Да имаш момичета е прекрасно преживяване и както всичко в

...
Да имаш момичета е прекрасно преживяване и както всичко в
Коментари Харесай

Неща, за които да сме говорили с дъщеря си преди да влезе в пубертета

Да имаш девойки е прелестно прекарване и както всичко в родителството - цялостно с клопки, непредвидени засади и страхове. Повечето дами изхождаме от персоналния си опит и това може да ни направи както добра, по този начин и доста неприятна услуга. Особено когато детето е на прага на пубертета. Независимо дали имаме момиче, или момче, родителите постоянно са сюрпризирани от порастването им. Не единствено от интензивното им физическо развиване, само че и от нещата, за които си мислим, че са дребни, а те освен мислят за тях, само че и ги вършат. Без да има значение ние какво мислим по въпроса.

Децата съзряват по-рано от преди, живеят в друг от нашия свят и ги чака друго бъдеще от това, което ние си мислим, че можем да предвидим. Така че колкото по-бързо изоставим гледната точка на: " по мое време беше еди по какъв начин си " или: " аз на твоите години еди какво си ", толкоз по-адекватни ще сме и ще печелим тяхното доверие с времето. А то е единственото нещо, към което можем да се стремим. Другото зависи от тях. Дали 13 са рано или късно за тези диалози, вие преценявате, познавайки своето дете, само че в случай, че на 13 множеството девойки имат цикъл и мнение по всички въпроси, някои тематики се постановат от самосебе си.

За какво да поговорим преди пубертета:

За тялото, фигурата, диетите, здравето и външния тип. Една от първите несигурности, които всяка жена изпитва е тази, обвързвана с тялото, лицето. Ако до един миг сте побутвали самочувствието й, пораствайки, тя схваща, че по лицето й се появяват пъпки, поти се и има коремче. Не можем да преувеличаваме и да си украсяваме. Какво не харесва у себе си, какво хареса, за кое можете да съдействате и кои страхове са непотребни. Разгледайте нейните ролеви модели, даже за вас да са странни и неразбираеми, за какво са луди по Кайли Дженър, девойките от Little mix или по българските звезди като Тита, Дара и Гери-Никол. Не осъждайте изборите на детето си, то към момента търси себе си. Изкажете умерено мнението си, само че слушайте повече нея. Най-важното е, че тежестта е обвързвано със здравни опасности - както наднорменото, по този начин и поднорменото. Че диети не се карат по интернет публикации, а съгласно мнението на експерт и че е значимо тя да се усеща добре в кожата си. Поощрявайте я да спортува и да води здравословен метод на живот.

За цикъла, обезкосмяването, забременяването и безвредния секс. Дали е рано? Не знам, само че знам, че лекарските кабинети регистрират по-висока заболеваемост от венерически заболявания, гъбични инфекции и за жалост - процентите на абортите порастват, тъкмо при тази, най-ранната възраст. Момичетата на 13 оглеждат по-големите момчета, които знаят по какъв начин да се възползват от желанието им да са готини и известни. Затова говорете с нея за секса. Скоро ще си има гадже, ще се целува и ще стартира да мисли за това. По-добре да е готова. Че секс се прави с защитни средства, че би трябвало да се съблюдава блестяща хигиена, че всяка несъобразителност може да докара до доста съществени последствия.

За интернет, сигурността и тайните. Винаги съм се чудела на родители, които подценяват обществените мрежи. Децата са доста напред в софтуерно отношение. Толкова напред, че ние даже не можем да си представим, с цел да се шашнем, какъв брой сме неуки. Но има лъч вяра - от нашия опит може да разпознаем заплахата. Стига те да споделят. Стига да не ги е боязън, когато сбъркат и нещо към този момент става. Социалните мрежи може да са доста рисково място, в което има изнудване, трафик на хора и полова корист. Не става дума да параноясваме, само че дано се убедим, че сметките им са предпазени, че управляват кой вижда наличието и че могат да ни кажат всичко, което ги тормози. Без да ги осъждаме, без да разясняваме по какъв начин са сбъркали, а да им помогнем да се оправят.

За бъдещето. Момичетата при започване на пубертета са страхотни! Имат спортен дух, инициативни са, могат да надприказват всеки и учат в действителност усърдно. Повечето обичат спорта, учат езици на драго сърце, обичат да пътуват и да поддържат връзка съвсем като огромни. Техните връстници от мъжки пол са малко обратно, само че им следва да наваксат бързо единствено след някоя и друга година. В същото време към 13-те си години девойките ги тряска пубертета и се сблъскват с нещо по-сложно даже от това - публичните упования. Момичетата би трябвало да бъдат кротки, да се усмихват, да бъдат очарователни, обичайно облечени, да се подчиняват по-лесно и да се вслушват в гласа на разсъдъка. Те се учат по-добре, само че изборът им се лимитира най-много в филантропичните науки, изкуствата. Но някои от тях са бунтарки, някои от тях обичат спорта и науката, буйни са и желаят освен това. Оставете девойките да показват свободно себе си - каквото и да е това. Нека мечтаят самоуверено, само че и да знаят, че зад всяка смела фантазия се крие доста повече труд, в сравнение с, в случай че се помирява с това, което им се предлага. Нека усещат вашата поддръжка като родител. Не вие от вашата позиция, а вие, проумявайки нейната.

За себе си. Доверието е такова нещо, че работи в двете посоки. Ако очаквате щерка ви да се открива пред вас и да бъде откровена, би трябвало да сте подготвени да извършите същото. Децата на всяка възраст обичат да слушат истории за родителите си. Вие няма да й споделяте в действителност всичко, тъй като не сте приятелки. Но можете да разкажете за триумфа си в учебно заведение, за първата целувка, за модата, за приятелките си и какво е било тогава. Без наставление, без подчертаване, без скрита цел. Просто и споделете намерено и ще видите с удивление, че тя ще ви отвърне със същото.

Какво би трябвало да сте създали с щерка си до нейните 13:

Да сте купили, разискали в магазин за долни дрехи типовете сутиени.
Да сте гледали филм, който тя харесва, да слушате понякога нейната музика.
Да сте й разрешили да предложения другарка с преспиване (без да им се месите)
Да пазарувате дружно. Не безусловно да купувате, само че да говорите и зяпате магазините. Да пробвате облекла и да коментирате.
Да можете да седнете в кафене и да си изкарате занимателно.
Да сготвите нещо, да измайсторите нещо дружно.
Да отидете дружно в козметично студио/фризьор.

Много е значимо да знаем, че ние не сме другари с нашите деца, ние сме техни родители - ние сме тук да ги направляваме, да споделяме опита си, да им предаваме умения, да бъдем опора и да им вдъхнем мощ с престижа си. Това не пречи сред нас да има доброжелателство, позитивизъм и занимания. Но би трябвало да поемем своята отговорност - с положителното и неприятното, осъзнавайки хубостта на диалозите с порастващо дете, на цъфтящата пред очите ви женственост. С рисковете да бъркаме във всеки един момент, които вършат родителството по едно и също време прелестно и ужасяващо.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР