Да дадеш предизборно обещание няма да ти навреди, но изпълнението

...
Да дадеш предизборно обещание няма да ти навреди, но изпълнението
Коментари Харесай

Неизпълними обещания: как гръцките политици лъжат хората

" Да дадеш предизборно заричане няма да ти навреди, само че осъществяването му - евентуално да ", бе предизвестил преди време Георгиос Папандреу, първият министър председател на Гърция в следвоенно време и създател на един от най-влиятелните политически кланове в страната. Още тогава той бе осъзнал, че в гръцката политика може да се напредне единствено в случай че на гласоподавателите бъдат обещани звездите от небето. Повечето от неговите наследници се придържат към тази линия.

Ето един изключително впечатляващ образец: преди парламентарните избори през 2012 година, в разгара на гръцката дългова рецесия, тогавашният опозиционен водач Алексис Ципрас даде обещание, че за един ден ще анулира наложения от Европейски Съюз диктат за икономии. Под мотото: ограниченията за икономии ще бъдат неразрешени незабавно.

Думите му провокираха същинско вдъхновение измежду лявоориентираните му гласоподаватели. Но се случи напълно друго: след успеха си през 2015-а година левият министър председател Ципрас се сблъска с финансово-политическата действителност и трябваше да се съгласи с взимането на нови заеми и с нови мерки за икономии. Тогава той изясни в Народното събрание, че Гърция нямала различен избор, с изключение на да приложи контрактуваната стратегия за промени - всичко друго би довело до злополука.

Фалшиви данни за Брюксел

Това обаче не значи, че Ципрас носи виновността за дълговата рецесия. Преди изборната му победа консерваторите и социалистите в продължение на години определяха политическия живот в Гърция и непрекъснато взимаха нови задължения. Само в интервала 2004-2009 безславно управлявалият министър председател Костас Караманлис, племенник на някогашния министър-председател Константинос Караманлис, съвсем удвои държавните задължения на страната, като освен това изпращаше подправени данни на Брюксел.

Още тогава съществуваха спекулации за държавен банкрут, само че директно преди парламентарните избори през 2009 година финансовият министър на Караманлис съобщи, че аргументи за угриженост няма. Гърция била добре готова за интернационалната финансова рецесия. Но и това предизборно заричане бе много надалеч от действителността.

" Пари има задоволително "

По това време допитванията даваха преимущество на социалиста Георгиос Папандреу, наследник и внук на някогашни министър председатели. И той даде великодушни обществени обещания. Още в първите 100 дни на неговото ръководство благосъстоянието щяло да бъде разпределено заслужено - бе казано по време на предизборната акция. В отговор на журналистически въпрос по какъв начин ще финансира всичко това, Папандреу сподели, че пари имало задоволително.

Генералният секретар на партията МеРА 25 Янис Варуфакис държи предизборна речСнимка: Giorgos Kontarinis/Eurokinissi/ANE Edition/IMAGO

По този метод той изненадващо завоюва безусловно болшинство в Народното събрание. Но гласоподавателите бяха разочаровани за следващ път. Тъй като едвам почнал мандата си, социалистическият министър председател разгласи началото на " титанична битка "  срещу надвисналия над Гърция банкрут. Останалото е известно: Папандреу помоли МВФ и Европейски Съюз за финансова поддръжка, против което се ангажира с ограничения за икономии, които в идващите години доведоха до стопански спад от над 30 %.

" Евтини коли за всички "

В гръцките предизборни акции непрекъснато се приказва за евтини заеми и за данъчни облекчения. Класика в това отношение е обещанието на консервативния опозиционен водач Константинос Мицотакис преди парламентарните избори през 1985 година за фрапантно понижаване на налозите и митата при покупката на автомобил, с цел да може всяко семейство да си разреши евтина кола. Тук би трябвало да се има поради, че през 1980-те години социалистическото държавно управление в Атина таксува с високи налози промишлените артикули от чужбина, с цел да отбрани локалната промишленост и да усъвършенства положението на бюджета. По това време един приблизително добър немски автомобил бе неосъществима фантазия за доста гръцки фамилии.

Предизборен афиш на комунистическата партияСнимка: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Точно на това искаше да заложи стопански демократичният политик Константинос Мицотакис, татко на настоящия министър председател Кириакос Мицотакис, с цел да възвърне атрактивността на своята партия за междинната класа. Но ръководещите тогава социалисти отвърнаха с избирателен девиз, който активизира най-много младите гласоподаватели: " По-добре да караш мотор, в сравнение с да избереш Мицотакис! ". На изборите през 1985-а категоричен победител стана социалистическият министър-председател Андреас Папандреу.

Не липсват и удари под кръста

Една от аргументите за това бе и отрицателната реклама, която в тази предизборна акция доближи историческа кулминационна точка: четири седмици преди изборите близкият до държавното управление вестник " Авриани " разгласява фотография от Втората международна война, на която младият Мицотакис се вижда в най-дружески връзки с двама нацистки бойци на остров Крит. Точно Мицотакис, който е взел участие в съпротивата и даже е бил взет в плен поради това.

Консерваторите упрекнаха шефа на социалистите Андреас Папандреу във " имитация "  и политическа интрига, само че това не оказа помощ. Чак през 2016 година атинският проверяващ публицист Костас Ваксеванис разкри, че обвиненията във връзки с нацистите против Мицотакис са чиста небивалица.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР