Да бъдеш учен понякога звучи доста забавно – например, да

...
Да бъдеш учен понякога звучи доста забавно – например, да
Коментари Харесай

Колекция от удивителни факти, които изглеждат фалшиви на пръв поглед

Да бъдеш академик от време на време звучи много занимателно – да вземем за пример, да преброиш всички мравки по света, да караш делфин да приказва по телефона или да гледаш пеперудите по време на земетресение.

Подобни налудничаво звучащи опити от време на време звучат много налудничаво, во могат да потвърдят невероятни обстоятелства. Като да вземем за пример, следните…

Оксфордският университет е по-стар от империята на ацтеките

Първите студенти в Оксфорд постъпват през 1096 година, до момента в който градът-държава Теночтитлан е учреден през 1325 година Това значи, че университетът е с към 200 години по-стар.

Кръстосването на кутретата, когато обещаваме нещо, значи, че този, който нарушава обета, би трябвало да отреже дребния си пръст.

Жестът в началото идва от Япония. В интервала Едо (1603 – 1868) бандитите имали обред да отрязват дясното си кутре, с цел да потвърдят лоялността си. Много по-късно, видоизменена до неразпознаваемост, тази традиция се трансформира в бит измежду децата в разнообразни страни.

На Юпитер и Сатурн вали дъжд от диаманти

Двете планети, газови колоси, имат същински диамантени висини. Огромното налягане навътре в гигантските планети може елементарно да трансформира въглерода в диаманти.

Първо мълниите трансформират метана във въглерод, който се втвърдява, до момента в който пада надолу, трансформирайки се в части графит след 1,600 км и по-късно в диаманти след още 6000 км.

В света има по повече от 1,6 милиона мравки на човек

Мирмеколози са пресметнали, че на Земята живеят 1-10 квадрилиона мравки. Това значи, че в света има повече от 1 милион мравки на човек, а общата им маса е съвсем същата като тази на човечеството.

Изкуствените фламингота са повече от живите

Фламингото е рядка птица, само че е толкоз красива, че доста хора биха желали да я видят в задния си двор. Ето за какво в международен мащаб има няколко пъти повече изкуствени фламингота, в сравнение с същински: последните не повече 2-3 милиона, до момента в който броят на пластмасовите им сходства доближава съвсем 1 милиард.

Пирозомът е кух 30-метров червей, живеещ в океана
 
Това творение е известно като „ морски еднорог “. То е толкоз рядко, че е виждано единствено няколко пъти. Пирозомът наподобява на великански транспарантен и кух червей, само че в действителност се състои от хиляди организми, които блестят в мрака. Смята се, че могат да доближат размера наследник кит.

Митридат VI не съумял да се токсини, защото бил ваксиниран против токсини.
 
Митридат VI Евпатор вземал дребни дози от разнообразни токсини от детството си, с цел да придобие имунитет. По време на протести римляните желали да го заловят като пленник. В този миг Митридат се опитал да се токсини, само че не съумял. Това се споделя подигравка.

Ако бяхме живеехме в цялостен мрак, щяхме да будуваме в продължение на 36 часа и да ни трябват 12 часа за сън

Колко часа ще трае един ден за човек, който не може да пресмята времето по външни признаци?

Френският спелеолог Мишел Сифре провел няколко опита с цел да ревизира това. Той живял в особено оборудван бункер без светлина, непрекъсната температура и мокрота и безспорна тишина. Прекарал няколко месеца по този метод.

Резултатите демонстрират, че неговият вътрешен часовник се променя: той будува по 36 часа и спи по 12. По-късно той организира сходни опити с други доброволци в една пещера и резултатът е същият.

Стъпалата ни са толкоз дълги, колкото предмишницата. Палецът е дълъг, колкото носа. Дължината на устните е колкото показалеца.
 

Проверихте всичко, нали? Това са общоприетите пропорции на човешкото тяло, употребявани от художниците, когато рисуват хора. Те са онагледени от Леонардо да Винчи в фамозния му Виртувиански човек.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР