Д-р Дейвид Кеслер е един от най-големите световни експерти, работещи

...
Д-р Дейвид Кеслер е един от най-големите световни експерти, работещи
Коментари Харесай

Абсурдно е да не изпитваме мъка в момента - д-р ДЕЙВИД КЕСЛЕР

Д-р Дейвид Кеслер е един от най-големите международни специалисти, работещи в региона на загубата, скръбта и изцелението.

В продължение на към 10 години Кеслер работи в три болнични системи в Лос Анджелис, като част от поделение с биологичен риск и част от екипа на службите за бедствия на Червения кръст.

В изявление за HBR Дейвид Кеслер споделя за какво ввъв време на пандемия е значимо да признаем, че изпитваме тъга, по какъв начин да я управляваме и по какъв начин да намерим смисъл в нея.

Мъката може да бъде разнообразни типове. В момента усещаме, че светът се е трансформирал и осъзнаваме, че отсега нататък нещата към този момент ще бъдат разнообразни.

Промяната се случва сега. Страх от икономическа рецесия, загуба на близки и връзката с тях – това са аргументите да скърбим. Тази тъга се назовава групова.

Изпитваме също предсказваща тъга. Това е възприятие, подбудено от несигурността за бъдещето, нормално съсредоточено върху гибелта.

Изпитваме тази тъга, когато някой получи тежка диагноза или когато се замислим, че някой ден ще загубим родителите си. Този тип тъга е доста объркваща за хората.

Нашият разум знае, че се случва нещо неприятно, само че не можем да го забележим с просто око. Това нарушава нашето възприятие за сигурност. За разлика от груповата, тази тъга е самостоятелна.

За да овладеят цялата тази тъга, хората би трябвало първо да я схванат.

Разбирането на стадиите на скръбта е единствено началото. Но те не са линейни и може да се случват в друг ред.

ЕТАП ОТРИЧАНЕ
Фраза на стадия – „ Този вирус няма да ми повлияе “

ЕТАП ГНЯВ
Фраза на стадия – Карате ме да си остана вкъщи и да ми отнемате свободата!?!

ЕТАП ПРЕГОВОРИ
Фраза на стадия – Добре, в случай че за две седмици се самоизолирам, всичко ще бъде по-добре, нали?

ЕТАП ТЪГА
Фраза на стадия – Не знам по кое време ще свърши всичко…

ЕТАП ПРИЕМАНЕ
Фраза на стадия – Факт е, че това се случва – би трябвало да измисля по какъв начин да продължа.

Приемането е „ мястото “, където се крие силата. Защото то ни дава опцията да направляваме нещата. Когато става дума за коринавируса, контрола, който можем да изпълним, е в две точки:

Мога да си измия ръцете.
Мога да съблюдавам безвредно разстояние от другите.

Нездравата предсказваща тъга е тази, натоварена с най-вече безпокойствие.

Умът ни стартира да ни демонстрира разнообразни облици – представяме си, че родителите или децата ни се разболяват, виждаме единствено най-лошите сюжети.

Не бива да пренебрегваме тези облици или да се опитаме да ги накараме да изчезнат. Но би трябвало да намерите баланс в нещата, които мислите.

Ако чувствате, че се оформя най-лошото изображение, стремете се да насочите мислите си към най-хубавото допустимо.

Дори по неприятния сюжет всички да се разболеят, не всички, които обичате, ще умират. Нито един от сюжетите не трябва да се пренебрегва, само че нито един от тях не трябва и да господства.

Помислите по какъв начин да пуснете това, което не можете да контролирате.

Това, което прави вашият комшия, е отвън вашия надзор. Това, което е под ваш надзор, е да стоите на шест метра от него и да миете ръцете си. Съсредоточете се върху вашето нещо.

Ако към момента се усеща затрупани от тъга, продължавайте да пробвате да се справите с нея. Тя в действителност ни оказва помощ да усетим какво е вътре в нас.

През миналата седмица доста хора споделиха с мен: „ Трудно ми е “ или „ Плаках нощес “. Когато изречете възприятията си, ще ги усетите и те ще се движат през вас. Емоциите се нуждаят от придвижване.

Важно е да признаете през какво преминавате. Оставете си време и потъгувайте. Почувствайте своята горест, и страха, и гнева. Ако позволим на възприятията да се случат, те ще се случат по спретнат метод, не безредно.

Понякога си постановяваме да спрем обещано възприятие, с цел да не настъпва безпорядък.

Но единствено в случай че дадем независимост на едно възприятие, то ще мине през нас и ще иде на неговото си място, след което ще освободи място за идващото възприятие.

Абсурдно е да мислим, че не би трябвало да изпитваме тъга сега.

Да тъгувате сега е разрешено. И здравословно. Позволете си да почувствате тъгата и продължете напред.

източник: ladyzone.bg

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР