Д-р Шасине Вели, Алерголог, ТоксикологД-р Шасине Вели е специалист алерголог

...
Д-р Шасине Вели, Алерголог, ТоксикологД-р Шасине Вели е специалист алерголог
Коментари Харесай

Алергията към морски дарове имитира натравяне

Д-р Шасине Вели, Алерголог, Токсиколог

Д-р Шасине Вели е експерт алерголог с над 14 години медицински опит и професионални и научни ползи в областта на диагностиката и лекуването на алергични ринити и риноконюнктивити, бронихиална астма, уртикария, инсeкт алергия и медикаментозната свръхчувствителност. Член е на Български лекарски съюз, Световна алергологична организация, Европейска академия по алергология и клинична имунология, Българско сдружение по алергология и Българско сдружение по токсикология. 
-->
 

Алергиите към морски блага (раци, омари, скариди, миди, стриди, сепии, калмари, октопод) са измежду най-често срещаните хранителни алергии. Между 1. 5 % и 2. 5 % от възрастните и 0,5 % до 2. 5 % от децата страдат от тях. 

Все още не може да се каже с акуратност дали алергията към морски блага е за цялостен живот. Тя обаче се развива минути до часове след потреблението им. Симптомите, под които най-често се демонстрира са зачервяване, обрив, сърбеж. Сред недоволствата са също и отичане на устните и езика, в доста редки случаи оток на гърлото, който може да бъде животозастрашаващ. Към клиниката на алергията към морските блага са и болките в корема, диарията, гаденето и/или повръщането.

В редки случаи може да се развие животозастрашаваща алергична реакция, известна като анафилаксия. Тя е рискова реакция, която визира доста системи в тялото и съставлява заплаха за живота

 

Тази реакция може да възникне в границите на минути след изразходване на морски блага и да докара до гибел доста бързо, в случай че не се обезпечи бързо лекуване.

Основните признаци на анафилаксия включват:
 тежки дихателни нарушавания  оток на гърлото  хрипове   кашлица   гадене или повръщане   стомашни болки   тахикардия   хипотония
Тя е незабавно здравно положение и в такава обстановка неотложно би трябвало да се потърси здравна помощ и да се вземат съответните ограничения!

Диагнозата се слага след обстоен разпит за признаците и спомагателни проучвания, които да я потвърдят.

Ще се касае до лекуването на алергията към морски блага, то единственото такова е да се заобикалят храните, които провокират тези недоволства. Хората, страдащи от хранителна алергия могат да носят в себе си адреналин, който при потребност да бъде подложен, в случай че по простъпка употребяват артикул, към който са алергични.

Интересно е, че  алергиите от хранителен вид могат да засег нат хора на всяка възраст, само че изключително възрастни. Веднъж развити, алергиите към морски блага са 
склонни да останат непрекъснати
Важно е да се знае, че те не включват алергии към рибно месо. По този метод доста хора, алергични към морски блага, могат да употребяват обикновено риба. Трябва обаче да се има поради, че рибите могат да бъдат нечисти с алергени, заради което е належащо да се употребяват деликатно и в следена среда. 

Страхът да не се употребяват морски блага по неведение, доста понижава, защото практиките за етикетиране на храните стават все по-ефективни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР