Д-р Оуен Дреа, старши изследовател в Центъра за европейски изследвания

...
Д-р Оуен Дреа, старши изследовател в Центъра за европейски изследвания
Коментари Харесай

Англосферата спасява Украйна докато ЕС спасява кожата си

Д-р Оуен Дреа, старши откривател в Центъра за европейски проучвания " Уилфрид Мартенс ", в коментар за " Politico ".
Съдейки по броя на водачите на Европейския съюз, посетили Украйна през последните седмици, би било елементарно да се допусна, че Брюксел е напълно виновен за въоръжаването на смелата опозиция на украинския президент Владимир Зеленски и неговия народ.

Но до момента в който ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел приказва за " невиждания " отговор на Европейски Съюз на съветската експанзия, казвайки, че Европейски Съюз е " решен да направи всичко допустимо, с цел да поддържа Украйна ", тъжната действителност е, че под цялата изразителност, общи фотоси и рециклирани обещания, Европейски Съюз продължава да се измъква , до момента в който англосферата е заета действително да оказва помощ на Украйна да се избави.

Всъщност, в случай че украинците разчитаха единствено на Европейски Съюз, войната може би към този момент щеше да е завършила. И щяхме да следим една слаба, разпарчетосана и следена от Русия Украйн а. Монолозите за " европейското бъдеще " на Украйна от водачите на Европейски Съюз не стопират съветските танкове и не изваждат от строя съветската артилерия.
Реклама
Не Европейски Съюз предотвратява покоряването на Украйна. По-скоро шерването на оръжия, веществен запас и разследваща информация, предоставени неотложно и без условия от англосферата - по-специално Съединените щати и Англия - са от решаващо значение за това украинските бойци да имат късмет да се борят за свободата на страната си.

През първия месец на спора военната помощ от Съединени американски щати - близо 4,4 милиарда $ - беше повече от два пъти по-голяма от предлаганата от страните-членки на Европейски Съюз и европейските институции, взети дружно . И това беше преди молбата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън към Конгреса за спомагателни 20 милиарда $ директна военна поддръжка, с спомагателни 12 милиарда $ за икономическа и филантропична помощ.

Дори Англия, да, ненадеждната, далечна, вбесяваща всички Англия, даде на Украйна повече военна помощ през този основен интервал, в сравнение с която и да е страна-членка на Европейски Съюз. И тази поддръжка неотдавна беше разширена, откакто министър председателят Борис Джонсън се направи послание към украинския парламент. Реакцията на Англия беше толкоз бърза, че даже президентът Зеленски призна, че другите западни страни би трябвало " да следват образеца на Обединеното кралство ".

Дотук с концепцията, че на Вашингтон и Лондон не им пука за Европа.
Реклама
Забележително е, че до момента в който Съединени американски щати и Англия са заети да оказват помощ за въоръжаването на Украйна и отбраната на европейската народна власт, единствената нуклеарна мощ на Европейски Съюз, Франция, остава значително неoтзитчива във връзка с военната помощ. И поддръжката от най-голямата стопанска система в Европа би трябвало да бъде извличана от Берлин като един от тези полупразни военни хранилища за доставки на Бундесвера, до момента в който Италия, както постоянно, е забележима, само че безнадеждно безполезна.

Дори страните от Европейски Съюз, предоставящи смислена помощ за Украйна, основно Естония, Полша, Литва, Словакия и Чехия, бяха улеснени от това, че Съединени американски щати попълня (и модернизира) военните им ресурси. Този метод разреши на чешките танкове, словашките системи за противовъздушна защита и още доста материали да оказват помощ в Украйна - метод, който в последна сметка беше общопризнат от Германия като част от по-широката интернационална коалиция, водена от Съединени американски щати.

Но същинският урок от всичко това е, че реториката за европейската " стратегическа автономност " е парижка фикция, раздута от Брюксел. Brexit остави Европейски Съюз без член с водещ боен и разследващ потенциал на международно равнище. Продължаващият спор обаче подсигурява, че английските въоръжени сили - и съоръжение - ще би трябвало да останат значим детайл от тактиката за групова сигурност на Европейски Съюз, без значение от преобладаващия политически климат.

И най-важното, тази война сподели, че НАТО, с поддръжката на Съединени американски щати и Англия и с източноевропейските му членове като една здрава основа, е бъдещето на европейската сигурност. Скандинавско-балтийска дъга, евентуално включваща Финландия и Швеция, разпростряла се от Балтийско море до Адриатическо море - тези обединени сили ще бъдат снабдени в преобладаващата си част с американско съоръжение, английско разузнаване и логистичната поддръжка на НАТО.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Политика 2 Икономика 3 Данъци и обезпечаване 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Строителство и парцели Реклама
Бъдещото водачество на защитата на Европа би трябвало да лежи в изтока й, само че за Брюксел в този момент предизвикването е да съпостави визията си за грандиозния си облик с действителността на доминирана от англосферата отбрана на украинската независимост - и на европейските полезности. За да се случи това, е належащо малко примирение. Европейски Съюз няма да може да се пази скоро. Той не може да проектира мощ в непосредственото си съседство, нито да работи като значим боен сътрудник на Съединени американски щати или Англия.

Брюксел би трябвало да ухажва Вашингтон, Лондон, Отава и Канбера. Обявявайки доставката на бронирани машини за Украйна, австралийският министър председател Скот Морисън сподели, че " тази борба е значима, тъй като в нея са заложени освен украинските животи и земи, само че и правилата на свободата и върховенството на правото ".

И единственият метод Европейски Съюз да оцелее е в случай че англосферата продължи да поддържа тези правила, които въодушевиха неговото основаване.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР