 години. Днес е подобен ден, тъй като 2020 година е високосна, а през лятото й са Евро 2020 и олимпийските игри в Токио. Според Агенция Франс Прес към 5 милиона души в целия свят през днешния ден честват своя рожден ден.

Но за родените на този необикновен ден с изключение на няколко преимущества като това да избират в останалите години сред две дати за ЧРД - 28 февруари или 1 март, има и някои неудобства във всекидневието. Като да вземем за пример да обясняваш още веднъж и още веднъж на близките, които не са осведомени за какво този ден е толкоз необикновен, какво е високосна година и по какъв начин този ден се дължи на обикалянето на Земята към Слънцето за 365,2422 дни. За да бъде доизпипан актуалният календар, в него е бил вметнат един ден, който се появява на всеки 4 години, като единствено високосните години имат 366, а не 365 дни. Събраните по този начин за 4 година спомагателни часове се прибавят към календара в края на февруари, а не в края на декември да вземем за пример, тъй като в древността първият ден от годината бил през март, а не през януари.

В Книгата за върховете " Гинес " по отношение на тази дата е вписано едно удивително семейство от Норвегия - семейството Хенриксен, която не чества постоянно рождените си дни. Защото три деца са родени на 29 февруари - Хайди през 1960 година, Олав през 1964 и Лейф-Мартин през 1968 година Тяхната майка Карин настойчиво отхвърля да разкрие своята " загадка “.

Пред родените на 29 февруари има и административни неудобства, изключително в случай че въпросният ден липсва в някои бази данни. " Всяка година държавното управление ми връща данъчната декларация с обяснението, че не съм попълнила добре рождената си дата. Сякаш данъчните служби не знаят, че има и 29 февруари ", споделя пред " Паризиен " Жеси.

Още по-труден се оказал изборът пред Сандрин, както сама свидетелства пред " Хъфингтън Пост ": " Получихме учтиво писмо през септември, в който ни осведомиха, че родените до 28 февруари би трябвало да се запишат в изборния лист преди края на годината, с цел да могат да гласоподават за президент, а родените след 1 март би трябвало да се записват при започване на януари. Но нито дума за тези, родени на 29 февруари. Отидох в кметството и след 15-дневно очакване, защото те не знаеха какво да създадат, трябваше персонално кметът документално да позволи моята регистрация. "

Патрисия и Ан-Мари пък били принудени да " трансформират " рождената си дата на 28 февруари, тъй като компютрите, надлежно в библиотека и в болница, не приемали " несъществуващата " дата 29 февруари.

Във Англия и в някогашната й колония Хонконг, когато роден на 29 февруари човек навършва 18 година в година, която не е високосна, административно това се регистрира на 1 март, до момента в който в Нова Зеландия рожденият ден се " издърпва " на 28 февруари съгласно правилника за издаване на шофьорски книжки.

От 1967 година е признато комиксовият воин Супермен да чества рождения си ден на 29 февруари, само че не и Кларк Кент. На 29 февруари са родени персони като Джоакино Росини, Херман Холерит, основател на IBM, и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР