Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г.

...
Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г.
Коментари Харесай

Защо сърцето обича ябълката

Д-р Жеко Найчов приключва медицина в София през 2006 година Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ " Лозенец ", където работи и до през днешния ден. През 2009 година отпътува за Япония като постоянен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където пази докторска степен. След завръщането си в България през 2013 година става хоноруван помощник към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Участва в разнообразни просветителни и научни планове в България и чужбина. Извън региона на хирургията научните му ползи са свързани с проучвания върху лечебните благоприятни условия на разнообразни лекарствени растения.

Всяка седмица доктор Найчов дава отговор на въпросите на читателите на " Стандарт ". Пишете ни на адрес: [email protected]
-->
 
Пектинът работи като пребиотик, внимавайте единствено с ракията Тя е доста богата на разтворими фибри, които смъкват холестерола
 

Свикнали сме да мислим за есенно-зимния сезон като за време, през което се ядат най-вече туршии, компоти и други сходни консервирани храни. Често забравяме, че даже през този интервал от годината, ние в действителност имаме достъп до свежи плодове, каквито са ябълките, които при вярно предпазване могат умерено да устоят до пролетта и да ни доставят своите скъпи хранителни субстанции през дългия неподходящ сезон.

Неслучайно хората от антични времена свързват ябълките със здраве и дългоденствие.

На първо място, ябълката е хранителна. Тя съдържа въглехидрати и витамини, някои от които е мъчно да си доставим през зимата. Една приблизително огромна ябълка може да ни обезпечи към

10 % от нужния ни за деня банкет от витамин С

само че също по този начин в нея се съдържа известно количество витамин Е и витамини от групата В.

Редовната консумация на ябълки понижава  риска от сърдечносъдови болести. Механизмите, по които това се случва, са няколко. От една страна, ябълките са доста богати на разтворими фибри, които спомагат за намаление на равнищата на холестерола в кръвта.

Друга допустима причина са съдържащите се в тях полифеноли. Това са мощни антиоксиданти, които са много публикувани в природата. Съдържат се във всички стипчиви плодове и зеленчуци, а също по този начин и в зеления чай. Те доста понижават оксидативния стрес в организма, имат известно противомикробно деяние, а някои от тях могат да проявят спомагателни благотворни резултати. Такъв е съдържащият се в ябълките епикатехин, който може леко да намали кръвното налягане.

Всичко казано дотук има прочут възпиращ атеросклерозата резултат, който непосредствено изяснява по какъв начин ябълката пази сърцето и съдовете.

Ябълката - изключително по-киселите сортове - е една от храните подобаващи за диабетици. Комбинацията от относително ниското наличие на захар в тези плодове със упоменатите разтворими фибри обезпечава постепенно повишаване на равнищата на глюкоза в кръвта, което е уместно за страдащите от диабет. Но също така яденето на ябълки също може

да понижи риска от развиване на диабет вид 2

Този удобен резултат се изяснява с изключение на с резултата на постепенно повишаване на кръвната захар, също по този начин и със упоменатите към този момент полифеноли, които понижават инсулиновата устойчивост на тъканите - един от главните механизми за развиване на диабет втори вид.

Друг рисков фактор за развиване на сърдечно заболяване е затлъстяването. То също може да се повлияе удобно от постоянната консумация на ябълки. Основна причина за това са още веднъж съдържащите се в ябълките фибри, които забавят усвояването на въглехидратите и мазнините.

Попаднах на изследване, което потвърждава, че ябълките защищават от загуба на калций и по този начин спомагат за заздравяването на костите. Така и не открих пояснение на какво тъкмо се дължи този резултат, само че учените от Калифорнийския щатски университет, които са оповестени резултатите от своите проучвания през 2011, са съумели да го следят и документират. Същият теоретичен екип намира благоприятен резултат от потреблението на ябълки във връзка с риска от развиване на заболяването на Алцхаймер и на бронхиалната астма. Това последното е малко необичайно, защото от една страна ябълките имат

известно противовъзпалително деяние

дължащо се на съдържащите се в тях салицилати, само че пък тъкмо този клас съединения не са изключително подобаващи за астматици. Явно, че концентрацията на тези субстанции в ябълките не съумява да доближи рискови за астматиците равнища.

Ябълките усъвършенстват функционалността на червата. Съдържащият се в тях пектин работи като пребиотик. Той селекционира потребните бактерии в стомашно-чревния тракт, потискайки развиването на болестотворните. Някои по-смели учени даже изричат мнението, че това също въздейства като самостоятелен фактор върху благотворните резултати върху сърцето и метаболизма, само че тези изказвания към момента не са безапелационно потвърдени.

Тук бих желал да отворя една скоба във връзка с пектина и полифенолите и тяхното деяние върху червата. При хора с по-чувствителен корем, те могат да провокират раздразнение, само че това не трябва да ги отхвърля от потреблението на ябълки. Ако ябълката бъде термично обработена, тези дразнещи резултати се губят. Дори в противен случай, печената ябълка е в действителност доста добра храна при нервиран корем.

Пектинът, който до момента по този начин възторжено хвалихме има един значителен минус. При ферментацията му се получава метанол, който може да утежни качествата на алкохола, получен от ябълки, в случай че не бъдат взети ограничения за неговото премахване. Така че,

внимавайте с ябълковите ракии

Те са доста хубави, само че преди да ги пиете, се уверете, че наличието на метилов алкохол в тях е в допустимите граници.

Но дано да се върнем още веднъж на изгодите. Антиоксидантите, съдържащи се в ябълките могат да имат удобен резултат против някои типове рак. Лабораторни опити демонстрират, че ябълковите полифеноли потискат размножаването на някои раковите кафези. По принцип съм много песимистичен, когато видя сходни резултати, защото концентрациите на съответните субстанции, с които третират раковите кафези в лабораториите са такива, каквито в никакъв случай не могат да бъдат достигнати в кръвта на пациентите, та в случай че ще да изядат цяла щайга ябълки едновременно. Така че, по тази линия ще са нужни изследвания върху действителните резултати от потреблението на ябълки от същински пациенти, с цел да можем да признаем тези резултати за достоверни.

Що се отнася до имунната система, благотворните резултати на ябълките са толкоз добре известни, че към този момент

от дълго време са навлезли във фолклора

с пословици от вида на " една ябълка дневно те пази от доктора ". Това не е по никакъв начин чудно - ябълката доставя на организма витамини в сезон, в който нямаме доста други сигурни източници. В днешно време към този момент е допустимо да си купите всевъзможен плод когато и да е на годината, само че представете си какъв е бил живота на хората по нашите земи през по-голямата част от историята. Ябълките в килера са ги предпазвали и спасявали от дефицита на витамини през есента и зимата.

Днес, в случай че разполагаме с задоволително пари, можем да сложим всичко на зимната софра - ягоди, череши, любеница. Но не трябва да забравяме, че това, което е било естествено за нашите предшественици в продължение на стотици генерации, са били точно ябълките.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР