Д-р Кирил Пеев е специалист с над 5 години медицински

...
Д-р Кирил Пеев е специалист с над 5 години медицински
Коментари Харесай

Д-р Пеев: 10% от пациентите, които минават през Спешния УНГ кабинет, наистина са спешни

Д-р Кирил Пеев е експерт с над 5 години медицински опит, огромна част от който е точно в Спешния УНГ кабинет на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Завършил е медицина в МУ София. Има добита компетентност в региона на „ Оториноларингология и хирургия на глава и шия “. Председател е на Сдружението към СЛК в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

От Zdrave.net разговаряме с него във връзка зачестилите случаи на скупчване на пациенти, на които от време на време се постанова да чакат дълго за обзор в Спешния УНГ кабинет на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Д-р Пеев, Спешният УНГ кабинет на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ е може би едно от най-натоварените лечебни звена в София. Между 70 и 100 пациенти минават през него за едно дежурство. Бихте ли разяснили критериите, по които отсявате незабавните положения?

Спешните положения в нашата област са в детайли изредени в Наредба 10 от 04.11.2016 година Ще се опитам да ги обясня на по-достъпен език, тъй като си даваме сметка, че пациентите не постоянно схващат какво се крие зад медицинските термини:
Открити контузии на органите от УНГ генезис значат разкъсно-контузни рани на носа, устните, ушите при битов или транспортен травматизъм; открити рани, които могат да причинят кървене или да доведат до недостатъци, в случай че не се третират навреме. Също фрактура на носа, на синусите (с ангажимента, че огромна част от фрактурите на лицето влизат в размера на работа на лицето-челюстните хирурзи). Спукване на тъпанчето при удар, при контузии от гмуркане. Това влиза в незабавните критерии за обзор в нашия кабинет по тази точка.

Дихателната непълнота от инспираторен вид е най-просто казано зной при поемане. Става въпрос за някаква обструкция  на горните дихателни пътища, която затруднява дишането на пациентите. Това може да е оток на дихателните пътища (ларингиален оток, инфектиране на епиглотиса), алергични реакции, свързани с оток в горните дихателни пътища, туморни обединения на ларинкса, на хипофаринкса, които са с огромен размер и предизвикват усложнения в дишането.

Кървене от ларинго-ото-рино органите е кървене от носа, неспиращо кървене от ухото, кървене след интервенция на сливиците, или в резултат на интервенция на туморна групировка в гърлото. Това са положение, при които, в случай че не се вземат незабавни ограничения, пациентът може да загине.

Попадане на непознати тела в дихателните пътища и хранопровода нормално се случва при децата. Става въпрос за части от играчки, семена, които могат да бъдат инхалирани през носа и да попаднат в бронхите или дихателните пътища. При възрастни хора може да бъдат погълнати огромни кости, елементи от протеза, които да причинят животозастрашаващи положения.

Вътречерепни или орбитални затруднения от УНГ генезис са дълго нелекуван или погрешно лекуван синузит, при който се събира гной. Този гноясал развой може да провокира цирей в мозъка, менингит или различен вид затруднения. Същото нещо се случва и при нелекувани хронични или остри възпаления на междинното ухо.

Под неочаквана загуба на слух се има поради не просто заглъхване на ухото, при което пациентът чува, само че по-слабо, а неочаквана и цялостна загуба на слух. Може да се получи от увреда на вътрешното ухо или слуховия нерв и пациентът безусловно губи слуха на едното или двете си уши. Може да се получи при остро инфектиране на междинното ухо, при гноясал отит, при някои вируси, които имат невротропно деяние (например вирусът на грип, коронавирусът също имаше такова действие).

Това са шестте критерия, които по логаритъма за неотложност в УНГ специалността ние следваме.

Колко от пациентите, които посещават Спешния УНГ кабинет на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, фактически са с такива недоволства?

Грубо казано, към 10% от всички минали са с такива или сходни признаци.

А с какви недоволства са останалите пациенти?

Останалите пациенти идват за амбулаторни прегледи, в които влиза дълго нелекувана хрема, болежка в гърлото, ларингит, инфектиране на междинното или на външното ухо. Това е главната част от контингента на кабинета. Според наредбата, която към този момент цитирах, пациенти с този вид недоволства не подлежат на хоспитализация и не влизат в гореизброените незабавни положения.

А вие предупреждавате ли пациентите, че в случай че положението им не е незабавно, ще се наложи да си заплатят прегледа, и по какъв начин реагират те?

Още на регистратурата пациентите биват известени, че в случай че положението им не е незабавно, ще се наложи да заплатят прегледа си. След това, до момента в който чакат пред кабинета, те получават специфична декларация, в която същите тези положения са изброени. Крайната преценка е на лекаря. Рядко обаче срещаме схващане от страна на пациентите. За всеки неговото положение е незабавно и наложително. Понякога е доста мъчно да разбираем на пациентите, че ние работим по одобрен стандарт, а не си го измисляме. 

Друг мотив за спор е дългото очакване пред кабинета. Няма по какъв начин да бъде другояче, в случай, че толкоз хора, които на процедура не са за незабавен кабинет, чакат и упорстват да бъдат прегледани.( Въпреки натовареността ни, до момента не сме върнали пациент. Случвало се е да го пренасочим, когато лекуването му не е в нашата компетентност (например пациенти с белодробен проблем, неврологичен), само че никого не сме върнали.) Има и още по-куриозни случаи. Наскоро майка се оплака, че е чакала с детето си за обзор 3 часа, след което сътрудника я е прегледал за 5 минути. Ами в случай че отделя на всеки по 20 минути, евентуално тази жена още щеше да чака пред кабинета. Колегите, които работят там, са експерти. Имат характерен опит и знания, които им разрешават бързо да се ориентират в обстановката.

На какво съгласно вас се дължи този голям напън върху Спешния УНГ кабинет в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “?

Обяснението е просто: няма нито един различен незабавен УНГ кабинет в София. Има доста отделения по уши-нос-гърло в столицата, само че Спешният кабинет е единствено един, при нас. Когато е открит кабинетът, преди 70 години, са функционирали още два такива: в Първа градска болница и в  УМБАЛСМ „ Пирогов “. София по това време е имала 600 000 поданици. В момента жителите наближават 2 млн., а незабавният кабинет е единствено един. Иначе казано, популацията се е нараснала три пъти, а кабинетът е останал единствено един. Няма по какъв начин толкоз огромен поток от пациенти  да се поеме единствено от един кабинет!

Всъщност, с изключение на територията на София-град и София-област, вие обслужвате и съвсем цяла Западна България?

Да, тъкмо по този начин! Благоевград, Кюстендил, Перник, Враца, Монтана, Видин. Освен това има хора, които се лекуват в отделения в тези регионални центрове, само че сътрудниците срещат усложнения в лекуването им и ни ги препращат с кола за спешна помощ, което в допълнение натоварва кабинета.  Не бягаме от отговорност. Напротив, в никакъв случай не сме отказали да помогнем на сътрудниците от прилежащи области, само че въпреки всичко имаме избран потенциал, който няма по какъв начин да надхвърлим.

Какъв е изходът от тази обстановка? Какъв е вашият съвет към пациентите?

При недоволства, първо да посетят персоналния доктор (всеки персонален доктор е длъжен да има контракт с наложителен кабинет, който обезпечава здравна помощ 24 часа в денонощието). Ако сътрудниците от този наложителен кабинет преценяват, тогава към този момент могат да ги насочат към нас. В болшинството от случаите става въпрос за банални инфекции, които са напълно в компетенцията на това звено. За всяка болежка в гърлото или ухото не се посещава незабавен кабинет, в случай, че има други звена, които могат да поемат тази патология.

Другото решение е откриване на още незабавни УНГ кабинети, в други лечебни заведения, които да поемат част от пациентите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР