Да бъдеш учител не е призвание, нито професия – това

...
Да бъдеш учител не е призвание, нито професия – това
Коментари Харесай

Вие сте хора, които създавате хората

Да бъдеш преподавател не е предопределение, нито специалност – това е нещо обещано свише и не всеки го умее. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към учителите по време на връчването на премиите на 22-рия Национален конкурс „ Учител на годината 2019 “. Наградите са учредени от Синдиката на българските учители, а посетители на тържеството бяха вицепрезидентът, просветителният министър Красимир Вълчев и кметът на София Йорданка Фандъкова.
Винаги доста се вълнувам, когато съм измежду учители. Вие, сътрудници, сте хората, от които стартира познанието за всеки, който се ражда на земята. От вас потегля образуването на качества и добродетели. Вие сте хора, които създавате хората. Това, което вие представлявате не може да бъде разказано с думи, продължи обръщението си Илияна Йотова.
Тя насочи апел към учителите да не се плашат и да не се предават пред провокациите. Днес се сблъскваме със сериозна осведомителна система, при която децата от време на време знаят доста повече от учителите, добави тя, като посочи, че учителите са тези, които би трябвало да накарат децата да осмислят това наличие, да оказват помощ децата да образуват мнение, което в бъдеще да се отстоява.
Тази задача е сполучлива, в случай че учители и родители бъдем дружно. За страдание практиката в последно време не демонстрира това, не скри терзанията си вицепрезидентът. По думите й доста постоянно учителите са оставени сами да се оправят с процеса.
Липсва ни уважението към учителите, не можем да се сещаме за тях, единствено когато идват избори или има празници, сподели още Йотова. За мен това е един от най-престижните състезания, годишни награди, които се получават в България. Много имаме какво да създадем за учителите. Не са значими единствено заплатите и спомагателните средства, които се отпускат, уверена е Йотова. Най-важно е да върнем престижъа на българския преподавател. Да се върне публичното схващане за значимостта на тази специалност, безапелационна бе тя. Според нея на учителите би трябвало да бъде върнато самочувствието да упражняват специалността.
Разчитаме на учителите да възпитават децата ни и да не позволяват отпадането им от системата на образованието, сподели в словото си отрасловият министър Красимир Вълчев.
Това, което се случва в класната стая през днешния ден, ще е обществото на следващия ден, уточни той. По думите му в случай че преди век, век и половина сме разчитали учителите да научат децата ни да считат и пишат, то през днешния ден имаме доста по-големи условия към тях.
Ние най-вече разчитаме на учителите, по тази причина би трябвало да влагаме в тях. Ако имаме положителни учители, ще имаме положителни експерти във всички сфери. Не можем незабавно да забележим резултатите, само че всички изследвания демонстрират, че вложенията в образованието са най-високо възвръщаеми. Вярваме в тези резултати, както предходните генерации са вярвали. Те не са били толкоз грамотни, само че са приемали образованието за полезност, акцентира министър Вълчев.
От учителите чакаме това, което от време на време и фамилията не може да даде на децата, бе посланието на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР