Да кажеш Не, винаги е тежко. Но пък, ако не

...
Да кажеш Не, винаги е тежко. Но пък, ако не
Коментари Харесай

Кажи „Не”, без да обидиш!

Да кажеш „ Не ”, постоянно е тежко. Но пък, в случай че не го вършим, ще живеем още по-тежко. Затова налага се да отхвърляме. Но с умеене и такт, тъй че да не ни тормозят скрупули, а и тези, които сме отрязали, да не се наскърбяват. Ето няколко доста сполучливи тактики, с които ще се научите елегантно и вежливо да казвате „ Не ”:

1. Не отговаряйте незабавно

Дайте си време с пауза, най-лесният метод да си я осигурите е като кажете: „ Нека помисля. ” Така ще имате опция да си изградите безапелационни причини, в случай че вашият събеседник се окаже изключително настойчив. Спомнете си последния път, когато на вас са ви отказали. Нима това ви е обидило за цялостен живот? Не, по-скоро сте го приели като спомагателна информация и просто сте трансформирали проектите си за деяние. И най-после, дано ви разкрием една загадка – извънредно рядко се срещат хора, които при колеблив отговор от вида „ Нека помисля ”, ще продължат да упорстват.

2. Не затъвайте в извинения

Вие сте в правото си да се разпореждате с времето си, с парите си и всевъзможни други ваши си запаси. Очевидно е, че имате своите основателни и уважителни аргументи да отказвате, надали сте водени от лакомия или предпочитание да обидите някого. Достатъчно е да деянията учтивост и да се извините единствено един път, че не можете да помогнете.

3. Не изпадайте в детайлности

Бъдете сбити в отхвърли си, кажете просто и ясно: „ Много скърбя, не мога да оказа помощ! ”, " Извинете, само че няма да се получи! ". Дори простичката и къса фраза „ Днес няма да стане ”, към този момент е задоволително мотивиране. Всеки опит да обяснявате в детайли за какво няма да стане към този момент наподобява на оправдания, които могат да ви вкарат в непотребна полемика или да ви вменят възприятие на дълг, виновност или други мотиви за операция от отсрещната страна.

4. Станете „ огледало ”

Вашите отговори би трябвало да бъдат безусловно симетрични на въпросите на вашия събеседник. Например, ваш сътрудници ви моли да поемете част от работата му, само че вие също сте затрупани със задания и не можете да откликнете. Ето по какъв начин да се справите в такава обстановка:

" -  Трябва да свърша всичко това до петък, не можеш ли да ми окажеш помощ?

- Разбирам, че би трябвало да свършиш тази работа до петък, само че за жалост не мога да ти оказа помощ.

- Но аз нуждая се от помощта ти!

- Разбирам, че имаш потребност от помощта ми, само че няма да съумея за жалост. "

Този способ на „ ехтене ” разговор, при който вашите отговори приключват с отвод, ще ви избави от неудобството да измисляте спомагателни причини.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР