Д-р Венелин Стойчев: До 10 години 25% от хората по

...
Д-р Венелин Стойчев: До 10 години 25% от хората по
Коментари Харесай

Д-р Венелин Стойчев: До 10 години 25% от хората по света ще страдат от деменции и „Алцхаймер”

Д-р Венелин Стойчев: До 10 години 25% от хората по света ще страдат от деменции и „ Алцхаймер ”
Според данни на Световната здравна организация на всеки 3 секунди някъде по света се появява нов случай на деменция или заболяването на Алцхаймер и доста скоро една четвърт или 25% от човечеството ще бъдат наранени от подобен тип болести.

Това сподели социологът доктор Венелин Стойчев на конференция, на която Фондация "Състрадание Алцхаймер" България показа плана си „ Заедно почитаме, разпространяваме и действаме" и резултатите от извършено през декември 2018 година социологическо изследване за настройките на хората към деменциите, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Увеличава се броят на заболелите от деменция и „ Алцхаймер “ в България. Освен това пада и възрастта на страдащите от подобен вид болести, като измежду тях има и 30-годишни хора “, акцентира социологът и сподели, че по света има доста положителни практики в оправянето с този обществен проблем.

„ Всички положителни международни практики за справяне с този тип болести са основани на полезности в обществото като това, че всеки човек е член на нашето общество, заслужава заслужен живот, заслужава почитание и се оказа, че в действителност навръх тези полезности има недостиг в нашето общество. Този проблем си остава в рамките на фамилията. Близките на хората с такива болести се чудят по какъв начин да скрият казуса и да затворят болните в дома, а това е противопоказно за положението им ”, разяснява докторът и акцентира, че обществото ни страда от тежка форма на обществена деменция и би трябвало да престанем да мислим за казуса като за частен случай.

Част от положителните практики за справяне с деменциите стартира още на равнище предварителна защита, профилактика и обучение, а в по-напреднала възраст е належащо да се прави постоянен скрининг.

По отношение на социологическото изследване, Стойчев сподели, че то не е представително и в него са се присъединили 142 души. Те са взели участие в онлайн допитване, изявление или групови полемики. Анкетите са извършени през декември в София и Варна и в тях са взели най-вече присъединяване хора, които гледат или са имали болен от деменция, или заболяването на „ Алцхаймер “, болногледачи. Малък е делът на запитаните, които не са били директно наранени от казуса.

„ Питахме хората до каква степен има информация в обществото за тематиките, свързани с деменцията. 95% от тях считат, че няма задоволително информация по тематиката, макар многото осведомителни акции. Това е по този начин, тъй като хората стартират да се интересуват от болестта едвам когато ги застигне “, акцентира още той и добави, че от деменция страдат най-вече интелигентните хора като учители, юристи, инженери, прокурори, които цялостен живот са полагали така наречен мисловен труд.

„ Положителният извод от изследването е, че има възприятие на взаимност измежду част от обществото, както и предпочитание за взаимопомощ “, съобщи социологът.

Заключенията на Фондацията са, че би трябвало да се усъвършенства съществуващата система за поддръжка на засегнатите от деменция и техните фамилии, защото доста хора не знаят за тези благоприятни условия. Тази система включва достъп до психически съвещания, помощ в домашната грижа и развита система от групи за взаимопомощ, на които не им се постанова да се борят за финансиране.

От там желаеха също по този начин да бъде построен обединен център, в който околните на болните да получават информация за заболяването и по какъв начин могат да му оказват помощ. Съща тока там би могло да се вършат и проучвания. Има нужда и от дневни центрове, в които хората с деменция да поддържат обществен живот. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР