© Велко Ангелов Благоевградската окръжна прокуратура е привлякла като обвиняем

...
© Велко Ангелов Благоевградската окръжна прокуратура е привлякла като обвиняем
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини Александър Манолев за къщата за гости по европроект

© Велко Ангелов Благоевградската окръжна прокуратура е привлякла като обвинен някогашния зам.- министър на стопанската система Александър Манолев, задето е излъгал, с цел да получи средства от европейски фондове, с които да построи първокласната къща за посетители, употребена като фамилно жилище. Престъплението е осъществено в съучастничество с Ана Димитрова, която посредством своята компания Едноличен търговец " Агротрейд - Ана Димитрова " гр.Сандански е подала настояването за подкрепяне и надлежно е получила средствата - 391 160 лв. от " Европейски аграрни фонд за развиване на селските региони – Европа влага в селските региони ".

Това излиза наяве от прессъобщение на прокуратурата, публикувано през днешния ден до медиите. Мярката за неотклонение, избрана по отношение на Манолев, е 100 000 лева, за Димитрова - 2000 лева

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Манолев подаде оставка като зам. министър предходната седмица, безусловно часове откакто държавното обвиняване заяви, че стартира инспекция по случая. " Сигурен съм, че в документите няма нищо против мен, само че не мога да подложа фамилията си още веднъж на това ", споделяше Манолев, представен от държавната осведомителна работа. А като претекст за оствката се посочваше " солидарността с сътрудниците му, които са спазили моралния стандарт в ръководството и са напуснали постовете си единствено поради подозрения ".

Деянието е осъществено в изискванията на продължавано закононарушение в интервала от януари 2013 година до 14 октомври 2015 година, като Манолев е подстрекател и помощник, а Димитрова - причинител. През по-голямата част от това време Манолев е заместник-министър на туризма във второто държавно управление на ГЕРБ.

Според прессъобщението на прокуратурата: " Наказателната отговорност на Манолев и Димитрова е ангажирана за това, че в интервала от началото на месец януари 2013 година до 14.10.2015 година в гр.София, гр.Сандански и гр.Благоевград, в съучастничество - Манолев като подстрекател и помощник , а Ана Димитрова в качеството й на търговец - Едноличен търговец " Агротрейд - Ана Димитрова " гр.Сандански като причинител, са показали пред Държавен фонд " Земеделие ", Областна дирекция " Земеделие " гр. Благоевград и Дирекция " Оторизация на заплащанията по използване на ограниченията за развиване на селските региони ", Отдел " РРА " гр. Благоевград погрешни сведения в Заявление за подкрепяне за създаване на жилищна постройка за посетители в местността " Чинар куши ", землището на гр. Сандански и приложени към него документи и в Заявка за заплащане от 14.10.2015 година и приложени към нея документи. Неверните сведения са показани, с цел да получи търговецът - Едноличен търговец " Агротрейд - Ана Димитрова " средства от фондове, принадлежащи на Европейски Съюз – " Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони – Европа влага в селските региони " в размер на 391 160 лв. . "

Прокуратурата към този момент е изискала и получила от Държавен фонд Земеделие всичики други заявки, с които компанията на Ана Димитрова е кандидатствала за финансиране със средства от Европейски Съюз, които също ще бъдат разследвани - както получените дотации, по този начин и заявените данни.
Според формалната биография на Манолев той е почнал професионалната си кариера в Националното съдружие на общините в България, където е отговарял точно за подготовката на планове за европейско финансиране. След това е назначен за зам. -министър на туризма във второто държавно управление на Борисов. След това, през 2016 година поема ръководството на Държавната организация за метрологичен и механически контрол до избирането му за депутат през 2017 година

Разкритието за къщата за посетители, свързвана с Манолев направиха " Биволъ " и " Благоевград нюз ". Тя се намира сред Сандански и Попина Лъка. Построена е върху терен, благосъстоятелност на Александър Манолев, който е учредил право на градеж на компанията " Агротрейд-Ана Димитрова ", която пък е записана на адреса на сестра му. Фирмата е получила дотация за строителството на обекта за селски туризъм от фонд " Земеделие " през ноември 2015 година, когато Манолев е бил зам.-министър на туризма, а шеф на фонда е сегашният аграрни министър Румен Порожанов. Според следствието къщата за посетители обаче се употребява персонално от Манолев и няма признаци да развива селски туризъм: притежателят й не регистрира доходи от туризъм, няма нает личен състав, а публицистите не са съумели да намерят контакт, посредством който да си създадат резервация за отмора.
Пред публицисти Манолев насояваше, че е продал терена на въпросната компания, а след това е отсядал в къщата като клиент против възнаграждение, за което имал нужните документи.

През септември 2017 година Манолев беше отдръпнат като номинация за министър на превоза, откакто стана ясно, че негови и компании на бащата му са сключвали контракти за милиони с държавни компании, а името му се свързва по делата за ПТП с потърпевш пешеходец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР