COVID-19 е силно инфекциозно респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус.

...
COVID-19 е силно инфекциозно респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус.
Коментари Харесай

Коронавирус COVID-19 - всичко, което трябва да знаем

COVID-19 е мощно инфекциозно респираторно заболяване, породено от нов ковид. Болестта е открита в Китай през декември 2019 година и от този момент се популяризира по целия свят.
Откъде идва ковид COVID-19 Вирусът и заболяването бяха открити за първи път в Ухан, Китай на 31 декември 2019 година, а от началото на март 2020 година доведоха до огнище в над 60 страни по целия свят, в това число България.
Макар че коронавирусната болест известно се назовава просто ковид, коронавирусът в действителност се отнася до огромно семейство вируси, които могат да причинят болести при хора и доста животни. Някои от тези болести са редки, само че тежки респираторни инфекции, в това число респираторен синдром на Близкия изток (MERS), тежък изострен респираторен синдром (ТОРС) и, както неотдавна беше намерено, COVID-19.
На 11 февруари 2020 година Световната здравна организация (СЗО) публично назова този нов ковид COVID-19. Коронавирус е редуциране за коронавирусна болест. Числото 19 се отнася до обстоятелството, че заболяването е открита за първи път през 2019 година, макар че епидемията е настъпила през 2020 година
СЗО: Прилики и разлики сред ковид и грип


Техническото название на вируса, причиняващ COVID-19, е тежък изострен респираторен синдром ковид 2, кратко като SARS-CoV-2. COVID-19 е генетично обвързван с вируса, довел до епидемията от SARS през 2003 година SARS е по-смъртоносен от COVID-19, само че по-малко инфектиран.
Коронавирусите съдържат РНК (Рибонуклеинова киселина) и са сферични. Под микроскоп вирусите наподобява са заобиколени от шипов масив, за който се счита, че наподобява на корона или форма на корона, откъдето идва и името ковид.
Смята се, че източникът на новия ковид е животно. Вирусът се популяризира през капчици от устата и носа на човек с COVID-19 след кашляне, кихане и издишване.
След това други хора могат да заловен вируса, като вдишат тези капчици или влязат в контакт с повърхности, които са били нечисти с капчиците (като да вземем за пример допиране на предмет и по-късно допиране на части от лицето).
Ето за какво е значимо постоянно да миете ръцете си - измежду другите практики - с цел да намалите риска от разпространяване или заразяване с вируса. 

Симптоми на ковид COVID-19 Чести признаци на COVID-19 са висока температура, отмалялост, суха кашлица и затруднено дишане. По-рядко срещаните признаци включват болки, хрема и диария. Някои хора, инфектирани със COVID-19, обаче, въобще не демонстрират признаци или не се усещат заболели.
Според СЗО множеството хора (80%) се възвръщат от COVID-19. Въпреки това, COVID-19 може да се развие в тежко заболяване, изключително при възрастни хора или хора, които към този момент имат медицински положения.
Правителствата на голям брой страни и СЗО оповестиха изключителни обстановки в региона на публичното здраве заради COVID-19. Вирусът аргументи над 3000 смъртни случая, а над 90 000 зарвзени са доказани по целия свят. Ситуацията COVID-19 бързо се трансформира.

Как да назоваваме вируса? COVID-19 е формалното название на болестта, породено от новооткрит тип ковид.
COVID-19 от време на време се изписва с дребни букви като covid-19. Популярно, COVID-19 се назовава Коронавирус (или covid) за малко. Заболяването също постоянно се назовава ковид, само че апелирам, имайте поради, че коронавирусът механически е името на семейство вируси, в това число SARS-CoV-2, което предизвиква COVID-19.
Трябва ли да изпадаме в суматоха? Не. Разпространението на вируса отвън Китай е обезпокоително, само че не и ненадейно развиване. Ключовите въпроси са какъв брой портативен е този нов ковид сред хората и каква част от тях се разболяват тежко и се озовават в болница. Често вирусите, които се популяризират елементарно, имат наклонност да имат по-леко влияние. Коронавирус COVID-19 удря най-тежко възрастните хора, както и тези със слаба иумнна система.
източник: www.dictionary.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР