Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г.

...
Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г.
Коментари Харесай

Слънцето и морето помагат на сърцето

Д-р Жеко Найчов приключва медицина в София през 2006 година Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ " Лозенец ", където работи и до през днешния ден. През 2009 година отпътува за Япония като постоянен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където пази докторска степен. След завръщането си в България през 2013 година става хоноруван помощник към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Участва в разнообразни просветителни и научни планове в България и чужбина. Извън региона на хирургията научните му ползи са свързани с проучвания върху лечебните благоприятни условия на разнообразни лекарствени растения.
-->
Тази година лятото малко се забави, само че това надали ще попречи на феновете на морската отмора да се насочат към плажовете. От позиция на сърцето и сърдечно-съдовите болести това е относително спокоен сезон. Исхемичната болест на сърцето и артериалната хипертония също си взимат отмора - честотата на случаите, свързани с тях, е доста по-ниска в топлата част на годината. От друга страна, застойната сърдечна непълнота нормално се утежнява по това време, също и проблемите, свързани с дехидратацията.

Но, дано се върнем на плажа. Един от случаите, в които
суетата може да се окаже потребна
е точно подготовката за морското летуване. Още след Великден доста хора стартират да се замислят по въпроса по какъв начин ще се покажат на плажа. Започват диети, вършат извършения. Всичко обвързвано с придвижването и поддържането на здравословно телесно тегло е без подозрение от изгода за сърдечното здраве.

След като един път сме се вкарали във форма и сме пристигнали на морския бряг, нещата, които вършим не са сложни за изброяване. Печем се на слънце, плуваме в морето, ядем риба и други морски деликатеси, отърсваме се от напрежението и се забавляваме. Не бива да забравяме също по този начин плажните флиртове, които може и да са рисковани от позиция на полово излъчените инфекции, само че пък за сърдечното здраве са извънредно приятни и потребни.

Излагането на слънце е нож с две остриета. От една страна, то е потребно и физиологично. Слънчевите лъчи оказват помощ за произвеждане на витамин D. Това е в действителност главният източник на този витамин за множеството хора. Когато кожата е изложена на слънчева светлина, тя синтезира витамин D, който е от значително значение за здравето на костите, имунната система и доста други физиологични процеси.

Слънчевата светлина е един от факторите, които повлияват позитивно настроението и облекчават напрежението. Тя подтиква освобождението на серотонин в мозъка, което е обвързвано с понижаване на признаците на тревога и меланхолия. Също по този начин усъвършенства биоритмите на организма и оказва помощ за по-здрав и спокоен сън.

От друга страна, несъразмерното или незащитено излагане на слънце
може да има някои тежки и неподходящи последствия
за здравето. Най-добре известната от тях е претърпяното от всички нас слънчево изгаряне. Освен непосредствения дискомфорт обвързван с него, би трябвало да се знае, че то оставя и известни трайни последствия. Кожата в никакъв случай не не помни това, че е горяла на слънце. Освен че усилва риска от увреждане, нарушена пигментация и прибързано стареене на кожата, честото слънчево изгаряне е важен рисков фактор за развиване на най-малко два типа кожен рак, най-опасният от които е меланомата.

Както неведнъж съм повтарял, дребна доза от отровата е лекарство. Ограниченото и следено излагане на слънце може да има удобен резултат върху избрани кожни положения, като псориазис, екзема и акне. Важно е обаче да балансирате излагането на слънце с подобаваща слънцезащита, с цел да избегнете отрицателните резултати върху кожата.

Интензивната слънчева светлина може да повреди очите и да усили риска от очни болести като катаракта, макулна недъгавост и фотокератит (слънчево изгаряне на роговицата). Носенето на слънчеви очила, които обезпечават UV отбрана, е от решаващо значение за опазване здравето на очите.
За да поддържате баланс
сред евентуалните изгоди и опасности от излагане на слънце, се предлага да следвате следните инструкции:

- Ограничете продължителното излагане на слънце по времето, когато то е най-силно. Това са нормално часовете сред 10 сутринта и 4 след обяд.

- Използвайте защитни ограничения, като носене на слънцезащитни артикули, облекла, шапки и слънчеви очила.

- Пийте доста вода, изключително при дълготрайно стоене навън. Имайте поради, че бирата не може да замести водата.

Другата присъща активност, която правим, когато сме на море, това е плуването. Като всяка физическа интензивност, то може да бъде доста потребно за здравето на сърцето. Поради това, че съставлява физическо натоварване с ниско противодействие, плуването слага най-малък стрес върху ставите, което го прави уместно за хора с разнообразни равнища на физическа подготовка, в това число такива със ставни проблеми или контузии. При него рискът от пострадване е доста по-нисък спрямо упражненията с огромно противодействие, каквото е да вземем за пример тренирането с тежести в зала.

Плуването е чудесно аеробно упражнение, което ангажира на процедура всички мускулни групи в тялото. Натоварва сърцето по физиологичен метод, с което
укрепва сърдечния мускул
и усъвършенства сърдечно-съдовата устойчивост. Редовното плуване оказва помощ за възстановяване на белодробния потенциал и кръвообращението в цялото тяло. Съпротивлението на водата подтиква сърдечно-съдовата система, което води до възстановяване на притока на кръв и доставката на О2 до мускулите. Това може да помогне за намаление на кръвното налягане.

Поради ангажирането на голям брой мускули, плуването е упражнение при което се изгарят калории. Това може да помогне за събаряне на килограми и поддържане на здравословно телесно тегло, като по този метод понижава натоварването на сърдечно-съдовата система.

Плуването оказва помощ за възстановяване на гъвкавостта на ставите и построява цялостната мускулна мощ, мускулите на ръцете, краката, гърдите, корема и гърба, в това число личните мускули на гръбначния дирек, което го прави изключително уместно при хора с дискови хернии, радикулити, гръбначни изкривявания и други сходни проблеми.

Поради релаксиращото деяние на водата, плуването може да намали равнищата на тревога и стрес. Хроничният стрес е обвързван с нараснал риск от сърдечни болести, тъй че дейностите, които предизвикват намаляването на напрежението, могат да бъдат от изгода и по този метод.

Важно е да се означи, че в случай че имате някакви предшестващи сърдечни болести, постоянно е целесъобразно да се консултирате умел експерт, който да предложи съответните потребни равнища на натоварване. Като цяло, водните процедури са доста ефикасна и приятна форма на подготовка, подобаваща даже за хора с доста стеснен физически потенциал.

Що се отнася до останалите неща, които вършим като отидем на море, каквито са нарасналата
консумация на морски храни
почивката, разходките и останалите занимания, считам, че няма необикновен смисъл да ви увещавам за какво би трябвало да ги вършиме. Лятната отмора на морето е прелестен метод да се отърсим от рутината на всекидневието, да сменим фокуса и да си дадем заслужения отдих.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР