Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г.

...
Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г.
Коментари Харесай

Формулата на дълголетието - прост, умерен и редовен живот

Д-р Жеко Найчов приключва медицина в София през 2006 година Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ " Лозенец ", където работи и до през днешния ден. През 2009 година отпътува за Япония като постоянен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където пази докторска степен. След завръщането си в България през 2013 година става хоноруван помощник към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Участва в разнообразни просветителни и научни планове в България и чужбина. Извън региона на хирургията научните му ползи са свързани с проучвания върху лечебните благоприятни условия на разнообразни лекарствени растения.
Всяка седмица доктор Найчов дава отговор на въпросите на читателите на " Стандарт ". Пишете ни на адрес: [email protected]
Направете си режим. Тялото обича предвидимостта Всяко потребно нещо, с което се прекалява, се трансформира в отрова
 

Ние всички ще умрем. Разбира се, не незабавно. Но някой ден всеки от нас ще напусне този свят по един или различен метод. На фона на тази наложителност доста от нашите старания се състоят точно в това да отложим този миг колкото може по-дълго. Медицината съществува тъкмо, с цел да води непрекъсната борба със гибелта.

Това, което постоянно доста ме е впечатлявало, е какъв брой елементарни са разпоредбите на здравословния метод на живот, от какъв брой от дълго време са известни те на хората и все пак какъв брой малко са тези, които в действителност са склонни да ги съблюдават.

Едно от основополагащите китайски медицински съчинения -
  " Канонът на Жълтия император "
- стартира тъкмо с въпроса за какво едновремешните хора са били по-здрави и са живеели по-дълго. Да оставим настрани, до каква степен е правилно изказванието за това, че тогавашните хора фактически са били по-здрави и дълголетни. По-интересен е отговорът, който придворният доктор дава за това по какъв начин съгласно него се доживява до 100 годишна възраст: " Тези хора са водели елементарен, сдържан и постоянен живот. " Едва ли ние през днешния ден, повече от две хиляди години, откакто тези думи са били записани, имаме какво да прибавим към тях. И все пак непрестанно ни заливат оферти за всевъзможни чудодейни средства, които да запазят нашето здраве или да го възстановят, когато то е нарушено.

" Яжте тези пет храни всеки ден. " " Вижте коя фалшификация ще удължи живота ви. " " Ето чудодейната билка, която ще ви излекува от всичко. "

Изглежда ли ви познато? А като стигнем до някои по-конкретни рекомендации, като това по какъв начин да си смъкнем кръвното или да отслабнем, нещата към този момент напълно загрубяват, тъй като всеки човек е податлив да вложи неимоверни старания и да похарчи невероятни суми пари, единствено и единствено да не трансформира метода си на живот, без значение от това какъв брой той му вреди.

Обещайте, че благодарение на едно хапче ще позволите на хората да пушат, да пият, да ядат, каквото си изискат, и да се излежават по през целия ден, без да понасят нездравословните последици от това върху здравето си, в случай че сте задоволително безапелационни, светът ще бъде ваш.

Работата е там, че
 не съществува такова хапче
Не едно против всички вредности, само че даже против всяка една от тях поотделно, няма такова средство. Най-сигурното е просто да измененията метода си на живот. Да, в действителност е просто. Ако пушите, да спрете да го вършиме. Ако пиете, да намалите дозата.

Ако имате 5-10 непотребни кг, да ги смъкнете. Ако се храните еднакво, да разширите асортимента. Ако прекалявате с мазни, пържени въглехидрати, да ги намалите за сметка на сурови зеленчуци, плодове, варива и ядки. Ако не се движите задоволително, да измененията това. Ако нямате задоволително време за сън, осигурете си го. Правете си профилактични проучвания, колкото и както е целесъобразно за възрастта ви.

Дотук нещата са елементарни. Не споделям безусловно да намерите любовта на живота си или да се освободите от напрежението в всекидневието. Ето това са образци за задания, които са доста по-трудни за осъществяване. Човекът, който ще бъде любовта на живота ви, сигурно не върви с етикет на челото и се изисква много труд, с цел да го откриете. А надалеч не всички събития, които водят до струпване на стрес в всекидневието, са във ваша власт. Със сигурност, в случай че съумеете да извършите и тези две задания, това ще ви помогне да бъдете по-здрави, само че въпреки всичко е
 далеч по-лесно да замените сандвича
пържените картофки и пицата с пържола и салата. Или вместо да прекарате един час пред тв приемника в гледане на следващата порция стресиращи вести, да употребявате същото време, с цел да се разноските в парка. Това са ограничения, които са напълно под вашия надзор.

Как да си преведем на актуален език съвета за елементарен, сдържан и постоянен живот?

Простотата е евентуално главното средство за справяне със напрежението. Когато някой човек ви каже: " Ох, доста е комплицирано! ", това значи, че или не схваща защо приказва, или доста държи да продължава да се тревожи по тематиката, или и двете. Повечето житейски обстановки в своята същина са много елементарни. Ние настояваме те да не са такива, с цел да можем законно да се тормозим за тях. Действително, от време на време решението на казуса може да не е елементарно. Но " мъчно " не е същото като " комплицирано ".

В на практика проект простотата може да се изрази и със сентенцията, че богат е друг, който има доста, а оня, който има задоволително.

Умереността съставлява това да не прекаляваме с нищо. Всяка добродетел, когато трансферира избран предел, се трансформира в недостатък. Всяко потребно нещо, с което се прекалява, се трансформира в отрова. По този мотив
 обичам да давам за образец малайския тапир
Той се храни с листата на разнообразни типове отровни шубраци. Причината да не страда от това и да не умира, се корени в неговото държание. От всеки шубрак той хапва по няколко листенца и продължава напред. Така отровата, на който и да е от типовете растения, не съумява да доближи рискови концентрации. Ако животното би опоскало цялостен един шубрак, то сигурно би се отровило.

Така и индивидът би трябвало да се стреми да използва от всичко в умерени дози - в директен и метафоричен смисъл.

Редовният живот значи да има режим. Тялото обича предвидимостта и съм сигурен, че множеството от вас са забелязали, че за доста от нещата, които вършим, ние се сещаме тъкмо по времето, когато нормално ги вършим. Например, когато обядвате под час, заради регламентираната обедна отмора през седмицата, доста е евентуално да огладнеете в същия час и в почивните си дни.

Друг образец е това дразнещо ранно пробуждане в събота, което ни се случва, тъй като през останалите дни от седмицата сме се будили рано за работа.

Режимът е хубаво нещо. Стига да не се невротизирате да вършите всичките си действия с акуратност до секундата,
 организмът доста по-леко понася
другите стресиращи въздействия, когато естествените му постоянни задания са регламентирани.

Ясно е, че даже всички хора да стартират да живеят здравословно, заболяванията и гибелта няма да изчезнат. Но продължителността на живота и неговото качество доста биха се подобрили.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР