© Vincent Kessler Девети май – Денят на Европа, вероятно

...
© Vincent Kessler Девети май – Денят на Европа, вероятно
Коментари Харесай

Осем неща, които ЕС ни даде

© Vincent Kessler Девети май – Денят на Европа, евентуално е миг за размисъл над историческото значение на Европейския съюз за мира, просперитета и благоденствието на европейците. Но в случай че не ви се размишлява, 9 май е и добър мотив да си напомним " какво ни даде Европейски Съюз ".

Придобивките от евросъюза постоянно остават заровени във високопарните слова от Брюксел или безконечното неодобрение, че Европейският съюз можеше да даде и повече. През последните пет години, колкото е мандатът на двете съществени европейските институции – Европейския парламент, Европейската комисия, те не са се занимали единствено с Brexit, миграцията или с условията към превозвачите, както може да сте останали с усещане, в случай че незадълбочено следите новинарския поток от Брюксел.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Българският евродепутат Ева Майдел (ЕНП-ГЕРБ) напомня, че не всяка законодателна мъдрост на европейските институции минава теста на здравия разсъдък. И дава като образец " странната регулация от 2013 година за сервирането на зехтин " в специфични оливарници. Но когато Европейски Съюз одобри добре претеглено законодателство, той нормално има сериозен резултат. Например отпадането на роуминга (или по-точно въвеждането на избран предел за диалози и прилагане на интернет без спомагателни такси) се трансформира във евентуално най-популярния европейски законодателен акт през последните години, а след въвеждането на GDPR (Общ правилник по отношение на отбраната на данните) той последователно стартира да се постанова като световен стандарт.

Трите любимеца на Майдел за добра европейска регулация са отпадането на роуминга при интернационалните диалози, преустановяването на блокирането на достъпа до избрани уеб сайтове на географски принцип и премахването на високите такси при банкови преводи (законодателство, по което тя беше докладчик в европарламента). " Тези три законодателни акта вършат допустимо за жителите на Европа да няма толкоз огромно значение къде тъкмо се намират на континента и от коя тъкмо страна членка идват ", споделя Майдел.

За нейния сътрудник Андрей Новаков , който стана прочут в България с пътуването си до Белгия с камион, с цел да потвърди, че няма проблем водачите да спят в кабините си, естествено любимец е пакетът " Мобилност ". " Това е един от редките случаи, при които провалено законодателно предложение е мой любимец ", споделя Новаков. От признатите актове Новаков показва поддръжката на Европейския парламент за увеличението на средствата за научни проучвания и нововъведения като беше гласуван подсилен бюджет за бъдещата стратегия " Хоризонт Европа " - наследника на " Хоризонт 2020 ". " Сегашната стратегия е вложила в българските университети и компании 155 млн. лева, само че доста отлични български планове не получиха финансиране заради липса на задоволително средства ", добавя евродепутатът.

Еднакви такси за интернационално разплащане по банков път

Една от дразнещите характерности на българската банкова система са високите такси за парични преводи от и към чужбина. Понякога те могат да доближат до 20 евро за превод на 10 евро.

С новото законодателство за " банков роуминг " до края на годината интернационалните банковите преводи в евро би трябвало да бъдат таксувани толкоз, колкото са локалните такси за преводи. Т.е. в случай че в България преводът на 100 евро сред две банки коства два лв. (примерно), два лв. би трябвало да коства и преводът на 100 евро сред банка в България и банка във Финландия. " Това ще спести на европейците, които са отвън еврозоната, над 1 милиарда евро годишно ", сподели Майдел, която водеше законодателството в Европейския парламент.

Фотограф: Красимир Юскеселиев

Край на неразбираемите такси при заплащане с кредитни и дебитни карти

Вероятно на доста хора се е случвало в магазина да им откажат да им продадат дъвки, в случай че изискат да ги заплатят с кредитна карта. Причината е, че постоянно банките постановат толкоз високи такси на търговците, че за тях става неизгодно да продават евтини артикули.
За това през 2015 година беше признато ново законодателство (с петгодишен гратисен период), в което се постановат тавани на таксите. Те ще би трябвало да бъдат не повече от 0.2% от сумата на транзакцията. Така за търговеца към този момент няма да има огромно значение дали желаете да платите с карта дъвка за един лев или кашон шампанско за 2000 лв. - той няма причина да ви отхвърля продажбата.

Дотук с геоблокацията

Една от най-дразнещите практики на онлайн извършването на покупки е отводът на търговци да ползват идентични цените за всички свои клиенти. Доскоро в случай че клиент от България влезеше примерно в уеб страницата на английски търговец с посланичество в България, той автоматизирано го пренасочваше към българския портал. Където цените естествено бяха по-високи.

От края на 2018 година това към този момент е невероятно, като максимален резултат възбраната за геоблокация има върху онлайн услугите, защото при физически доставяните артикули търговците въпреки всичко може да наложат известни ограничавания. Какво значи това на процедура? Ако в немски уебсайт видите по-добра оферта за хотелско настаняване в България, немският търговец няма да има право да ви откаже продажбата единствено тъй като правите покупка от България.

Фотограф: Цветелина Белутова
Запази сочния дюнер

Ако сте един от тези, които обичате арабския фаст фууд и напоследък не сте забелязали смяна във усета на дюнера си, една от аргументите за това е Европейският парламент. След разгорещени разногласия към предлагането на Европейската комисия да позволи потребление на фосфати в замразеното месо, евродепутатите поддържаха позицията на Европейска комисия. Досега фосфатите по принцип бяха неразрешени в месните артикули, само че в доста страни месната мостра за дюнера се класифицира като месен субпродукт, където консервантът е разрешен. Везните бяха наклонени от немските депутати, които, евентуално, както и българските, поради огромната мюсюлманска диаспора в страната, имат освен хранително-вкусови претекстове за решението си.

Фосфатите се употребяват при заледяване на месото, тъй че то да резервира сочността си при следващо топене и дълготрайно излагане на топлинна обработка. Добавката обаче може да има странични резултати, както върху бъбреците, по този начин и може да е причина за сърдечносъдови проблеми сподели проучване през 2012 година. Мотивът на Европейска комисия и европарламента е, че към момента текат проучвания за здравните резултати на фосфатите, тъй че тяхната възбрана към този момент е неоправдана.

Даде ни хартиените сламки

Заради възбраната за еднократно употребяваните артикули от пластмаса – сламки, принадлежности, чаши и така нататък, производителите към този момент започнаха да вкарват техните хартиени или дървени аналози, които са освен по-щадящи природата, само че и човешкото здраве.

Пластмасите, които се разграждат в природата за интервал от стотици години и по този метод замърсяват околната среда, потвърдено водят до ендокринни разстройства, понижаване на мъжката потентност, а някои от тях могат да спомагат и за развиването на рак.

Заради условията на Европейски Съюз да вземем за пример пластмасовите бутилки ще имат капачки, които ще са прикрепени към тях, а до 2029 година задачата е 80% от тях да се събират и рециклират.

Освен другия усет на коктейла (засега хартиените сламки са много несъвършени), новото законодателство обаче ще промени и празненство културата. Причината е и възбраната на броката на пластмасова основа - блещукащия прахуляк, който се употребява за празненство украси. Така че до момента в който фирмите измислят ново био основан артикул, купоните ще станат малко по-малко блестящи.

Фотограф: Yuya Shino

Колата, която ще ни поучава по какъв начин да караме

От 2022 година всички продавани коли в Европейски Съюз ще би трябвало да имат вградени ограничители за скоростта, " черни кутии ", които да резервират информацията при произшествия и системи за предизвестия, когато водачът е изтощен. Причината за въвеждането на новите системи е желанието да се понижи смъртността по пътищата.

Ограничителят на скоростта ще следи електронната карта (което значи, че всички коли ще се продават с вграден GPS) и ще имат камери, които ще разчитат пътните знаци. И в този момент множеството коли с съвременни GPS системи оповестяват на водачите къде има ограничавания на скоростта, а някои коли имат вградени ограничители (които могат да бъдат задействани да вземем за пример в градска среда), само че съгласно европейското законодателство колите към този момент автоматизирано ще извършат контрола върху скоростта. Действията на автоматиката ще могат краткотрайно да бъдат преодолявани от водача, само че той няма да може да ги изключи непрестанно.

Новите правила бяха избрани като най-големия принос за сигурността на придвижването след въвеждането на коланите за сигурност. Някои обаче ги дефинират като края на удоволствието от шофирането и към този момент не е ясно по какъв начин ограничителите на скоростта биха работили на немските автомагистрали, където в най-лявата лента може да се кара с газ, крепко забита в ламарината. Миналата година немски съд за следващ път окачестви камерите за скорост като противозаконни (тъй като заплашвали персоналните данни за шофьорите).

WiFi4EU

Европейски Съюз вкара скица, по която локалните управляващи могат да аплайват за средства за създаване на инфраструктура за доставката на интернет на обществени места. Единственото изискване е съответното кметство или община да подържа инфраструктурата за най-малко три години и достъпът до интернет да е безвъзмезден.

Над 6000 общности във всички страни от Европейски Съюз имаха опция да се възползват от това. Така че, в случай че на следващия ден нямате безвъзмезден достъп до wi-fi в центъра на Горно надолнище, за това е отговорен кметът, който не е съумял бързо да се включи в схемата.

Търговското съглашение с Япония

Влизането в действие на съглашението за свободна търговия с Япония беше предстоящо от всички почитатели на японските коли. Заради отпадането на митата при импорт на коли моделите, които не се създават в Европа, би трябвало да поевтинеят.

От съглашението обаче ще завоюват и доста европейски експортьори, защото японският пазар е един от най-защитените с мита и регулации. В българския случай особена изгода би трябвало да имат експортьорите на вино и алкохолни питиета.

* " Капитал " потърси за коментар и други български евродепутати, само че единствено двама откликнаха на въпросите за техните обичани законодателни актове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР