Д-р Милена Ченкова-Дурева е ръководител на Инфекциозно отделение в Сливен,

...
Д-р Милена Ченкова-Дурева е ръководител на Инфекциозно отделение в Сливен,
Коментари Харесай

Д-р Милена Ченкова: Стефан Радев е управник, отворен към хората от всички поколения

Д-р Милена Ченкова-Дурева е началник на Инфекциозно поделение в Сливен, което пое огромното натоварване по време на COVDI-пандемията. Носител е на премията на Регионалната гилдия на Българския лекарски съюз „ Лекар на годината 2020 “. Носител е и на огромната премия на Общински съвет – Сливен „ За цивилен принос “.
Д-р Милена Ченкова е претендент за общински консултант от лисата на ГЕРБ с номер 7 в бюлетината и преференция 108.
Въпрос: Д-р Ченкова, отмина един доста тежък интервал за целия свят. Пандемията лиши доста човешки животи. През тези две години, Вие бяхте непрекъснато на първа линия и се борехте за човешките животи. Можете ли накратко да кажете по какъв начин се чувствахте Вие в този интервал и какво Ви споделяха хората в инфекциозното поделение, което Вие ръководите?
Д-р Ченкова: Преди три години ни беше превзел страхът. Страхът от непознатото, от незнайното, от това, което предстоеше. Слушахме с интерес това, което се случва по целия свят. Наложи се да се реорганизира напълно активността на Инфекциозно поделение, с цел да бъдем готови за Ковид-19. Голяма част от болните ни минаха в други браншове на болничното заведение. После ни завладя ужаса и жестоката реалност. Стотици заболели дневно, които имаха потребност от болнично лекуване и ние бяхме длъжни да го осигурим. Денонощните грижи и високия професионализъм на Инфекциозно отделени ни помогнаха да се оправим още в самото начало. От екип, ние се превърнахме в един голям тим, в който се включиха всички звена от болничното заведение – лекари, медицински сестри, лаборанти, водачи, обслужващ личен състав, управление. В този тим се включиха и всички съществени институции в града. Всички бяхме обединени от една – единствена цел, да помогнем на всички хора, които имат потребност от нашата помощ. Трудно беше. Трудно беше за безусловно всички. Трудно беше и за нас, работещите в Инфекциозно поделение. Имаше доста сълзи. Загубихме наши другари, сътрудници и съидейници. Имаше сълзи от изтощение, когато не можехме да помогнем на някой от пациентите. Имаше и сълзи от наслада, когато започнахме да изписваме първите здрави пациенти. Сълзи от благополучие имаше, когато виждахме в очите им благодарността към нас. След това пристигна вярата. Тя постоянно ни е крепяла и сме се надявали, че ще се оправим и с това. И го постигнахме с помощта на общите старания на всички. Заедно успяхме да се оправим. Въпреки загубата на живота на доста хора, ние успяхме да помогнем на доста повече. Натрупахме опит и познания, кураж и към този миг самоуверено можем да кажем, че се оправяме сполучливо с Ковид-19.
Въпрос: По време на пандемията Община Сливен се трансформира в един от главните мотори за превъзмогване на здравната рецесия поради COVID-19. Как Общината оказа помощ на Вас лекарите и пациентите Ви в битката с вируса?
Д-р Ченкова: Към тима, който се образува, се включи и екипът на Община Сливен. Още в самото начало те започнаха редица дейности и се трансфораха в един същински мотор за превъзмогване на проблемите. Много неща направиха. Първото и главно беше основаването на Хранителната банка, която подпомагаше всички карантинирани по домовете пациенти и доставяха главните хранителни артикули от първа нужда. Още в самото начало Общината обезпечи персонални защитни средства, от които ние в лечебните заведения имахме потребност. Осигуриха дежурна група в една от детските градини за децата на личния състав, който работеше в отделенията, с цел да може той да реализира своята активност. Общината подари и половината от средствата за PCR лабораторията, която беше нужна на регионалната болница. В началото проучванията изпращахме в Стара Загора и чакахме няколко денонощия за приемане на резултатите. Това отнемаше доста време и старания. Общината се включи доста интензивно и съответно дружно с жителите на Сливен и компании и институции от града. Общината тогава провежда и гратис тестване на хората работещи в институциите. Дариха и концентратори, това са източници на О2, които бяха безпределно нужни за пациентите и по този начин подкрепиха работата ни. Общината провежда и доброволците за стерилизация в институциите, пощенските клонове, банкомати, с цел да могат хората умерено да правят главните си витални действия. Може би ще изпусна нещо от множеството действия осъществени от екипа на Община Сливен в този миг, само че в последна сметка те застанаха един до друг с нас. Оказаха ни цялостна и аварийна поддръжка, както на нас, по този начин и на хората в Сливен.
Въпрос: След тази тежка борба по време на пандемията, за какво решихте да се включите и в борбата за локалния избор, и за какво избрахте да сте част от екипа на Стефан Радев?
Д-р Ченкова: Хората, които ме познават знаят, че съм човек на дейностите, отстояващ правилата си и търсещ провокации. През всички години съм следила процесите протичащи се в Сливен и съм имала лична гражданска позиция по наболели проблеми за общината. И когато бях поканена персонално от господин Стефан Радев да се причисля към листата му за общински съветници от гражданската квота, взех решение, че е време с насъбраните през годините познания, умения, опит и качества да се включа и да бъда потребна в работата на локалния парламент. Не единствено в работата си, само че и в живота си постоянно съм се стремяла да предавам знанията и уменията си на младите. В същия миг съм уважавала и черпила от опита на по – възрастните. Близо половината от претендентите в нашата листа вземат участие за първи път. Също близо половината от претендентите са от гражданската квота. Погледнете листата на ГЕРБ, това е листата на мъдростта и младостта дружно. Стефан Радев е властник, който е отворен към жителите от разнообразни генерации. Търси младостта с силата и новаторството и мъдростта в опита, знанията и уменията. Това е моят тим. Това е моята листа.
Въпрос: Бихте ли обобщили главните посоки в програмата на Стефан Радев в бранш „ Здравеопазване “ за идващия управнически мандат?
Д-р Ченкова: В бранш опазване на здравето има няколко съществени акцента. Първият е планът за детското опазване на здравето, което включва ремонт на Неонатологичното и Детското поделение в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “. Това е единственото Детско поделение на територията на общината, осигуряващо денонощна профилирана здравна грижа за децата. Ще бъде закупена нужната профилирана здравна инсталация, както и две коли за спешна помощ за детската незабавна помощ. В партньорство с Община Бургас ще работим по план „ Модел за интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточен район “. Ще се обезпечи и кабинет за телемедицина с опция за консултиране със експерти в региона на педиатрията на всички деца в Сливен и района. Ще се вкарат и ограничения за енергийна успеваемост в ДКЦ-1 и ДКЦ-2, както и вътрешен ремонт на пространствата и общите елементи. Друг значим миг от Управленската стратегия на Стефан Радев е ремонт на здравните служби в 16 обитаеми места в община Сливен – град Кермен и селата Блатец, Глуфишево, Горно Александрово, Жельо челник, Злати челник, Камен, Ковачите, Крушаре, Малко Чочовени, Новачево, Селиминово, Сотиря, Стара река, Тополчане и Чокоба. В същите 16 обитаеми места ще се преасфалтират улиците, които свързват входа на обитаемото място със здравната работа. Предвиждат се повече средства за Фонд “Ин витро ”. Ще се вкара електронно здравно досие в учебните заведения със съответното съоръжение. Много са нещата планувани в този бранш.
Въпрос: Какво Ви споделят хората, когато се срещате с тях по време на акцията?
Д-р Ченкова: По време на срещите ми с хората те споделят своите паники. Най – постоянно се оплакват от липса на аптеки и лекари в дребните обитаеми места. Проблем за хората е и неприятната инфраструктура на път за болничните заведения. При диалозите си с мен търсят разнообразни здравни препоръки или съвет за имунизация поради идния грипен сезон и КОВИД-19. Това са виновни хора търсещи препоръките на експертите.
Въпрос: Защо на 29 октомври Сливен би трябвало да избере Стефан Радев и претендентите на ГЕРБ с номер 7 в бюлетината?
Д-р Ченкова: Причините са доста. На първо място е тъй като господин Стефан Радев е специалист. Доказал е през годините, че може да работи с всеки. Защото ръководи добре и го потвърди, като от банкрутирала община, Община Сливен сега е финансово постоянна и е на едно от челните места в страната. Моите съграждани би трябвало да изберат Стефан Радев, тъй като той дружно с екипа си ръководи транспарантно в полза на общността. Защото търси нови хора и нови решения постоянно. Защото Стефан Радев и листата с претенденти за общински съветници имат ясна визия и действително изпълнима стратегия по какъв начин да продължи развиването на Сливен.
Въпрос: Как си представяте Сливен в края на третия управнически мандат на Стефан Радев?
Д-р Ченкова: Както сподели и при започване на откриването на акцията господин Стефан Радев, време е да мечтаем. И аз си разреших да си показва в действителност Сливен в идващия мандат – един европейски съвременен град с доста зелени площи, в които се събират хора от разнообразни възрасти, поддържат връзка и обменят опит и познания, забавляват се. Благоприятна среда за работа, за развиване и за развъждане на деца. Сливен ще е развъртян стопански център. Детското опазване на здравето ще е на доста по – високо равнище като досегаемост и качество. Няма да е належащо децата на Сливен да пътуват до по – огромни регионални градове, с цел да получат профилирана здравна помощ.
За доктор Милена Ченкова можете да гласувате с № 7 в бюлетината и преференция 108.
#РаботимЗаСливен
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР