Д-р Мила Петрова завършва медицина в София през 2008 г.,

...
Д-р Мила Петрова завършва медицина в София през 2008 г.,
Коментари Харесай

Д-р Мила Петрова: Онкоболните се нуждаят от много други специалисти освен онколозите

Д-р Мила Петрова приключва медицина в София през 2008 година, като в хода на следването си минава образование в Германия в клиника по хематология и онкология. През 2010 година започва и специализацията ѝ по здравна онкология. През 2016 година придобива компетентност „ Медицинска онкология “, а през 2019 година пази и докторска дисертация. През 2009 година стартира работа в Клиниката по хематология и онкология на ВМА, а в този момент е началник на Клиниката по здравна онкология към МБАЛ„ Надежда “ в София.

От 2012 година до 2019 година е представител за България на младите онколози към ESMO (Европейската асоциация по здравна онкология), а от 2019 година е ръководител на Българската асоциация по здравна онкология и член на ESMO Membership Committee.

През 2022 година доктор Петрова приключва Leadership Generation Program към ESMO, където е една от петнадесетте определени измежду повече от 200 медицински онколози от цяла Европа.
Д-р Мила Петрова е ръководител на Българската асоциация по здравна онкология (БАМО).

Днес беседваме с нея за задачите на Десетата научна конференция по здравна онкология, проведена от БАМО, която се организира през този уикенд в столицата.

Д-р Петрова, от какво се дефинира актуалността на тематиката за незабавните положения в онкологията и коя бе повода да бъде включена в програмата на Десетата конференция на БАМО?

На първо място, огромна част от солидните тумори се появяват при пациенти с съпътстващи болести, които в хода на лечението получават затруднения – да вземем за пример миокарден инфаркт, тромбемболия, при които се постанова незабавно консултиране. Тези заболели се нуждаят от мултидисциплинарен метод, от вниманието на експерти в разнообразни медицински области. Обикновено се приема, че онкологичният пациент се нуждае от помощта и грижите на медицинския онколог, лъчетерапевта, хирурга, само че това не е по този начин. Той би трябвало да бъде консилутиран и от доста други експерти – кардиолог, неврохирург, ендокринолог и така нататък Ще дам за образец имунотерапията в онкологията, за която се приказва толкоз доста напоследък и която води до нарушавания в ендокринната система. По тази причина при лекуваните с имунотерапия пациенти има нужда от консултация с ендокринолог.

Ето за какво включихме в програмата на конференцията тематиката за незабавните положения в онкологията и поканихме за лектори сътрудници от разнообразни специалности. Нашето разбиране е, че би трябвало да си подадем ръка, с цел да бъдем оптимално потребни за болните. Ако един пациент с зародило затруднение се насочи към консултация със експерт напълно рано, още в първите 30 минути, то възможностите да се реши казуса по най-хубавия метод са доста по-големи.

На конференцията обръщаме внимание и на тематиката за палиативните грижи в онкологията, като в нея ще взе участие и доцент Николай Йорданов, началник на единствения у нас Център за палиативни онкологични грижи във Враца.

Има ли нужда от промени в организацията на незабавната помощ за онкологични пациенти?

Организацията на незабавната помощ е една доста огромна тематика, която изисква обособена полемика. Това, което ние бихме желали да реализираме, е да не оставят онкологичните пациенти единствено на онколозите, да не се изпращат единствено при тях, а да получават съвещания и от други експерти, когато се нуждаят от такива.

С задоволство желая да отбележа, че през последните две години направихме сполучливи стъпки към построяването на положително съдействие с кардиолози, кардиохирурзи, интервенционални кардиолози. Освен на нашата интензивност, то се дължи и на политиката, която организира Дружеството на кардиолозите в България.

Олигометастатичното заболяване също е част от програмата на конференцията. Кои са настоящите трендове и върху какво ще бъдат фокусирани полемиките по този тематика?

За олигометастатичната болест се заприказва в края на предишния век, макар че и досега няма единна формулировка на това разбиране. Най-общо казано, тя се дефинира като онкологично заболяване с дребен брой метастази в стеснен брой органи. Особеното при олигометастатичното заболяване е, че с изключение на систематичното лекуване, място имат и локалните лечебни способи – хирургични, лъчелечение. Така може да с реализира доста по-добър резултат, по-висока преживяемост и по-добро качество на живот на пациента. Първоначално вниманието бе ориентирано към колоректалния карцином, който метастазира в черния дроб, и с подобаваща хирургична интервенция в тези органи може да се реализира добър резултат. Сега тематичният кръг се разшири и с други локализации. На конференцията ще обсъждаме олигометастатичното заболяване и при рак на гърдата и на белия дроб.

Не можем да отминем и тематиката за онкофертилитета - една област, към която Вие персонално като експерт имате сериозен професионален интерес и която също ще бъде предмет на разискване на форума. Какво е усещането Ви, покачва ли се осведомеността на хората за опциите да имат дете без значение от онкологичното заболяване?

В резултат на многочислените наши интензивности през последните 2-3 години в действителност хората през днешния ден са по-информирани и по-често търсят съвет и помощ, когато имат подобен проблем.

Става въпрос за мъже и дами с диагностицирано онкологично заболяване, които биха желали да имат дете, или, в случай че имат към този момент едно, биха желали да станат родители и на още деца. Добрата процедура в тези случаи е след първата консултация с онколог такива пациенти да се изпращат при експерт по репродуктивна медицина. Само ще уточня, че към този момент не става въпрос единствено за дами с рак на гърдата, само че и на маточната шийка и на яйчниците. В такива случаи към този момент се ползват и органосъхраняващи интервенции, с които се реализира и запазване на фертилитета.

Има ли интерес към онкологичната проблематика и форумите на БАМО от страна на лекари с други специалности?

Да, има, и, което е най-важното – има интерес у студенти по медицина. БАМО се стреми да бъде до тях. Парадокс е обаче, че за 6 години следване по медицина, по стратегия те учат единствено 2 дни, в които би трябвало да им стане ясно какво е това „ Медицинска онкология “. Затова насочваме напъните си към това те да получат повече познания в тази област. Предвиждаме също по този начин и образования на специализанти. Радващо е, че онкологията е толкоз привлекателна за младежите и потеглят към нея с готовност да учат и да се усъвършенстват.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР