Д-р Десислава Георгиева, общопрактикуващ лекар в Университетска Първа МБАЛ -

...
Д-р Десислава Георгиева, общопрактикуващ лекар в Университетска Първа МБАЛ -
Коментари Харесай

Покачването на килограми може да се дължи на проблеми с щитовидната жлеза, затова проверете хормоните



Д-р Десислава Георгиева, общопрактикуващ доктор в Университетска Първа МБАЛ - София " Св. Йоан Кръстител "

През последните години следим „ зараза “ от наднормено тегло и затлъстяване по целия свят – единствено в храната ли е казусът, доктор Георгиева?

Никога няма единствено един рисков фактор за появяването на наднормено тегло. Виновници са също и заседналият метод на живот, който водим, както и някои генетични фактори. Тютюнопушенете също има отношение – потвърдено е, че то усилва инсулиновата устойчивост като в това време покачва риска и от сърдечно-съдови проблеми. Така че не можем да виним единствено качеството на днешната храна или метода ни на хранене.

Като хора сме склонни да запълваме прочувствените си неналичия с разнообразни вещества, в това число с храна, за усмиряване, разпръскване, притъпяване на болката. Как ни се отразява това?

Това, което ни отличава като бозайници от останалия скотски свят, са точно страстите. Но е значимо да умеем да се оправяме с тях. Хората, които не съумяват, постоянно се обръщат към прочувственото хранене. Опитват се да компенсират страстите, които не могат да одобряват, посредством храната. Те безусловно се хранят на автопилот, надлежно сигналът за задоволеност няма време да стигне до мозъка, да се схване и човек да спре с храненето. Така се стига до преяждане, а в течение на времето постоянно и до наднормено тегло и затлъстяване.

Наднорменото тегло е външният белег, само че какво се случва в организма?

Излишното тегло не е единствено естестичен проблем. За страдание килограмите допълнително водят до инсулинова устойчивост, защото се получава струпване на мастна тъкан в региона на корема, водещо до промени в хормоналните равнища. Нормалната талия при дамите би трябвало да бъде под 82 см, а при мъжете под 94 см.

Много постоянно наднорменото тегло е обвързвано и със сърдечно-съдови болести, артериална хипертония, захарен диабет вид 2, слаба имунна система. Пациентите с метаболитен синдром могат да страдат също от нараснала пикочна киселина, подагра, поликистозни яйчници, омазнен черен дроб и други

Как могат да си оказват помощ хората, които откриват, че повишават килограми и процесът заради някаква причина е необратим, каквото и да вършат?

Добре е първо да се извърнат към доктор, с цел да им бъдат назначени съответните проучвания – цялостна кръвна картина, биохимия. Може да се направи обременяващ глюкозо-толерантен тест, да се пуснат хормони на щитовидната жлеза, да се ревизират равнищата на кортизол и други по-специфични проучвания. Много постоянно зад метаболитния синдром, да вземем за пример, се крие една хипофункция на щитовидната жлеза. Затова е толкоз значима тази консултация с доктор и предприемане на съответните стъпки при определяне на здравословен проблем.

Но каквито и да са аргументите – стрес, погрешно хранене или друго - с цел да реализираме трайно понижаване на тежестта, би трябвало да променим метода си на живот. Звучи малко отвлечено, само че в действителност е доста просто.

Първо променяме метода си на хранене - ограничаваме мазнините, изключително животинските. Ако има нараснали равнища на пикочна киселина, би трябвало леко да се лимитират и протеините. В храната би трябвало да има повече фибри (варива, пълнозърнести храни). Трябва да се спрат цигарите и алкохолът, колкото и да не се харесва на хората това. За да проработи тази диета, също по този начин би трябвало да пием и доста вода - към 30 мл на кг тегло за възрастен човек. За възрастта над 18 год. това е към 1.5 – 2 л вода на ден.

Ако ставаше единствено с диета, щеше да е доста елементарно, само че единствено това не е задоволително. Аз наложително предлагам на моите пациенти, които се пробват да върнат килограмите в норма, и една композиция от.

Най-важна е Шуслерова сол №9, защото тя е съществена минерална сол в обмяната на мастните киселини, взе участие и в обмяната на въглехидратите. Сол №9 въздейства и върху алкално-киселинното равновесие на организма - извънредно значимо за всеки аспект от здравето ни. Към нея прибавяме Шуслерова сол №10, която е главната сол за черния дроб и за детоксикация и екскреция на отпадните артикули. Тя също задейства панкреаса и спомага за нормализиране на равнищата на кръвната захар. А Шуслерова сол №5 е енергизираща сол, която също има отношение към обмяната на веществата. Тя балансира нервната система и ни защищава от прочувствено хранене и преяждане заради стрес. Тъй като е мощно енергизираща, сол №5 е добре да се приема преди обяд, най-късно до 15 ч. Шуслерова сол №10 може да вземате когато и да е, когато ви е комфортно. А сол №9 предлагам да се приема вечер, защото оказва помощ против последствията на късното щедро вечерно хранене, което е толкоз особено за българина. Тя усъвършенства преправянето на по-мазните храни и оказва помощ при киселинен рефлукс. 

Приемът е по за дълъг интервал от време – с месеци. Все отново, не можете да очаквате, че едно затлъстяване или метаболитен синдром могат да се поправят за 2-3 седмици – това просто няма по какъв начин да се случи. 

И с изключение на всичко казано дотук, без увеличение на физическата интензивност за жалост няма по какъв начин да се реализира регулирането на тежестта. Задължително е да има най-малко 30-минутна физическа интензивност всеки ден. Дори и едно бързо вървене за 30 мин. може да свърши работа. Ако ви харесва да ходите на фитнес, да плувате и т. н. още по-добре!

Комбинацията Шуслерови соли за намаляване подобаваща ли е за деца, защото все по-често следим съществени проблеми с наднорменото тегло даже и в детска възраст?

Да, едно от огромните преимущества на  е, че могат да се ползват във всяка възраст, в това число при дребните деца и бебета от нулева възраст, тъй като са изцяло безвредни и нямат нежелани странични реакции.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР