д-р Маню Моравенов е новият изпълнителен директор на Българска Фондова

...
д-р Маню Моравенов е новият изпълнителен директор на Българска Фондова
Коментари Харесай

Маню Моравенов поема фондовата борса

д-р Маню Моравенов е новият изпълнителен шеф на Българска Фондова борса, това стана ясно след изключително общо заседание на акционерите. Той би трябвало да бъде утвърден от Комисията за финансов контрол и вписан в Търговския указател.
Иван Такев напуща институцията след 18-годишна кариера по свое предпочитание, с цел да смени попрището. Той влезе в управлението на БФБ след напускането на дриймтима от 90-те години на предишния век - Бистра Илкова и Виктор Папазов, а преди 11 години се издигна до поста изпълнителен шеф.
Сред достиженията му са внедряването на електронната система за търговия на Deutsche Börse - Xetra и прекосяването през тази година към нейното най-ново софтуерно потомство - Т7, основаването на профилираната платформа за обявяване на контролирана информация - X3 News, както и при придобиването на Българска самостоятелна енергийна борса.
Наследникът му е бил повече от 7 година в неговия екипа, само че в този момент се връща отпред на борсата откакто се занимаваше с последно време с научна и преподавателска работа.
Моравенов е добре прочут в сектора, има над 20 годишен стаж в финансовите пазари, недвижимите парцели и вложенията. Бил е специалист в Комисията по скъпи бумаги и фондове тържища, чийто правоприемник в този момент е Комисията за финансов контрол. За малко оглавяваше и фонда за парцели " Феърплей пропъртис " АДСИЦ.
Известен е като съавтор на Националния кодекс за корпоративно ръководство.
Промяната в ръководството на борсата, без значение че е стартирана като персонален претекст на Такев, е предизвикана и от нуждата от ободряване на концепциите и търговията. Факт е, че последните месеци е налице вяла интензивност от страна на вложителите.
Според предварителните данни в доклада за полугодието, с над 45 % е спадът в оборота на борсата  - до 150.6 млн. лева. Броят на подписаните покупко-продажби е намалял със 17% до близо 24 хиляди. С 16 на 100 е свита и пазарната капитализация.
Въпреки това финансовият резултатът за борсата като обществено сдружение е позитивен (1,5 милиона лв. облага за полугодието), само че най-много поради по-високите такси. За полугодието борсата регистрира 2.6 млн. лева доходи и чиста облага 1.5 млн. лева
С новото предопределение се чакат и в допълнение тласъци за вложителите.
" Борсата би трябвало да се трансформира освен във първокачествен и доходоносен, саморегулиращ се пазар на финансови принадлежности, само че също по този начин да добави стойност към процеса на набиране на капитал и ръководство на активи в България и района ", споделя Моравенов.
Очаква се той да подтиква и на по-гъвкави механизми за финансиране, поради обстоятелството, че през последните години е зает интензивно в ръководството на кредитния портфейл и кредитоспособността на фирмите.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР