COVID пандемията форсира компаниите да инвестират в продукти и услуги,

...
COVID пандемията форсира компаниите да инвестират в продукти и услуги,
Коментари Харесай

Как технологиите могат да спасят здравето ни

COVID пандемията форсира фирмите да влагат в артикули и услуги, които слагат здравето преди всичко. А една от най-важните тематики е по какъв начин да използваме технологиите по най-хубавия метод, тъй че резултатът от тях да не бъде негативен върху здравето ни. Именно това бе разисквано по време на уебинара „ Иновации и здраве “, част от поредицата „ Планетата ни е значима “, проведена от профилирания уебсайт ESGnews.bg.

В събитието присъединяване взеха изпълнителният шеф на Digiburn Георги Начев, кардиологът в ДКЦ към Аджибадем Сити Клиник доктор Александър Носиков и Оля Пенева, специалист бизнес и човешки права, управител ESG Help Desk, ESG LAB Стопански факултет на СУ. Модератор бе Гергана Манолова, създател в ESGnews.bg и управител „ Устойчиво развиване “ в „ М-Газ “ ЕООД.

И четиримата специалисти са безапелационни, че когато приказваме за здраве и технологии, тематиката за персоналната отговорност е преди всичко.

Има доста цифрови приложения, които оказват помощ да се грижим за здравето си, само че информацията е доста значима и би трябвало да се обработва вярно “, заключи Гергана Манолова.

Д-р Александър Носиков, който е експерт с над 20 години опит в медицината, счита, че дигитализацията мъчно би могла да измести ролята на стандартната медицина и срещата с лекарите.

Моята компетентност постоянно е била цифровизирана. Кардиологията е отличник в това отношение. Дигитални технологии сме имали още преди 30 години, само че това, което е ново при нас, е изкуственият разсъдък “, описа доктор Носиков.

Той даде образец със себе си. „ Аз упражнявам гмуркане и имам специфичен часовник, на който доста разгадавам, защото той ми алармира на каква дълбочина съм и по кое време би трябвало да спирам за къса отмора, с цел да не застраша живота си. Така е и в медицината – когато споделяме на един пациент, че би трябвало да спре да пуши, ние му даваме няколко разновидността – да мине на никотинови лепенки, на бездимни устройства или да откаже цигарите. Изборът е негов. “

Според него по същия метод стоят нещата и с изкуствения разсъдък. Лекарите ще би трябвало да се приспособят към новите условия и новото потомство технологии, само че съгласно доктор Носиков те няма да бъдат изместени, а ще имат по-различна роля.
Технологията против бърнаута
Изпълнителният шеф на Digiburn Георги Начев изясни, че технологията е значим съставен елемент, който събира избрани данни, с помощта на които пациентът може да получи съответна рекомендация.

В подтекста на менталното здраве обстановката с технологиите е следната – вършим съответни изводи въз основата на данните, с които разполагаме, и имаме неповторимата опция чрез наличния масив от данни да създадем разбор на положението на пациента “, споделя Георги Начев.

Той обаче припомня, че с цел да се предизвика съответната смяна в държанието на човек, която да му помогне да усъвършенства здравослоцното си положение, тя би трябвало да пристигна от самия човекк. " На всяка кутия цигари написа „ пушенето убива “, само че това не стопира хората да пушат. Живеем във времена с тонове количества информация. Лекарите ни споделят доста потребни неща, само че ние не ги слушаме. За да предизвикваме съответната смяна, би трябвало да пристигна от нас самите “, безапелационен е Георги Начев.
Отговорността към здравето
Компаниите имаха сложната задача да се грижат за своите чиновници и клиенти по време на пандемията. Те трябваше да взимат доста бързо основни решения. Един от въпросите е, че докато служителите работят от у дома, дали те разполагат със същите условия за сигурност на труда?

Може да се каже, че това е една от насоките, в които фирмите би трябвало да работят, в случай че желаят да развиват този метод на работа “, счита Оля Пенева.

Така да вземем за пример, в случай че човек работи прекомерно дълго време на стол, може да развие проблеми с гръбначния дирек. В този случай би трябвало да се правят упражнения за очите и гърба си. „ Трябва да имаме нужната мотивация, с цел да променим нещо. Има доста приложения, които ни оказват помощ, границата е в салдото и имаме потребност от положителни практики, които да следваме. Не можем да разчитаме обаче единствено на технологиите “, казва Пенева.

Според доктор Носиков пандемията изрично е катализатор на дигитализацията на българското общество – освен за компаниите, само че и за самите хора.

Всяко семейство към този момент има устройство за премерване на сатурацията, което преди беше немислимо. Работата от у дома обаче има както позитивни, по този начин и негативни страни. Не постоянно е нужен програмен продукт, с цел да се грижим за здравето си и да ни припомня, че би трябвало да се движим повече, да поддържаме връзка с хората, само че в доста от случаите е необходим “, казва д-р Носиков.

Той е на мнение, че за един човек в IT бранша е извънредно належащо сходно устройство. „ Ако той има програмен продукт за насилствени почивки, който да му сигнализира да става на всеки час, ще бъде доста потребно. Пушачите го вършат постоянно, само че и непушачите би трябвало да си вършат паузи и да почиват “, споделя лекар Носиков.

Оля Пенева уточни, че някои компании отделят бюджет за своите чиновници, които да си основат подобаващи условия за хоум офис и огромна част от тях стартират да регистрират екологичния резултат от това, спестявайки нездравословните излъчвания от пътуването на чиновниците си до офиса.
Прекалено подвластни от изкуствения разсъдък?
Технологиите сами по себе си разкриват разнообразни благоприятни условия. Става дума за това по какъв начин ние ги използваме осъзнато, с цел да има положителен резултат, не отрицателен.

Има моменти, в които можем да станем подвластни от технологиите, само че всичко това зависи от нас самите “, счита Георги Начев.

Според Оля Пенева фирмите би трябвало да създадат точна оценка на продукта и кои ще бъдат потребителите, които ще го употребяват.

Често виждам позитивното влияние на технологиите, само че постоянно виждам и негативното “, прибавя още тя.

Доктор Носиков е безапелационен, че технологиите са нож с две остриета. Всяка технология може да бъде употребена и по потребен, и по нездравословен метод. По същия метод е и с данните.

В медицината те постоянно са били защитавани строго и се употребяват само и единствено за здравето на пациентите. Може би и в другите сфери би трябвало да има правила за по-строгото им потребление “, казва д-р Носиков.

Друг проблем, обвързван с дигиталзиацията, съгласно д-р Носиков, е бърнаутът. Оказва се, че този проблем е доста огромен измежду медицинските експерти.

България е една от дребното страни в света, в която пациентите имат телефоните на лекарите си. Когато стартира Коронавирус, ние се опитахме да прехвърлим част от работата си в интернет, само че би трябвало да се поддържа една добра виртуална хигиена и в един миг човек би трябвало да спре и да си обърне внимание “, споделя той.

Защото без цифрова хигиена е мъчно да не прекаляваме с потреблението на всевъзможни приложения. " Ще ви дам образец с един мой пациент, който в резултат на застоял метод на живот и продължителен стрес бе достигнал високо наднормено тегло, застрашаващо живота му. За няколко месеца той съумя да смъкна над 20 кг с дребни промени – спря газираните питиета, мина на бездимни цигари и стартира да се храни по-здравословно. Всичко е въпрос на персонална мотивация “, безапелационен е д-р Носиков.
Най-големите модерни закани
Хората изцяло са подобрили метода си на живот – имат свръхдостъп до всякаква информация, за която преди е трябвало да положат доста повече старания. Рискът на времето, в което живеем, обаче е да не се оставим по течението и да се отдадем напълно на удобствата, с които разполагаме. В подтекста на менталното здраве, това е тематика, за която ще се приказва от ден на ден.

Ние сполучливо дигитализирахме медицината и други сфери, само че забравихме да се движим повече, да поддържаме връзка един с различен. Това са провокации за нашето време, защото индивидът е обществено животно. Най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени, е човечността и да обърнем внимание на човешкото отношение към  себе си и към близките “, сподели още Георги Начев.

Трябва да сложим индивида в центъра, само че това не се получава. Хората обаче са най-важни, тъй като това, което виждам и ме тормози, е че в случай че сложим хората в центъра, няма да имаме защо да се грижим ”, добави Оля Пенева. Също по този начин би трябвало да помислим и за дребния и междинен бизнес, който е мотор на стопанската система ни. Не знам доколко хората осъзнават, че всеки ден вършат нещо за едно по-добро бъдеще, а с цел да се оправим с климатичните проблеми, би трябвало да мислим за бъдещето ни.

ESGnews.bg написа за положителни практики и информацията в уеб страницата е ориентирана освен към огромните компании. Представяме опита и положителните образци и на задгранични и по-малки компании ", добави Гергана Манолова.

Д-р Носиков е на мнение, че най-голямата опасност е хроничният стрес.

Когато един човек е подложен на него, той стартира в един миг да не се държи съответно и да трансформира държанието си. Процентът на тези проблеми пораства непрекъснато. Тези пациенти, които страдат от бърнаут, пробвайки се да бъдат положителни във всичко, стартират да се тормозят за всичко и са на ръба. Ние би трябвало да намерим метод тези хора да не са подложени на продължителен стрес. Можем да ги образоваме по какъв начин да понижат напрежението на работа.

За мен това е огромната опасност, тъй като тя върви в композиция с това, че всичко е доста елементарно и налично ", споделя доктор Носиков.
Полезни технологии
" Всичко стартира от момента на осъзнаването. Технологията може да помогне, с цел да установим даден проблем, само че е въпрос на персонална преценка дали да се обърнем към експерт и да потърсим помощ ”, съобщи Георги Начев.

Ние би трябвало да живеем малко по-свързано и да вземем решение за уравновесен метод на живот, а когато става въпрос за психологичното здраве, е още по-трудно. Решението идва от вътрешната страна и цялата смяна стартира от нас с решение да създадем първата стъпка ”, безапелационна е Оля Пенева.

" Всичко е в салдото. Няма потребност от всички приложения, всички известия. Всеки би трябвало да поддържа някакъв баланс и цифрова хигиена, с цел да не станем пандизчии на личното си работно място ", изясни доктор Александър Носиков.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР