Да четем повече книги и да гледаме повече филми –

...
Да четем повече книги и да гледаме повече филми –
Коментари Харесай

Стивън Кинг: Няма ужас – само тръпнещо безпокойство

Да четем повече книги и да гледаме повече филми – това са двете огромни удоволствия, от които си разрешаваме в още по-голяма доза през обществената изолираност. Въпросът обаче е дали да си позволим – от любознание или тъй като сме почитатели – от апокалиптичните романи на Стивън Кинг.  Преди броени дни самият той показа: „ Съжалявам, че хората се усещат като в „ Сблъсък “. Ето и един много сладкодумен откъс от книгата: "... Никой не може да каже какво тъкмо те трансформира в различен човек. Никой не може с думи да опише оня печален и уединен интервал от живота ти, прекаран в пъкъла. Няма предписания по какъв начин да се промениш. Просто оцеляваш. Или умираш. "

В „ Сблъсък “ от 1978 година Кинг описа за вирус, надалеч по-смъртоносен от COVID-19, който унищожава огромна част от международното население. В изявление пред NPR.org писателят призна, че е наясно за какво тъкмо в този момент неговите читатели се разпознават с героите му.  А дали коронавирусът е събитието, в което животът най-вече се приближава до ужасите в някоя от книгите му? Самият Кинг дава отговор: „ Това е по този начин и не е по този начин. Много хора ми се обадиха, когато Доналд Тръмп беше определен за президент, с цел да ми кажат „ Това е тъкмо като в " Мъртвата зона ". Там има воин на име Грег Стилсън, който става щатски сенатор  и по-късно се издига до президентството. Сега се случва за повторно. Дори две от книгите ми взаимно „ се опрашиха “ - Тръмп е президент по време на пандемия. Не ми е доста удобно. Непрекъснато слушам хора да се оплакват, че сюжетите ми са оживяли. Мога да кажа единствено „ Съжалявам “. Но като човек към този момент в 70-те, си припомням разказите на майка ми за Голямата меланхолия, оставила белези и контузии. Постоянно си мисля за моята внучка - не може да се види с приятелите си с изключение на по скайпа, затворена е у дома от седмици. Един предстоящ ден, когато стане майка и нейните деца й кажат: " Мамо, доста ни е скучно у дома - не може ли да излезем? ", тя ще им отговори: " Трябваше да видите по какъв начин беше през 2020-а. Останахме у дома с месеци – беше ни боязън от вируси! ".

Стивън Кинг споделя още, че 20 часа в денонощието живее в споделената действителност на обществото. Но през останалите 4 нещата са разнообразни. „ И в случай че в миналото ме питате по какъв начин или за какво се случва това, ще би трябвало да ви дава отговор, че за мен то е същата мистерия, както и за всеки различен.  През всичките години, в които пиша - открих гения си на 7 или 8 - към момента се усещам като в първите дни: излизам от елементарния свят и влизам в моя личен.  И това е прелестно, вълнуващо прекарване “. Световният създател обаче и сигурен, че, каквото и да се приказва, не става дума за боязън. „ Това, с което пребивавам и с което допускам, че в този момент живеят доста хора, е тревожното положение, познато на всички, прекарали тежка зима в изолираност – някъде, където дълго време не може да се излиза на открито. Но с помощта на това, че съм си у дома, прогресирам с новия си разказ – добър метод да се измъквам от терзанията си. Изпитвам не суматоха, не смут, а изтръпващо безпокойствие, когато си споделям, че не трябва да излизам. Ако изляза на открито, може да прихвана нещо или да го предам на някой различен. “

Кинг назовава хорър интригите в книгите и филмите „ сънища “. „ Те могат да станат част от свят, за който знаете, че не е същински. Но в случай че създателят е добър - режисьорът, писателят, художникът – те са толкоз действителни, че може да повярваме в тях, да заживеем за малко в тях. И все пак, мозъкът схваща, че това не е истина. “

Макар и да е прочут като занаятчия на хорър истории, Кинг е безапелационен – той се интересува най-вече от „ навлизането на непредвиденото и странното “ в живота на елементарните хора. Новият му алманах с разкази, If It Bleeds („ Ако кърви ”), е за Холи Гибни - частен следовател със свръхестествени качества, показана и в няколко други негови книги, в това число „ Другият ”, по който е основан едноименният сериал на HBO. " Щом желаят, читателите могат да ме назовават хорър публицист - и това е добре, стига да четат книгите ми. Но мисля, че върша доста повече и се интересувам от мистерията какви сме ние и на какво сме способни ”.

„ Сблъсък “ към този момент има една акомодация, само че тя е за дребния екран - четирисериен минисериал с 366 минути, сниман и излъчен през 1994-а. Очаква се и киноверсия, оповестява Hollywood Reporter. В Холивуд се знае обаче, че Кинг работи мъчно с кинаджиите. Той е подготвен да продаде правата за алегорични суми, само че в случай че не им хареса концепцията, напряко реже мераклиите.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР