© Юлия Лазарова Още по темата Пътната агенция нямала пропуски

...
© Юлия Лазарова Още по темата Пътната агенция нямала пропуски
Коментари Харесай

"Пътната агенция" назначава още 921 служители и купува 53 нови коли

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Пътната организация " нямала пропуски " в работата си по пътя в Своге

Доскорошният началник и сегашен член на УС на АПИ Дончо Атанасов не вижда виновност в органа, който заплаща и управлява пътищата в България
31 авг 2018
Фалшиви пътища, същинска гибел

Трагедията край Своге повдигна завесата при строителството на пътища у нас и това, което се разкрива, е обезпокоително
30 авг 2018
Над 1 милиарда лева за едното платно на " Струма " през Кресненското дефиле

АПИ разгласи публичните поръчки за планиране и строителство на най-трудния сектор от пътя до Гърция
29 авг 2018
Започна строителството на още 16 км от автомагистрала " Хемус "

Нови първи копки в идващите две години не се чакат
16 авг 2018
" Джи Пи груп " ще строи тунел " Железница " против 185 млн. лв.

" Главболгарстрой " и " ПСТ груп " са определени за реализатори на двата метода към тунела. Това е следващ търг с всеобщо премахване на претенденти
8 авг 2018
Идва ли в действителност редът на автомагистрала " Хемус "?

Политиците дават обещание, само че действителността демонстрира, че завършването евентуално ще се отсрочи с още няколко години
7 авг 2018
Държавата пое финансов ангажимент от 180 млн. лева поради тол-системата
25 юли 2018 С цели 921 бройки ще бъде увеличена щатната бройка на Агенция " Пътна инфраструктура ". Това се схваща от план за промени в устройствения устав на ведомството, оповестен от министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков тъкмо в деня, в който разгласи, че си подава оставката - 31 август. Назначаването на толкоз доста чиновници обаче не е обвързвано с качеството на пътищата и абсурдът с шосето край Своге, за което съществена отговорност носи пътната организация. Причината е идното следващата година въвеждане на електронната система за събиране на таксите за прилагане на пътната мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства с маса над 3.5 т (ТОЛ) и на база време (електронни винетки) за леки коли. Плановете са тол-системата да проработи на 16 август 2019 година, а още от Нова година да се пуснат електронните винетки.

Наред с това АПИ е оповестила, че ще закупи и 53 нови автомобила. В заданието се показва защо тъкмо ще се употребяват транспортните средства, само че 51 от тях евентуално ще са за поддръжка на тол-системата и надзор на трафика. Две от колите обаче ще бъдат за шефовете на организацията - SUV-та с цена над 110 хиляди лева

Още 30 млн. лв. разноски

Министърът в оставка Николай Нанков предлага да бъде основано напълно ново профилирано звено в АПИ - " Национално ТОЛ ръководство ". Именно в него ще бъдат назначени 911 души, а останалите 10 нови попълнения ще са в централната администрация. В плана на разпореждане е посочено, че " Национално ТОЛ ръководство " ще изземе функционалностите на дирекция " Пътни такси и разрешителни ", само че все пак последната ще продължи да съществува и даже няма да бъде скъсен нито един от работещите все още 19 души.

В портала за публично разискване не е оповестена финансова аргументация на въпросната промяна, въпреки съществуването на такава да е посочено в отчета на Нанков. От другите документи обаче излиза наяве, че се планува до края на 2018 година да бъдат назначени до 393 чиновници, за които на АПИ ще са й нужните в допълнение 3.6 млн. лева през последното тримесечие. На тази база може да се допусна, че при назначение на всичките 921 нови чиновници покачването на разноските ще бъде най-малко 7.5 млн. лева на тримесечие или 30 млн. лева на година.

Вероятно упованията са тези спомагателни разноски да бъдат покрити от приходите от самата тол-системи, които по планирани планове ще са към 1 милиарда лв. годишно. Сега от винетки АПИ събира към 300 млн. лева на година.

Какво ще работи новото звено

Формално звеното " Национално ТОЛ ръководство " ще извършва функционалностите на организацията като лице, събиращо пътни такси по Закона за пътищата, за администриране събирането им и за реализиране на надзор и контрол върху националните снабдители на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние и доставчиците на Европейска услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние (ЕУЕСТ).

Тази конструкция ще разпорежда дейностите по обработка на данни за геопозиционирането и изминатото разстояние от транспортните средства, ще образува унифицирани ТОЛ заявления и ще изпраща данни за дължимите такси на съответните лица. " Национално ТОЛ ръководство " ще е отговорно и за поддържането на системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти, както и за образуване разпространението, продажбата и поддръжката на бордови устройства за камионите, посредством които ще става таксуването.

Също по този начин се планува и основаването на кол-център към профилираното звено, който да служи за връзката с ползващите платените пътища във връзка с размера на пътните такси и методите за заплащането им.

Въпрос на коли

В последния работен ден на август АПИ е разкрила социална поръчка за доставка на нови коли с бюджет 1.3 млн. лева Търгът е разграничен в две позиции, като 1.083 млн. лева са планувани за 51 леки коли с най-малко една плъзгаща странична врата. Максималната единична цена в тази ситуация е 21 235 лева, като това ще са транспортни средства, с които ще се обслужва тол системата и ще се реализира надзор по пътищата. През последните три години пътната организация на два пъти е купувала сходни коли - общо 105 броя. Доставчик и в двата случая е " Еспас Ауто ", като закупените транспортни средства са от марката " Дачия ". Средната им цена е сред 21 и 22 хиляди лева

По-интересна обаче е втората позиция - за два SUV автомобила, със задвижване 4х4, най-малко 8-степенна скоростна кутия, минимална мощ от 250 к.с., въздушно окачване и така нататък Прогнозната цена на всяко едно от тези коли е 110 хиляди лева, като в техническата спецификация са изброени още редици условия. Джиповете ще се употребяват от управлението на АПИ и по-специално от назначения преди два месеца за ръководител на управителния съвет Светослав Глосов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР